Exclusive Military Hardware

2021. február 11. 20:55 - Harrdder

A Gidránok már Tatán vágtatnak!

Az új honvédségi harctámogató járművek hadrendbe álltak

Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka is. 

Mint ahogy azt már korábban bejelentették, ez egy hosszabb, és igencsak grandiózus program kezdete. A török tervezésű járműveket ugyanis néhány év múlva már idehaza, Kaposváron fogják gyártani. 20210211_104308.jpgAz Ejder Yalcin a Magyar Honvédségnél Gidrán néven került hadrendbe. Az első 10 után további 40-et kapunk még Törökországból, ezt követően a magyar gyártmányú példányokat rendszeresítik majd. Mint elmondták, ez egy harctámogató páncélozott harcjármű, vagyis nem arra szolgál, hogy intenzív harctevékenységet vívjanak vele. Nem a BTR-80-asokat váltják le, ugyanis járőr, felderítő, őrzés-védelmi feladatokra fogják használni. A hivatalos ismertetőben szerepel, hogy különleges műveleti célokra is alkalmazható. A múltkori posztomban arról találgattam, hogy esetleg tüzérségi vontató lesz. Nos ez nagy tévedés volt a részemről, erre nem fogják használni. 

A további példányok megérkezése után Tatán más alegységek is kapnak majd belőle, utána pedig a többi alakulatnál is használatba veszik. 

Tovább
20 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása