Harci Vasak

2018. február 22. 17:19 - Harrdder

Határőr Mókus

Helikopteres megfigyelők

 

A Magyar Honvédség még 2016-ban állított szolgálatba két AS-350B Écureuil (Mókus) helikoptert. A Országos Mentőszolgálat adta át a forgószárnyasokat, melyek jó helyre kerültek.

20180118_123454.jpg

Talán pont én voltam gyanús? :-) 

Habár voltak régebben könnyű helikopterei a Magyar Honvédségnek, de már legalább másfél évtizede kivonták az utolsó Mi-2-est is. Pedig ezen kategóriájú gépeket sok mindenre fel lehet használni, az üzemeltetésük gazdaságosabb a meglévő Mi-8/17 koptereknél. Sok mindenre alkalmazhatóak, futárfeladatra, különleges műveletre, kiképzésre, és felderítésre, légi megfigyelésre. Ez utóbbinak egyik speciális fajtája a határvédelem, amire egy jó példát láttam pár hete. Nagylak közelében járva hallottam meg rotorhangot. A kisméretű gép a határ magyar oldalán repült, a személyzet felülről figyelte, látnak-e gyanús tevékenységet. A földi erők a jelentésük alapján könnyen elfoghatják a behatolókat. Mellőzük az aktuálpolitikai zöngéket, a katonák azt teszik, ami a dolguk, védik a hazát.

20180118_1234471.jpg

Mint a mókus fent a fán! 

20180118_123458.jpg

 

Címkék: Ecureuil AS-350B
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr3113690328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2018.02.23. 07:57:58

Szóval a hadsereg helikoptere kisebb vagyonért szolgálja a fityesz-propagandát.

Kampfer 2018.02.23. 08:28:16

"A Magyar Honvédség még 2016-ban állított szolgálatba két AS-350B Écureuil (Mókus) helikoptert."

Akkor nagyon furcsálltam, de erre a feladatra tényleg megfelelőek. Talán még többre volna szükség!

Viszont nem lett volna rossz választás a megfigyelésen túl némi 'erőt' is mutatni! A horvátok jó döntést hoztak az OH-58-asok modernizált verizóival, azok kellő fegyverzettel is bírnak. Nálunk nagyon hiányzik ez a képesség! Kis javulást jelenthetnek majd a Mi-24-esek ismét szolgálatba állításuk után, de körökkel költségesebb is. Persze a csapatszállító képességük nagyon nagy előny akár a határvédelem szempontjából is!

"Nagylak közelében járva hallottam meg rotorhangot. A kisméretű gép a határ magyar oldalán repült, a személyzet felülről figyelte, látnak-e gyanús tevékenységet. A földi erők a jelentésük alapján könnyen elfoghatják a behatolókat."

Ez egy örömteli hír, a lehető legjobb ezen a módon (is) ellenőrizni a mozgásokat! Persze éjjellátóval felszerelve volna az igazi! :-)

"Mellőzük az aktuálpolitikai zöngéket, a katonák azt teszik, ami a dolguk, védik a hazát."

Nem feltétlenül kell mellőzni, egy teljesen korrekt és helyes célt szolgálnak a gépek is és a katonák is. A határzár is! És helyes politikai döntés az alkalmazásuk. A kiterjesztés, fejlesztés és erősítés is helyes volna...

@Csipyke: "Szóval a hadsereg helikoptere kisebb vagyonért szolgálja a fityesz-propagandát."

Maradjunk annyiban, hogy te ennyit értettél meg a dologból. De ettől még nem lett igazad és a valósághoz sincs közöd sem. Nem propagandát szolgál, hanem határvédelmet!
Kamp.

Csipyke 2018.02.23. 09:05:14

@Kampfer: nem. Te nyomod a fityeszpropagandát. Fuck.

Kampfer 2018.02.23. 09:53:17

@Csipyke: Neked ennyi jön le. De ez csak rólad szól, a te bizonyítványod. Nem frusztrál!
A határsértés bűntettének megakadályozása a definiált cél.
A határvédelem propaganda? Nem az.
A technikai szükségletek biztosítása propaganda? Nem az.
Az eredményessége propaganda? Tény és nem propaganda.

Hogy ebből te mit értesz meg, az a te dolgod.
Kamp.

Csipyke 2018.02.23. 10:00:19

@Kampfer: te nem érted. És bazmeg mindenki benyalja. Unokatesóm katona. Azert van a hataron es nem az ujszulottjevel, mert dol a migrancspropaganda.

Hülye.

Harrdder 2018.02.23. 10:13:06

@Csipyke: @Kampfer:
Ez egy haditechnikai blog, emiatt próbáltam elkerülni a politikai vetületét a határvédelemnek. Legalább itt nem feszüljenek egymásnak a magyarok, kérem!
Közös nevezőben megegyezhetünk? Mondjuk abban, hogy a katonák, rendőrök végrehajtják a parancsot, szolgálnak, kemény munkát végeznek. Ennél sokkal hosszabban kifejteném a véleményem, de nem itt.
Jó hétvégét mindenkinek!

OkoskaTo:rp 2018.02.23. 10:14:44

Helikopter határőrizeti felderítésre/megfigyelésre baromság. A migráncs kilométerekről meghallja, hogy jön, és elbújik (magára húzva egy filléres izolációs fóliát, hogy infrakamerával se nagyon látszódjon).
Okosabb országokban ilyesmire drónokat használnak, ami több nagyságrenddel olcsóbb is.

Konkrét határsértők követésére, elfogására attól még jó lehet.

Viszont: A konkrét példányokat miért vetette le az OMSZ, ha amúgy teljesen jók? Vagy nem teljesen jók?

Harrdder 2018.02.23. 10:32:35

@OkoskaTo:rp:
1. Én nem hallottam meg kilométerekről, a Mókus nem hangos. Talán ha 50 méter magasan közeledett, és kb 500 méteres távolságból figyeltem fel a hangra.
2. Pont azért tudtam alulról is lefotózni, mert visszafordultak alaposabban megnézni egy olyan helyet, amely felett elrepültek. Lassabban repülve nagyon jól meg lehet figyelni a lent zajló ügyködéseket szabad szemmel is (jó látási viszonyok közt. Repültem már helikopteren sokat , tudom, miről beszélek.
3. A drónok használata valóban meglelelőbb lenne, használták is erre a célra. De ha már van honvédségi Mókus, és épp más feladata nincs, akkor a kiképzési feladatokat lehet kombinálni határvédelemmel.
4. EU rendelet alapján a mentőszolgálatoknak egyhajtóműves koptereket kéthajtóművesekre kell cserélni a repülésbiztonsági előírások miatt. Emiatt eladás helyett a Honvédséghez került.

a szürkebarát ötven árnyalata 2018.02.23. 10:35:26

Egy kamerás drón a töredékéből elvégezné ugyanazt a feladatot.

Kampfer 2018.02.23. 11:03:29

@Csipyke: "És bazmeg mindenki benyalja."

Vagy esetleg épp megérti? Amit te képtelen vagy...

"Unokatesóm katona."

Az én unokaöcsém szintén. Sőt, anno '15-ben is lent volt még a röszkei balhé idején. Tehát van infó!

"Azert van a hataron es nem az ujszulottjevel, mert dol a migrancspropaganda."

Azért van ott, mert ezt a parancsot kapta! Oda lett vezényelve! Katonáéknál előfordul az ilyen. Vagy unokatesódnak nem szóltak erről? Mellesleg, ha ez számára nem elfogadható, szereljen le. Multinál pedig akár hétvégén 3 vagy 4 műszakban kell húzni a melót. Akkor sincs az újszülöttjével. Ez ilyen. Sajnálom, ha ez neked új, de erről nem a világ tehet, hanem te! És az unokatesód... Ennyi.
További szépeket!

@Harrdder: Üdv!

Érthető. De sajnos ez a kérdés itthon ma nem merülhet föl politikai vetület és ellenséges álláspontok nélkül. Ezt hozta magával az élet és a belpolitika. Részemről nem kérdés, hogy egy katona parancsot követ. Én is ezt tettem! És számomra sokkal elfogadhatóbb, ha egy magyar katona a magyar határt védi, mint a jenkik érdekeit a pakik között!

@OkoskaTo:rp: Lehet igazság abban, amit írsz, de egy ilyen helikoptert és egy kisméretű drónt ugyanazon időjárási körülmények között és ugyanannyi ideig is be tudsz vetni? Persze az időtáv több drónnal gondolom kitolható...
Számomra a kisméretű kopterek között azok jöttek be nagyon, amiket a horvátok vettek. Azokon fegyverzet is van bőven! Kicsik, olcsóbbak, mint a 24-esek és ha kell, akkor oda is tudnak csapni, védelmezni, támogatni tudják a határőröket!
Kamp.

lutria 2018.02.23. 11:51:45

Nekem az a furcsa hogy amióta átvette a honvédség ezeket a gépeket mindenki dicséri őket milyen szipi-szuperek,mi mindenre jók stb.a pilótáik meg szinte mindha egy elit alakulatba tartoznának-ha ez így van akkor az elmúlt 20-25 évben miért nem vettek ők is maguknak pár használtat-mert ugyanis az OMSZ is mindet használtan vásárolta össze őket innen-onnan a 90'-es évek elején.

Csipyke 2018.02.23. 12:02:54

@Kampfer: az a baj bazmeg, hogy lofaszt nem csinalnak, de ott kell legyen, mer’ ugye parancs... a csalad meg zengi a propagandat, hogy de hat a migrancsok meg soros...

Kampfer 2018.02.23. 15:55:04

@Csipyke: Rugózhatsz ezen, de láthatóan VAN értelme a határzárnak és a határőrizetnek. Ha ez ennyire nem jön be az unokatesódnak, akkor le kell szerelni és ott kell hagyni. És máris nem kell ott lennie parancs szerint! Ennyi.
Kamp.

@lutria: Azt se értettem, hogy a 24-eseket miért állították le anno! Elvesztettünk egy képességet (már a sokadikat) bármilyen utód vagy képességmegőrzés nélkül! Pedig azokból anno még az ex-ndk-s készletből is kaptunk! Valahogy nagyon nem akarunk VALÓBAN fejleszteni. De miért???
Kamp.

Csipyke 2018.02.23. 16:01:58

@Kampfer: na még egy egybites. Mutass már egy migráncsot? Minek van a kerítés (sz@rnak, elárulom...)
Ez a kampfozás valami tick? Jó sok debil van itt

Kampfer 2018.02.23. 17:34:31

@Csipyke: "na még egy egybites."

Mi van csipsz@r? Tudod, mi az a bit? Zseniális!

"Mutass már egy migráncsot? Minek van a kerítés (sz@rnak, elárulom...)"

- Olyan sok itt a szúnyog! Legyek is lepnek mindent...
- Hát húzd le a szúnyoghálót!
.
.
.
- Francnak van ez a szar szúnyogháló! Csak árnyékolja a fényt...!
- Mert sok a szúnyog és a légy. Lepnek mindent.
- De hát nincs is itt egy se...! Se szúnyog, se légy. Akkor minek?

Na, kb. ennyi agyad van, idióta!

" Jó sok debil van itt"

A tükör még nem szoktatott hozzá, retardált?
Kamp.

Csipyke 2018.02.23. 17:49:22

@Kampfer: en tartottam neked tukrot, debil, latom nem tetszik a latvany, arrol nem en tehetek...
Fuck off.

Kampfer 2018.02.23. 18:08:00

@Csipyke: Biztos nem csak tükörnek vagy ilyen használhatatlan sz@r! Te kudarcod...
Pá gyökér!
Kamp.

-IGNORE-
Harci Vasak