Harci Vasak

2015. szeptember 17. 22:40 - Harrdder

Strykeren vágtatók - igazi Brave Warrior

A napokban megkezdődött magyar-amerikai Brave Warrior 15 hadgyakorlat bővelkedett látványos megnyilvánulásokban. 

  Először is a megszokottal ellentétben a résztvevő kb. 150 amerikai katonai jármű nem vasúton, hanem "lábon" érkezett meg hazánkba. Ezzel is azt akarták demonstrálni, hogy gyorsan képesek bárhova nagyobb oszlopokban átcsoportosítani az erőiket. 

A 2. Gépesített Lövészezred különböző Stryker harcjárművekkel képviselte magát, de ezeken túl jócskán érkeztek még teherautók, terepjárók is. A páncélozott nyolckerekűek egy része a Mosoni-Dunán hajtott végre átkelést, melyhez a MH biztosította a hadihidat. Ebben egyébként nagyon jók vagyunk.  

dscn5650.JPG

 dscn5647.JPG

Természetesen ez egyben protokoll esemény is volt, ahol megjelent egy államtitkár HM-ből. Colin Bell nagykövetasszony kihasználta a lehetőséget, és maga is beült a US Army egyik legrégebbi alakulatának harcjárművébe. Lobogó szőke hajjal katonákkal, fegyveres biztosítással átkelni a folyón, így kell ezt csinálni egy volt televíziós producernek! 

 dscn5663.JPG

 

dscn5666.JPG

 Itt akkor nem szőke Tisza, hanem szőke a Dunán volt! 

dscn5667.JPG

 

Az amerikaiak igazán értenek a PR-hoz, mert egy szokatlan eseményt is megszerveztek. Az átkelés után néhány Strykert beküldtek Győr belvárosába, ahol a Honvédségünk haditechnikai eszközeivel egyetemben statikus bemutatót rendeztek. Kissé szkeptikus voltam, mennyire helyes ez a lépes, de jól sült el a dolog. A kiállított járműveknek nagy sikere volt, fiatal és öreg egyaránt érdeklődéssel nézegette a járműveket, és a katonákkal beszélgetésbe elegyedtek. A legtöbben beszéltek angolul, így a kérdéseiket fel tudták tenni, és érdeklődve hallgatták a válaszokat. Sokan bemásztak a harci eszközökbe, pózoltak a fegyverekkel, és fényképezkedtek. 

dscn5787.JPG

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr857796790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beat it! 2015.09.19. 10:59:28

Le vagyok maradva, de most láttam először Strykert löveggel felszerelve. (Kár, hogy a képről lemaradt a cső eleje. Milyen arányban vannak a géppuskás és löveges változatok a dandárban?

Harrdder 2015.09.20. 15:38:31

@Beat it!:
Az M1126 a lövészszállító alapváltozat. Az sem mindig géppuskás, mert a távirányítású fegyverállványra Mk 19-es gránátvetőt is fel lehet szerelni. A többi változaton, így az M1134 TOW rakétás, vagy az M1127 felderítőn is látható volt M2, M240 géppuska, vagy Mk 19-es, de ezek kézzel, a búvónyílásból állva működtethetőek.
Az M1128-as közvetlen harctámogató ágyús változatból pontosan nem tudom, mennyi lehet, de nem sok. Az ezred szervezeti struktúrájában a 4. zászlóaljnál említik a Reaper páncéltörő századot, amelyben van összesen 9 M1128 és M1134. Azt, hogy ezen kívül van e még az ezredben, azt nem tudom. De ide kb 4 ágyúst biztos elhoztak, és a gyakorlataton résztvevő kontingenst egy megerősített zászlóalj harccsoprtnak saccolom. Keresek egy ágyúsról még fotót.
Harci Vasak