Exclusive Military Hardware

2019. május 22. 22:59 - Harrdder

Lövészszakasz támadásban

Nyúlharcászat testközelben

A magyar szárazföldi alakulatokról keveset publikálok, de végre jó lehetőségem adódott, hogy némileg pótoljam ezt a mulasztást. Rajtam kívül több tízezernyi embernek adódott lehetősége múlt hétvégén megtekinteni a dinamikus bemutatókat a Honvédelem Napján. A legtöbb beszámoló elsősorban a repülőgépekre, és a jövőben rendszeresítésre kerülő eszközökre fókuszált. Azonban a tűzszerészek, katonai rendészek, és a gépesített lövészek szintén megvillantották a képességeiket a nagyérdeműnek. Megragadnám tehát az alkalmat, hogy a lövészek harcászati bemutatójáról is közzé tegyek néhány fotót. Nevezhetjük őket nyulaknak, bokorugrónak, gyalogságnak, de a lényeg az, hogy nagyon fontos fegyvernemről van szó, minden hadsereg fő erejét ők alkotják. Nekik kell a sárban, hóban, porban végrehajtani a védelmi, vagy épp támadó harcfeladatokat. 

dsc_0148222.jpg

A bemutatóra a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandárból érkeztek a BTR-80-as harcjárművek, és a katonák. A szimulált harcfeladatra egy szakasz négy harcjárműve indult el, melyek közül egy a parancsnoki nyuszibusz.

 dsc_0094_1.JPG

3 jármű oszlopban mozgott előre, a toronyverekkel több irányba céloztak, 360°-os figyelést végeztek. A képen nem látható negyedik BTR-80-as terepkutatóként előrébb, és oldalt haladt.

  dsc_0105.JPG

Az ellenség lesben álló harcjárműve, és egy lövészraj megtámadta az előremozgó szakaszt. Természetesen ilyen sík terepen ez előnytelen helyzet lenne számukra, és szemből sem a legjobb ötlet az ilyen harctevékenység. A bemutató során viszont a nézőknek megrendezett változatnál a képességbemutatón volt a hangsúly. 

dsc_0096_1.JPG

 Az ellenség katonái más egyenruhát viseltek

dsc_0113_1.JPG

A terepkutató BTR-80-asból kiszálltak a katonák, a többi nyolckerekes pedig szétnyitódott, és előrébb nyomultak. A bemutatón csak a 14,5 mm-es nehézgéppuskával rendelkező BTR-80-asok vettek részt, a gépágyús BTR-80A harcjárművek nem, pedig azoknak nagyobb a tűzerejük. Talán a hangerőt akarták alacsonyabb szinten tartani a nézők miatt.  

dsc_0124.JPG

A szakasz három harci rajból áll, mindegyikben két géppuskás van. 

dsc_0127.JPG

A KPVT mellett egy 7,62 mm-es PKT géppuska is van a BTR-80-as tornyában. 

dsc_0142.JPG

A többi BTR is beérkezett, egy vonalba rendeződtek, a kiszállt katonák harchoz vágták magukat.  

dsc_0143_2.JPG

Az egyik géppuskás épp hevedert cserél.

dsc_0145.JPG

Újabb BTR-80-asból szálltak ki a lövészek. 

dsc_0148_1.JPG

 A fekvő tüzelési helyzetből a rajparancsnok utasítására folyamatosan szökelltek előre. 

dsc_0157.JPG

A rövidtávú futás után újra a "harchoz" testhelyzet felvétele javallott a tankönyvek szerint.

 dsc_0164.JPG

A támadás során folyamatosan lőttek a PKM géppuskákkal, a gépkarabélyokkal, és a toronyfegyverekkel. A torkolattüzek, a lövések döreje, és az üvöltve kiadott parancsok ízelítőt adtak a nézőknek, milyen egy harcászati gyakorlat. Az AK-63-asokból egyaránt használták a fatusás F, és a behajtható válltámaszos D változatokat. Ezeket nemsokára lecserélik az új BREN 2-es gépkarabélyra.  

dsc_0166_2.JPG

A géppuskás tartalék rakasza a málhamellényhez volt rögzítve. A nézőktől ugyan távolabb voltak a katonák, de néhány hüvely azért a kordonon túlra repült. 

dsc_0170_1.JPG

 A katonák mozgása során nagy figyelemre van szükség. Egy vonalban kell maradniuk, hogy szemmel tarthassák egymást. Itt vaklőszereket használtak, de élessel tüzelve ha valaki a másik elé kerül, abból nagy baj lehet.  A harcjármű vezetőjének és a katonáknak egyaránt figyelniük kell, nehogy a kerekek alá kerüljön valaki. A szakaszban egyébként hölgyek is voltak. 

dsc_0172.JPG

Egyre közelebb kerültek az ellenséghez. 

dsc_0175_1.JPG

dsc_0176.JPGEgy katona megsebesült, a társai megkezdték az ellátását.  

dsc_0177.JPG

Az ellenséges rajt megsemmisítették, elérték az állásaikat. A katonákat átvizsgálták.  

dsc_0178.JPG

A sebesült ellátása folytatódott, később a harcjárműbe vitték.  

dsc_0182.JPG

A támadásnak vége. A katonák beszálltak, majd távoztak. 

A bemutató persze csak egy ízelítő volt a lövészharcászatból, mindezt a nézők kedvéért rendezték meg így. A valóságban teljesen másként alakulhat egy szakasz tevékenysége. Ráadásul nem magukban, hanem század, zászlóalj-kötelékben harcolnak. Az aknavetők, páncéltörő rakéták, tüzérség, és harckocsik támogatása is szükséges a sikerhez. A repülőgépek, harci helikopterek támogatása szintén elengedhetetlen.     

Címkék: lövész BTR-80
38 komment
2019. május 18. 19:12 - Harrdder

Képes beszámoló a Honvédelem Napjáról

Gripen, Falcon, Airbus, Zlin, Minyó, Mihu Budaörsön

Mint már arról tegnap írtam, a Honvédelem Napja alkalmából nagyszabású bemutatóra készült fel a Magyar Honvédség. A nagyközönség számára az első nyilvános nap a szombati volt, erről adok közre néhány fotót. 

 A hivatalos megnyitó legalább negyedórát csúszott, de ennek néhányan örülhettek, mert így nem késtek le a repülőprogramról. Hiába indultak el nagy tömegek már korábban, sajnos a reptérre a kijutás elég lassú volt. Így nemcsak a megnyitó beszédet mondó személyiség ragadt bent a dugóban, de a közönség egy része is.  

dsc_0060_1.JPG

 A nyitóformáció, Mi-17, Mi-24P, Zlin 242L kötelék.

dsc_0014.JPG

Vasárnapi kép. Módosított Zlin 242L, a szárnyai alá aszimmetrikusan a Sturm-V rendszer rakétaindítóit szerelték! (Kéretik erős forráskritikával olvasni ezen képaláírást!)

dsc_0143_1.JPG

A Gripen trió is megérkezik, szerencsére volt üzemanyag a várakozásra. 

 

dsc_0087_1.JPG

A Falcon 7X szállító repülőgépet sokan most láthatták először. 

dsc_0092_1.JPG

Szép vonalvezetésű, kecses madár. 

dsc_0037.JPG

Vasárnap készült fotó. Sajnos felhős volt a repülőbemutató kezdetén az idő.

 dsc_0100_1.JPG

Az A319 alacsony áthúzása is impozáns volt.  

dsc_0166_1.JPG

És visszajöttek a Gripenek, többször is újra áthúztak. 

dsc_0170.JPG

dsc_0187.JPG

Hm, a hátsó ülés üresen maradt! 

dsc_0191.JPG

És a Gripenekről is következzen néhány vasárnap készült fotó: 

dsc_0082.JPG

Szerencsére a kép csalóka, a madár jóval előrébb keresztezte a Gripen útját, volt ideje elrepülni. 

dsc_0083.JPG

A kép pontosan 2 másodperccel később készült. A madár szárnyát felcsapva szerencsére már messzebb van. 

 

dsc_0096.JPG

A futót már behúzta, de a következő Gripen még leszállókonfigurációban fordul be a pálya tengelyébe. Vasárnap megérte a reptér végéről fotózni. 

dsc_0099_1.JPG

A pálya végén a fejünk felett elég alacsonyan repültek át. Habár általában leszólják a Gripen teljesítményét, de ilyen közelről az utánégető mégis mellkasremegtető, dobhártyaszaggató hatással volt.  

Majd következett egy különleges műveleti bemutató, amihez szinte hadászati fontosságú forgatókönyvet írtak: A hírszerzés információt kapott az ellenség egyik rakétaegységéről. Egy "közepes hatótávolságú" rakétát áttelepítenek, feltehetőleg be akarják vetni. A saját különleges erőknek emiatt azt a feladatot adták, hogy találják meg, és semmisítsék meg.   

dsc_0204.JPG

Mi-24P géppár a spec katonákkal a deszanttérben bevetésre indul. 

 dsc_0215_1.JPG

Az első Mi-24-es egy mesterlövészt, és a biztosítóját teszi ki, a feladata felderítés, megfigyelés. 

dsc_0141.JPG

Vasárnap készült fotó, közelebbről. A nap szerencsére már kisütött. A második katonánál BREN 2-es gépkarabély van. 


dsc_0216_1.JPG

A másik harci helikopter távolabb ugyanezt teszi, de egy harmadik katona is a csoport részét képezi. A JTAC specialista, vagyis előretolt repülés-irányító feladata megszervezni a közvetlen légitámogatást, és összehangolni a földi erők tevékenységét a helikopterekkel. (De az is lehet, hogy akciós hétvége van a közelben lévő áruházban.)

dsc_0223.JPG

 

Megérkezik az ellenséges rakéta, amelyet két járművel kísérnek, biztosítanak. (A kiszuperált Volhov légvédelmi komplexum rakétáját vették igénybe a bemutatóra. Bár a hátsó vezérsíkok nem voltak rajta az indító fokozaton. Még a régi, Magyar Néphadsereg idejében használt felségjel volt a vontatón. A tréler egyébként csak szállításra szolgál, indításra nem alkalmas.)

dsc_0231.JPG

Az oldalsó ablakokban lévő géppuskával is lőttek. 

 dsc_0261.JPG

 A Mi-24-es megtámadja a konvojt. 

dsc_0290.JPG

Hiába lőttek vissza a konvojt biztosítók, inkább megpihentek. Majd jött a Mi-17-es, és kötélen lecsúsztak belőle a különlegesek. 

dsc_0200.JPGLeveszik a kesztyűt, vagyis nem akarnak kesztyűs kézzel  bánni ellenséggel! 

dsc_0204_1.JPG

dsc_0293_1.JPG

A rakéta immáron szabad préda. Talán még a titkos indítókódot is meg lehet szerezni. 

dsc_0299_1.JPG

A földi lépcső is megérkezik Humvee és Polaris terepjárókkal, hogy biztosítsák a terepet. És újra el kell mondani, hogy a valóságban a biztosítók, a felderítő mesterlövészek, és persze a főerők egymástól jóval távolabb lennének. A bemutatón viszont így látható, hogyan dolgozik együtt a több csoport. 

dsc_0313_1.JPG

Az ellenség gyorsreagálású csoportja beérkezik, a csatazaj, vagy egy kétségbeesett FB poszt riaszthatta őket. Az egyik katona frissíthette állapotát, megtámadott státuszra. A biztosítók persze felveszik velük a harcot.  

dsc_0323.JPG

Vége a műveletnek, kezdődhet a kiemelés. 

dsc_0327.JPG

A Mi-17-es köteles módszerrel emeli ki a légi úton kirakott állományt. A többiek a járművekkel száguldanak el nagy sebességgel. 

dsc_0260.JPG

Amikor valóban fürtökben lógnak az emberek a helikopteren.  

dsc_0339.JPG

Az ellenség szerepét játszók feltámadnak, és elvonulnak. A rakétaszállító pedig egy közepes méretű Mi-24-es makettet is magával visz. 

dsc_0360.JPG

 A Mi-17-es helikopterrel nagyon látványos programot mutattak be. A gép szinte alig repült szokványos módon.  Mozgott hátrafele, oldalazva süllyedt. A bottal, a HVK-val és a pedálokkal bűvészkedett a pilóta, megmutatta, hogy a forgószárnyas nemcsak előre tud haladni. A Mi-17-esből sok mindent ki lehet hozni, ha elég repórát kap a hajózó.  

 dsc_0357.JPG

dsc_0361.JPG

A Kő-hegy mindegyik repülőeszköz mögött jól mutat. A fotózás pontjától kb. 2 km a távolság a kápolnáig. 

dsc_0365.JPG

Mindenki integet. Ebben az évben már megérkezik az első H-145M Szolnokra, de most még egy német gép repült bemutatót. A mai napon egy katonát is szállított a csúszótalpon. A különleges műveletiek biztosan ki fogják használni ezt a lehetőséget. 

dsc_0379.JPG

Amikor a fotósokat is fotózzák. A gép orrán a rakétaközeledésre figyelmeztető szenzorok láthatóak. 

dsc_0281.JPG

Vasárnap kiderült, nem különleges műveleti katona, hanem egy harmadik német pilóta vállalta, hogy kiáll a csúszótalpra.

dsc_0286.JPG

Ez a bedöntési szög többnek tűnik 45°-nál. 

 

4 komment
2019. május 17. 13:18 - Harrdder

Emberek, gyertek Leopardot simogatni!

A rózsabimbó szép szó, de a Panzerkampfwagen még szebb!

 

Aki még nem tudná, ezen a hétvégén a Honvédelem Napja alkalmából a Budaörsi Repülőtéren haditechnikai bemutató lesz. Nemcsak a jelenleg használt eszközöket, járműveket, fegyvereket lehet megnézni, hanem sokat azok közül is, amelyeket a következő években fognak szolgálatba állítani. A repülőtérre ingyenes buszjáratokkal is ki lehet jutni majd a Széll Kálmán térről, és az Etele térről. A belépés is díjtalan!  Akit érdekel, és teheti, jöjjön! Ha jók az értesüléseim, akkor lesz Gripen áthúzás, meg minden, amit a levegőbe tudnak emelni. Mi-17-es műrepülő bemutatójának próbáját ma már láthattam, jól sikerült. Mi-24-esek is álltak a reptér túlsó szélén. 

 Természetesen legtöbben az új Leopard 2A7+ harckocsira lesznek kíváncsiak. 

60308827_679474799174324_293473143945691136_n.jpg

A KMW gyár munkatársa egy magyar harckocsizónak mutatja be a vezetőfülkét. 

60313280_2263778733940432_2435185159058751488_n.jpg

A HHKmeme FB csoport elsődleges célközönségének néhány tagja, vagyis honvéd tisztjelöltek várakoznak, hogy megnézhessék a harckocsit. 

 

 

60523207_311662509714438_8647783978956226560_n.jpg

 

Egy megfontolandó tanács: sok helyen sáros talajra kell számítani, a magassarkút, a szép új fehér cipőt hagyjuk otthon!  

60753790_661664064256784_514119903297404928_n.jpg

Az oldalán már ott van a magyar zászló. Reméljük, hogy az új, igazán korszerű haditechnikai eszközök sok fiatalt vonzanak majd a seregbe. 

Azért írtam Leopardokat, mert egy osztrák A4-es változatot is elhoztak tréleren Budaörsre. Mint az már köztudott, előbb ilyen harckocsikat kapunk, hogy a kiképzés és az átállás megkezdődhessen a szupermodern Leopard 2 A7+ változatra. 

Azt most itt gyorsan megjegyezném, hogy a lánctalpasok Magyarországra szállítása nem volt egyszerű. Nagyon sok ember dolgozott azon, hogy mindegyik, 100 tonnát meghaladó vontató+tréler+rakomány alkotta kombó időben eljuthasson Budaörsre!  

60345823_588076664935583_3021373015855202304_n.jpg

 

60510099_2691221254284875_3837452231280427008_n.jpg

A PzH 2000 önjáró löveg is megtekinthető. 

60584131_370608616894621_3363703487262097408_n.jpg

 

Leguan hídvető harckocsi. 

60306234_855692744817905_424680314619559936_n.jpg

 

Wisent Annex B03.2  páncélozott harckocsi vontató.

60634588_399572663967109_4917313868281151488_n.jpg

 

60755953_288138082066295_6087927163518976_n.jpg

A török NMS könnyű páncélozott terepjáró jármű. 

 20190519_092015.jpg

Az Ejder Yalcin páncélozott terepjáró jármű is ki volt állítva. Lehet, hamarosan ez a nevet meg kell tanulnunk?  

 

20190519_091905.jpg

 

20190519_091755.jpg

A műszerfalak. A jobb ülés előtt is van képernyő. 

20190519_091809.jpg

A tetőablak belülről. 

20190519_091720.jpg

 

 

odvas_hegy.JPG

Mi 17-es, háttérben a budaörsi Kő-hegy és az Odvas-hegy. 

minyo_hungary.JPG

 

60507948_393695217902712_4888120107986845696_n.jpg

A H145M kiállítva.... 

mi-24_h-145m.JPG

 

... egy másik H145M száll fel a bemutatóra. A reptér túlsó szélén két Mi-24-es áll.

h-145m.JPG

A demo során a pilóták elengedték a botkormányokat, integettek az ablakon keresztül, miközben az előre beprogramozott robotpilóta vezette a gépet, a függőleges tengely körül forgatta a helikoptert. 

eje.JPG

Ejtőernyős ugratás, éppen a felhőalap alját karcolgatva. 

dsc_0215.JPG

 Vitézek, mi lehet szebb az ejénél? 

Ezen kívül bemutatják a Magyar Honvédség sok más járművét és fegyverét. Mindegyik fegyvernem képviselteti magát.  Érdemes kijönni! 

9 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása