Exclusive Military Hardware

2019. május 22. 22:59 - Harrdder

Lövészszakasz támadásban

Nyúlharcászat testközelben

A magyar szárazföldi alakulatokról keveset publikálok, de végre jó lehetőségem adódott, hogy némileg pótoljam ezt a mulasztást. Rajtam kívül több tízezernyi embernek adódott lehetősége múlt hétvégén megtekinteni a dinamikus bemutatókat a Honvédelem Napján. A legtöbb beszámoló elsősorban a repülőgépekre, és a jövőben rendszeresítésre kerülő eszközökre fókuszált. Azonban a tűzszerészek, katonai rendészek, és a gépesített lövészek szintén megvillantották a képességeiket a nagyérdeműnek. Megragadnám tehát az alkalmat, hogy a lövészek harcászati bemutatójáról is közzé tegyek néhány fotót. Nevezhetjük őket nyulaknak, bokorugrónak, gyalogságnak, de a lényeg az, hogy nagyon fontos fegyvernemről van szó, minden hadsereg fő erejét ők alkotják. Nekik kell a sárban, hóban, porban végrehajtani a védelmi, vagy épp támadó harcfeladatokat. 

dsc_0148222.jpg

A bemutatóra a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandárból érkeztek a BTR-80-as harcjárművek, és a katonák. A szimulált harcfeladatra egy szakasz négy harcjárműve indult el, melyek közül egy a parancsnoki nyuszibusz.

 dsc_0094_1.JPG

3 jármű oszlopban mozgott előre, a toronyverekkel több irányba céloztak, 360°-os figyelést végeztek. A képen nem látható negyedik BTR-80-as terepkutatóként előrébb, és oldalt haladt.

  dsc_0105.JPG

Az ellenség lesben álló harcjárműve, és egy lövészraj megtámadta az előremozgó szakaszt. Természetesen ilyen sík terepen ez előnytelen helyzet lenne számukra, és szemből sem a legjobb ötlet az ilyen harctevékenység. A bemutató során viszont a nézőknek megrendezett változatnál a képességbemutatón volt a hangsúly. 

dsc_0096_1.JPG

 Az ellenség katonái más egyenruhát viseltek

dsc_0113_1.JPG

A terepkutató BTR-80-asból kiszálltak a katonák, a többi nyolckerekes pedig szétnyitódott, és előrébb nyomultak. A bemutatón csak a 14,5 mm-es nehézgéppuskával rendelkező BTR-80-asok vettek részt, a gépágyús BTR-80A harcjárművek nem, pedig azoknak nagyobb a tűzerejük. Talán a hangerőt akarták alacsonyabb szinten tartani a nézők miatt.  

dsc_0124.JPG

A szakasz három harci rajból áll, mindegyikben két géppuskás van. 

dsc_0127.JPG

A KPVT mellett egy 7,62 mm-es PKT géppuska is van a BTR-80-as tornyában. 

dsc_0142.JPG

A többi BTR is beérkezett, egy vonalba rendeződtek, a kiszállt katonák harchoz vágták magukat.  

dsc_0143_2.JPG

Az egyik géppuskás épp hevedert cserél.

dsc_0145.JPG

Újabb BTR-80-asból szálltak ki a lövészek. 

dsc_0148_1.JPG

 A fekvő tüzelési helyzetből a rajparancsnok utasítására folyamatosan szökelltek előre. 

dsc_0157.JPG

A rövidtávú futás után újra a "harchoz" testhelyzet felvétele javallott a tankönyvek szerint.

 dsc_0164.JPG

A támadás során folyamatosan lőttek a PKM géppuskákkal, a gépkarabélyokkal, és a toronyfegyverekkel. A torkolattüzek, a lövések döreje, és az üvöltve kiadott parancsok ízelítőt adtak a nézőknek, milyen egy harcászati gyakorlat. Az AK-63-asokból egyaránt használták a fatusás F, és a behajtható válltámaszos D változatokat. Ezeket nemsokára lecserélik az új BREN 2-es gépkarabélyra.  

dsc_0166_2.JPG

A géppuskás tartalék rakasza a málhamellényhez volt rögzítve. A nézőktől ugyan távolabb voltak a katonák, de néhány hüvely azért a kordonon túlra repült. 

dsc_0170_1.JPG

 A katonák mozgása során nagy figyelemre van szükség. Egy vonalban kell maradniuk, hogy szemmel tarthassák egymást. Itt vaklőszereket használtak, de élessel tüzelve ha valaki a másik elé kerül, abból nagy baj lehet.  A harcjármű vezetőjének és a katonáknak egyaránt figyelniük kell, nehogy a kerekek alá kerüljön valaki. A szakaszban egyébként hölgyek is voltak. 

dsc_0172.JPG

Egyre közelebb kerültek az ellenséghez. 

dsc_0175_1.JPG

dsc_0176.JPGEgy katona megsebesült, a társai megkezdték az ellátását.  

dsc_0177.JPG

Az ellenséges rajt megsemmisítették, elérték az állásaikat. A katonákat átvizsgálták.  

dsc_0178.JPG

A sebesült ellátása folytatódott, később a harcjárműbe vitték.  

dsc_0182.JPG

A támadásnak vége. A katonák beszálltak, majd távoztak. 

A bemutató persze csak egy ízelítő volt a lövészharcászatból, mindezt a nézők kedvéért rendezték meg így. A valóságban teljesen másként alakulhat egy szakasz tevékenysége. Ráadásul nem magukban, hanem század, zászlóalj-kötelékben harcolnak. Az aknavetők, páncéltörő rakéták, tüzérség, és harckocsik támogatása is szükséges a sikerhez. A repülőgépek, harci helikopterek támogatása szintén elengedhetetlen.     

Címkék: lövész BTR-80
38 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása