Exclusive Military Hardware

2017. november 01. 21:16 - Harrdder

Robbanásvédett Bölény Magyarországon

Buffalo MRAP

A blogon pár hónapja már megjelent egy poszt az MRAP harcjárművekről, amelyeket azért rendszeresítettek számos ország haderejében, hogy az utakon, vagy mellettük elhelyezett robbanóeszközöktől védelmet nyújtsanak. Említésre került a kategória egyik csúcstípusa, a Buffalo. Habár a védettség sok tényezőn múlik, azért a tömeg mindig jól mutatja, hogy milyen fokozatú oltalmat nyújt egy jármű, a beépített anyag mennyisége általában a páncélvastagságban manifesztálódik.

dscn8026.JPG

A nagy test, nagy védelem alapigazság itt igaz lehet, hiszen a Buffalo üresen is 25 tonnát nyom, a legnagyobb harci tömege pedig 36 tonna, magasságával és hosszával pediglen elég feltűnő jelenség. A kialakítása miatt a nagyobb robbanótöltetek eldurranása esetén is képes megóvni a bent ülők életét.

dscn8017_1.JPG

A többi MRAP típushoz képest viszonylag keveset rendszeresítettek belőle, mert nem csapatszállításra használják, és ugye az ára is jóval magasabb. Elsősorban a műszaki alakulatoknál a tűzszerészek használják ezeket. A hosszú robotkarral ugyanis biztonságosan képesek kiásni az elrejtetett robbanó-eszközöket, hozzáférhetővé teszik azokat a hatástalanításhoz.

A nyári Saber Guardian hadgyakorlatra Buffalo is Magyarországra érkezett, a 2. Cavalry Regiment állományába tartozó járgány az alakulat műszaki biztosítását látta el. Már sokszor láttam bölényeket korábban is, de azok mind a sivatagi környezetnek megfelelően voltak festve, ez viszont zöld és barna rejtőszínekben pompázott, ami mégiscsak jobban megfelel az erdős mezős európai terephez.

 dscn8018.JPG

A MRAP járművek jellemzői: döntött alsó páncéllemezek, és nagy hasmagasság. 

 

dscn8031.JPG

A kiállított példányra fel is lehetett mászni, de bemenni nem, ráadásul egy fényképezni tilos jelzés is ki volt téve. Rákérdeztem, hogy ez mennyire komoly, mire a bent ülő katona a parancsnokához fordult. Azt az utasítást kapta, hogy takarjon el egy kijelzőt a műszerfalon, ezt követően már lehetett fényképezni. Ami feltűnt, hogy belül sok tűzoltókészülék volt, ezek valószínűleg automata üzemmódban is képesek dolgozni. 

  dscn8041.JPG

Innét is jól látni a páncéltest aljának formája.

dscn8029.JPGA tűzszerészek kisméretű robotjukat is elhozták

 A Buffalo szerepelt a Transformers mozifilm első részében. A karakteres megjelenésű jármű „alakította” a Bonecrusher nevű álcát kerekes kivitelben, "összecsukott" állapotban.

 

3 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása