Exclusive Military Hardware

2017. május 30. 21:41 - Harrdder

Tüzérségi vontató, mindenre befogható

Fegyverhordozás sokféleképpen

             A hagyományos vontatott tüzérségi eszközöket, ahogy a besorolásuk is mutatja, csak akkor lehet mozgatni, ha van hozzájuk valami, ami elhúzza azokat. Talán az sem meglepő, hogy a többtonnás ágyúkat, tarackokat csak egy jó erős jármű képes vontatni. Kezdetekben állati fogatokat, majd teherautókat használtak erre, de aztán úgy találták, hogy a terepen sokkal jobb, ha kifejezetten erre specializálódott lánctalpasokat alkalmaznak. Utána már az következett, hogy páncélozott zárt felépítményű járműveket terveztek, amelyek némi védelmet is nyújtottak a kézifegyverekkel, vagy esetleg az ellenfél tüzérségének repeszeivel szemben a bent ülőknek.

 p1010337.JPG

   A Szovjetunióban ennek a koncepciónak megfelelően fejlesztették ki az MT-LB típust, melyhez a PT-76-os felderítő úszóharckocsi fő részegységeit használták fel. A betűszó orosz eredeti összetevőit inkább nem részletezem, de a lényeg az, hogy a feladatkört és a kialakítást írták körül a többcélú könnyű vontató jármű névvel.

 

p1010833.JPG

Az MT-LB nagy siker aratott, 6 tonnás löveget lehetett hozzákapcsolni, hogy a kívánt helyre mozgassa úton, vagy terepen. A kétfős személyzeten kívül 11 katona, vagy a szükséges lőszerkészletet számára is van hely a hátul nyíló küzdőtérben. Megfelelő védőfegyverzetről szintén gondoskodtak, egy kisméretű toronyba géppuskát építettek be. Emiatt akár páncélozott szállító harcjárműnek is nézhetnénk.

 

p1010338.JPG

 Irakba szélesebb lánctalpakkal szállították  

Az évek során számos alváltozat készült belőle, de fegyverhordozóként is bevált. Hosszan lehetne sorolni ezeket, de szorítkozzunk inkább csak a legismertebbekre. Többek közt a 2Sz1 Gvozgyika önjáró taracknak, a Sztrela-10-es légvédelmi rakéta platformjának is ezt választották. Idehaza mindkettő hadrendben volt, de ma már csak a SzNAR-10 Jaguar földi célokat felderítő jármű maradt meg néhány példányban.

  Nemcsak nekünk exportálták, több más ország is vásárolt belőlük, sőt licenc alapján gyártották is, számos helyen aztán szintén végeztek átalakításokat. Bulgáriában BMP-1 toronnyal gyalogsági harcjárművé varázsolták, Irakban pedig a kínai 63-as típusú rakéta sorozatvető csőkötegeiből szereltek rá kettőt. Szintén az arab országban a ZU-23-2-es légvédelmi gépágyút is ráerősítették, nemcsak repülőgépek, hanem földi célok ellen is bevethették így.  

 

p1010401.JPG

ZU-23-2 gépágyú állványával 

p1010432.JPG

A kínai 107 mm-es sorozatvetőkkel önjáró tüzérségi eszköz lett

2 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása