Exclusive Military Hardware

2017. szeptember 21. 23:00 - Harrdder

Az árvízi hős

Úszó lánctalpas teherszállító

Van a Magyar Honvédség arzenáljában néhány harcjármű, melyeket a híradókban már minden bizonnyal sokan láttak. A PTSz-M közepes úszó szállító járművek már nagyon sokszor tettek jószolgálatot hazánknak. A katonák ezek bevetésével tudtak néha csak olyan helyeket megközelíteni, amelyeket másként nem tudtak volna elérni. A 2013-as nagy havazáskor sok faluba csak így jutott el az élelem, de a lakosokat is fuvarozták az elzárt településekre.

dscn8022.JPG

Statikus bemutatón a győri laktanyában

Az árvizeknél még többször használták, hiszen olyan felázott talajon is vígan elmegy még, ahol a teherautók elsüllyednének. A gátakhoz szállítottak embert, homokzsákot, hogy elvégezzék ott a szükséges munkát. Természetesen a rendeltetésének megfelelően a víz sem jelenthet akadályt, hiszen ha egy folyóba csobban, akkor is elvisz 10 tonnányi terhet, 70 álló embert, vagy bármit, ami befér a tehertérbe. Szárazon csak fele ennyi a terhelhetősége, de néha ezt is ki szokták használni.

 A PTSz-M járművet egyébként a T-54-esből alakították ki, ez látszik is a lánctalpas futóművön, bár azt és a meghajtást kissé módosították, gyakorlatilag megfordították az egész rendszert. A motor is a harckocsiból származik, van elegendő lóerő a mozgékonyság biztosításához.   

dscn8024.JPG

A motor a plató szintje alatt van

Egy hátránya van csak, hogy hosszabb távon vasúton, vagy teherautó vontatta tréleren juttatható el a kívánt helyre. Jómagam is láttam már az M7-esen, az érdi emelkedőn viszont elég lassan cammogott felfelé a nehéz járműszerelvény.

dscn8025.JPG

A vezetőfülke hátulról 

 A lánctalpas járgányok nem mai csirkék, legalább három évtizede nyüstölik azokat idehaza, de még bírják a strapát. Reméljük, ha úgy adódik, nem sajnálják majd az illetékesek a pénzt a pótlásukra valami hasonló kategóriájú típussal.

dscn8085.JPG

 Vízbe ereszkedés előtt

Idén a Szentesi Fokos hadgyakorlaton fotózhattam néhány példányt, miközben a Mosoni-Dunán vittek át amerikai M1152 HMMWV terepjárókat. Egy kiállított példányt pedig a vezetője mutatott meg alaposabban. Ha valaki egyszer ilyen jármű személyzetével találkozik, akkor nyugodtan köszönje meg a munkát nekik, amit végeznek.

dscn8088.JPG

Félelmetes lehet, ahogy vízbe merül az eleje

dscn8089.JPG

Vízi menet a folyón

dscn8083.JPG

 Felkapaszkodás a parton 

 

8 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása