Exclusive Military Hardware

2021. február 11. 20:55 - Harrdder

A Gidránok már Tatán vágtatnak!

Az új honvédségi harctámogató járművek hadrendbe álltak

Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka is. 

Mint ahogy azt már korábban bejelentették, ez egy hosszabb, és igencsak grandiózus program kezdete. A török tervezésű járműveket ugyanis néhány év múlva már idehaza, Kaposváron fogják gyártani. 20210211_104308.jpgAz Ejder Yalcin a Magyar Honvédségnél Gidrán néven került hadrendbe. Az első 10 után további 40-et kapunk még Törökországból, ezt követően a magyar gyártmányú példányokat rendszeresítik majd. Mint elmondták, ez egy harctámogató páncélozott harcjármű, vagyis nem arra szolgál, hogy intenzív harctevékenységet vívjanak vele. Nem a BTR-80-asokat váltják le, ugyanis járőr, felderítő, őrzés-védelmi feladatokra fogják használni. A hivatalos ismertetőben szerepel, hogy különleges műveleti célokra is alkalmazható. A múltkori posztomban arról találgattam, hogy esetleg tüzérségi vontató lesz. Nos ez nagy tévedés volt a részemről, erre nem fogják használni. 

A további példányok megérkezése után Tatán más alegységek is kapnak majd belőle, utána pedig a többi alakulatnál is használatba veszik. 

20210211_110924.jpgA Gidrán egy Magyarországon kitenyészett lófajta. A harcjárműveken emiatt több helyen is látható egy szép lófej. 

dsc_0072.JPGNemcsak a jó terepjáróképesség miatt magas a hasmagassága. Az aknák, robbanótöltetek elleni védelmet is szolgálja ez a megoldás. 

dsc_0027.JPGA hivatalos ismertető szerint a családelv alapján több különböző változatban készülhet a későbbiekben. Így légvédelmi és irányított páncéltörő rakéták indítóit telepíthetik a Gidránra. Ezek mellett önjáró vezetési pont, egészségügyi kihordó, aknamentesítő-műszaki, rádióelektronikai zavaró, és határőrizeti megfigyelő változatokat gyárthatnak majd. 

20210211_100527.jpgA fagypont allatti hőmérséklet a jeges széllel nagyon rossz párosítás, az időjárás keményen próbára tette a katonákat, és a résztvevőket. A csapatzászlót tartó katonának nem volt egyszerű megküzdenie az elemekkel. Nem irigyeltem. 

dsc_0239.JPGA török gyártótól kapott Gidrán makettet a honvédelmi miniszter vette át, majd átadta az alakulat egyik tisztjének.  

dsc_0288.JPGA közel egyórás ceremónia után a csapatzászló és a kísérete elvonult. Ezek után ismét alaposan szemügyre vettük a Gidránokat. 

dsc_0044_3.JPGÉrdemes volt az apró részleteket jobban szemügyre venni. Az ajtókón lévő lőréseken keresztül belülről lehetséges a kézifegyverek használata. 

dsc_0047_1.JPGA Gidrán vezetését több nappali és infrakamera segíti, ezek mindegyik oldalon megtalálhatóak. 

dsc_0060_3.JPGVan itt minden, labda, bicska, kistalicska, sandokánospóló! A nagy zöld "doboz" egy aggregátort rejt, az oldalán szerszámok vannak. A tetőn lövésdetektor mikrofonjai láthatóak, előttük a ködgránátvetők. A ledes fényszóró mellett éjjellátó kamera van, mellette a pótkerék leszerelését segítő szerkezet. A felni közepén pedig egy nappali kamera bújik meg. 

dsc_0193_1.JPGAz Aselsan cég SARP nevű távirányítású fegyvertornyára egy 12,7 mm-es M2-es nehézgéppuskát szereltek. A célfelderítést valamint a célzást nappali és hőkamerával lehet elvégezni. A lézeres távolságmérő szintén fontos része a rendszernek. 

Piros kék villogó is van mindegyik Gidránon, ami biztonságosabbá teszi a közlekedést a közutakon. A 16 tonnás járművet jobb időben észrevenni, és óvatosan kell megközelíteni, ha meglátjuk. A piros villogó mellett szintén ott egy éjjellátó kamera.   dsc_0065_2.JPGA lőszerrakaszon, valamint a torony többi részén angol és magyar nyelvű feliratok vannak. 

dsc_0296.JPGMindkét oldalon van kamera. 

A fegyvertornyot a jármű belsejéből, védetten lehet működtetni. A kamerák képei egy képernyőn jelennek meg.  

dsc_0429_1.JPGA tatai dandártól több katonát már tavaly kiküldtek Törökországba, őket képezték ki a jármű vezetésére, üzemeltetésére. Jakab és Molnár főtörzsőrmester urak is a csapat tagjai voltak. Ők adják majd át a tudásukat bajtársaiknak. Velünk is megosztották a tapasztalataikat, a vezethetőségre tettünk fel néhány kérdést. 

dsc_0409.JPGA Gidrán vezetéséhez C kategóriás jogosítvány szükséges. Az első csoportba ezen felül olyanokat választottak ki, akiknek már volt valamilyen páncélos tapasztalata. A járművet viszonylag könnyű vezetni, de azért nagy figyelmet igényel. A 16 tonnás tömeg miatt a sebességre ügyelni kell, a féktávolság egy ilyen járgánnyal nagyobb, mint egy személyautóval. A kilátás egész jónak mondható. A rövid tengelytávolságnak köszönhetően a fordulósugár viszonylag kicsi. Habár nagy a hasmagaasság, a súlypont nincs túl magasan, így kevésbé hajlamos a borulásra. 

20210211_140521.jpgA gyári ismertetőben szereplő informatív ábra a terepjáróképességről.  A rossz minőségért elnézést kérek! 
dsc_0347_2.JPGJól néz ki a Gidrán felvarró, bár hamarosan elkészül egy újabb változat, amelyen a dandár címere is rajta lesz. Az ilyen egyedi jelvények nagyon fontosak a fegyvernemeknél, alakulatoknál. A morálra kitűnően hatnak, az összetartozást erősítik, elismerik a teljesítményt. Az egyenruházat egyéb elemei, barettsapkák, vagy egy bőrdzseki azt is szimbolizálja, hogy viselője valamilyen speciális kiképzést kapott, ami komoly erőfeszítést igényelt. 

A rohamlövész felvarrót is büszkén lehet viselni, nem sok katona érdemelte ki eddig. 

Az elvonulás. A Combatant Blog hosszabb videóját is ajánlom megtekintésre. 

dsc_0085.JPG A Gidránok mellett 2 Leopard 2A4HU is volt az alakulótéren. 

dsc_0153_1.JPGEgy különlegességet is észre lehetett venni, eddig még nem láttunk a tetőre szerelve géppuskát. 

dsc_0138_1.JPGAz FN MAG talán most látható először nyilvánosan a tetőre szerelve?  

dsc_0386.JPGÉletkép az ünnepség után: Harckocsizó egyenruhában, bőrdzsekiben, fekete barettsapkában viszi a géppuskát a kezelője a fegyverszobába. A háttérben a zöld színű "vasak" egy jól kiépített kondiparkhoz tartoznak. 

dsc_0416.JPGMár két géppuskával. 

dsc_0194_3.JPGA BREN 2 gépkarabélyra kombináltan szereltek fel két célzókészüléket. 

 

20 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása