Harci Vasak

2017. november 01. 21:16 - Harrdder

Robbanásvédett Bölény Magyarországon

Buffalo MRAP

A blogon pár hónapja már megjelent egy poszt az MRAP harcjárművekről, amelyeket azért rendszeresítettek számos ország haderejében, hogy az utakon, vagy mellettük elhelyezett robbanóeszközöktől védelmet nyújtsanak. Említésre került a kategória egyik csúcstípusa, a Buffalo. Habár a védettség sok tényezőn múlik, azért a tömeg mindig jól mutatja, hogy milyen fokozatú oltalmat nyújt egy jármű, a beépített anyag mennyisége általában a páncélvastagságban manifesztálódik.

dscn8026.JPG

A nagy test, nagy védelem alapigazság itt igaz lehet, hiszen a Buffalo üresen is 25 tonnát nyom, a legnagyobb harci tömege pedig 36 tonna, magasságával és hosszával pediglen elég feltűnő jelenség. A kialakítása miatt a nagyobb robbanótöltetek eldurranása esetén is képes megóvni a bent ülők életét.

dscn8017_1.JPG

A többi MRAP típushoz képest viszonylag keveset rendszeresítettek belőle, mert nem csapatszállításra használják, és ugye az ára is jóval magasabb. Elsősorban a műszaki alakulatoknál a tűzszerészek használják ezeket. A hosszú robotkarral ugyanis biztonságosan képesek kiásni az elrejtetett robbanó-eszközöket, hozzáférhetővé teszik azokat a hatástalanításhoz.

A nyári Saber Guardian hadgyakorlatra Buffalo is Magyarországra érkezett, a 2. Cavalry Regiment állományába tartozó járgány az alakulat műszaki biztosítását látta el. Már sokszor láttam bölényeket korábban is, de azok mind a sivatagi környezetnek megfelelően voltak festve, ez viszont zöld és barna rejtőszínekben pompázott, ami mégiscsak jobban megfelel az erdős mezős európai terephez.

 dscn8018.JPG

A MRAP járművek jellemzői: döntött alsó páncéllemezek, és nagy hasmagasság. 

 

dscn8031.JPG

A kiállított példányra fel is lehetett mászni, de bemenni nem, ráadásul egy fényképezni tilos jelzés is ki volt téve. Rákérdeztem, hogy ez mennyire komoly, mire a bent ülő katona a parancsnokához fordult. Azt az utasítást kapta, hogy takarjon el egy kijelzőt a műszerfalon, ezt követően már lehetett fényképezni. Ami feltűnt, hogy belül sok tűzoltókészülék volt, ezek valószínűleg automata üzemmódban is képesek dolgozni. 

  dscn8041.JPG

Innét is jól látni a páncéltest aljának formája.

dscn8029.JPGA tűzszerészek kisméretű robotjukat is elhozták

 A Buffalo szerepelt a Transformers mozifilm első részében. A karakteres megjelenésű jármű „alakította” a Bonecrusher nevű álcát kerekes kivitelben, "összecsukott" állapotban.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr6813140834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vbn 2017.11.02. 20:27:36

Hmmm... ugyan milyen kijelzőt nem volt szabad lefotózni? Mutatós műszer volt vagy TFT kijelző?

Ad Dio 2017.11.02. 22:35:47

@vbn:

Üzemanyagszint kijelző. A titok az, hogy m3-ben mér.

Harrdder 2017.11.03. 18:02:35

@vbn: @Ad Dio:
Több LCD képernyőt is láttam, de nem tudom, melyiknek pontosan mi volt a funkciója. Természetesen tippem van, bár ha nincs bekapcsolva, akkor nem értem, mi lehet titkos. Szerintem ebben a járgányban biztos van Blue Force Tracker, azt elég szemérmesen kezelik, nem igazán mutogatják. A másik lehetőség a jármű feladatából adódik, vagyis elrejtett robbanóeszközöket keres. Röntgensugarakkal, vagy rádiólektromos sugárzással (radarral) az elásott IED-ket, aknákat is detektálhatják. Természetesen hagyományos kamerákkal is segítik a robotkar mozgását. Szóval ezek mind megjeleníthetőek a bent ülők számára.
Harci Vasak