Exclusive Military Hardware

2018. március 29. 23:20 - Harrdder

A Magyar Honvédség új gépkarabélyának első nyilvános bemutatója

Éleslövészet testközelből

Március végén került sor a Visegrad 4Sight 2018 nemzetközi különleges műveleti gyakorlatra Szolnokon. A házigazda alakulat a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár volt, de csatlakoztak hozzájuk szlovák és lengyel katonák, és nagy meglepetésemre önkéntes területvédelmi tartalékosok is.

dscn9685.JPG

A március 29-ei sajtónyilvános napon több újdonságot is láthattunk, és igazán szenzációsnak lehet minősíteni az elhangzott bejelentéseket. Talán kezdjük azzal, amely előző napon már bejárta a sajtót, de típusmegjelölés, konkrétum nélkül. Rossz dramaturgként egyből belecsapok a lecsóba. Az első programra készülve a lőtéren gyülekező lengyel és magyar katonák fegyvereit távolabbról nézegetve a mieink mintha nem a megszokott típusokat tartották volna a kezükben. És valóban! Az M4A1-esek helyett egyiknél ugyanis CZ 805-ös gépkarabély, míg egy másiknál CZ Scorpion EVO 3 géppisztoly volt!

 20180329_112439.jpg

Jobbról az első katona már a CZ 806-ost használta a lövészeten

dscn9662.JPG

CZ Scorpion Evo 3 géppisztoly 

 

dscn9672.JPG

 

De nem sokáig volt idő a csodálkozásra, ugyanis kezdődött a képességek demonstrálása. Először azt mutatták be, ahogy az elsődleges fegyverrel, vagyis a cseh géppisztollyal, majd gépkarabéllyal küzdötték le a katonák a célokat, majd a lőszer kifogyása után azonnal váltottak a másodlagos fegyverre, a pisztolyt elővéve folytatták a tüzelést. A lövéseket duplázva adták le, hogy mindegyik célalak két lövedéket kapjon, megnövelve a stophatást, biztosítva, hogy az ellenfél valóban harcképtelenné váljon.

Következtek a páros lőgyakorlatok, amikor is egymást biztosítva fedezékből előrenyomultak, majd a célokat sorban lelőtték. Itt külön kihangsúlyozták előtte, hogy a katonák a fedezékek mögött váltott kézzel lőnek, vagyis a jobbkezeseknek a baloldalon is kiválóan kell használni a karabélyokat. A lengyelék egyébként a HK416-os rövidcsövű változatát használták. A tárcseréknél az üreset nem minden esetben tették a zsebbe, ezek „elvesztése” harchelyzetben bizony így megy. A végén szintén pisztolyokkal fejezték be a munkát.

Aztán jöhetett két nagyobb létszámú lövészet, ezeknél még inkább fontos volt a koordinált csapatmunka. Itt a lengyel és magyar katonák együtt hajtották végre a feladatot. A járőrözést végző csoportot támadás érte, amelyre azonnal reagáltak, harchoz vágták magukat, tüzelve megkezdték az elszakadást.  

 A videó végén ismét jól látható az új cseh gépkarabély! 

dscn9686.JPG

dscn9687.JPG

dscn9691.JPG

dscn9692.JPG

Az éppen hátrafutókat az elöl a maradtak fedezték, majd pár méter után azok megfordultak, hogy biztosítsák a társaikat, felcserélődtek a szerepek, és így ment addig, amíg mindenki biztonságba ért. Félelmetes volt látni, ahogy egymással párhuzamosan mozgó katonák alig pár méterre lőttek el az előttük lévő társaik mellett! Egy kis hiba is elég ahhoz, hogy nagy baj történjen, na ehhez kell a biztos kéz, és a profizmus. 

dscn9712.JPG

dscn9733.JPG

dscn9736.JPG

Nem spóroltak az éleslőszerrel ezekben a helyzetekben, az elszakadást sorozatokkal is fedezték, hogy lefogják a támadókat.

 Egy másik helyszínen már sokkal komplexebb gyakorlatra került sor. A szcenárió szerint a szolnoki bázis egy ellenséges repülőtér volt, ahova 24 órával korábban már beszivárgott egy kisebb saját csoport, amely elvégezte a helyszíni felderítést. Megállapították egy nagy távolságú felderítő rádiólokátor, több készültségi szolgálatot ellátó harci repülőgép, és egy fegyverraktár található az objektum területén, amelyek veszélyt jelentnek saját erőkre. A megsemmisítésükre a különleges műveleti katonákat bízták meg, akiket két Mi-17-es helikopterrel kellett bejuttatni.

dscn9748.JPG

Elsőnek azonban egy Gripen géppár csapott rá a reptérre. A nézőkkel pont szemben estek ki a felhőből a süllyedő JAS-39-esek, majd kifordultak, és felhúztak.

dscn9749.JPG

dscn9752.JPG

Jöhetett a két helikopter, egyik a raktár közelében, míg másik a radarhoz közelebb szállt le a katonákkal. Mivel a hátsó ajtókat levették, ezért gyorsan elhagyhatták a fedélzetet.

 dscn9760.JPG

Azonnal megrohamozták a kijelölt célokat, lelőtték a raktárnál és repülőgépeknél álló őröket, majd telepítették a romboláshoz szükséges robbanótölteteket. Ekkor felbukkant egy teherautó, mellyel az ellenség gyorsreagálású csoportját szállította. A járművet a levegőben köröző helikopterek ajtólövészei állították meg, és tették harcképtelenné a platón tartózkodókat.

 dscn9765.JPG

 

dscn9767.JPG

 A parancsnok műszaki specialistákkal fut a repülőgépek állóhelye felé. 

dscn9773_1.JPG

Viggen játszotta az ellenséges gép szerepét, amin épp elhelyezik a robbanótöltetet. A fekvő alak egy hatástalanított rosszfiú. 

dscn9792.JPG

dscn9795.JPG

dscn9805.JPG

dscn9798.JPG

A saját katonák végeztek a munkájukkal, a kivonási területre mozogtak vissza, és biztosították a helikopterek leszállását. Nagyon gyorsan, másodpercek alatt szálltak be, majd távoztak is. Ekkor jelentek meg a színes füstpamacsok, melyekkel imitálták, hogy a repülőgépek, a raktár és a radar mind megsemmisültek.

 

A sajtónap végén pedig Simicskó István honvédelmi miniszter ünnepélyesen bejelentette, hogy a Magyar Honvédség számára új lőfegyverek gyártása kezdődik meg 2019-ben. Ez a hír már elhangzott két nappal korábban, de most már megnevezték a típusokat is, miszerint a CZ 805 BREN 2 gépkarabély, a CZ Scorpion EVO 3 géppisztoly, valamint a P-07 és a P-09 pisztolyok kerülnek hamarosan hadrendbe. A cseh cég által tervezett fegyvereket idehaza licenc alapján fogják sorozatban gyártani.

 dscn9818.JPG

A Polaris MRZR-2 ultrakönnyű harcászati járművek is rendszeresítésre kerülnek, ezek viszont már megérkeztek, a 12 példányt kiállították a hangárban.

20180329_131717.jpg

 

Az új haditechnikai eszközök, és a jelenleg használt típusok, eszközök ismertetésére a következő részben kerül sor.

Néhány önkéntes területvédelmi tartalékosok is részt vett a célobjektumok leküzdésében. Sándor Tamás dandártábornok a kérdésemre elmondta, hogy a kiválasztottakat három nap alatt készítették fel a feladatra a különleges katonák. Talán kevesen tudják, hogy amerikai mintára a szövetséges erők kiképzésére is alkalmasak a speciálisan felkészített katonáink. Itt ezt demonstrálták, hogy képesek átadni tudásuk egy részét másoknak. A helyiségharc egyre fontosabb minden harci kiképzésben, fontos ezt beemelni más katonai alakulatnak is. A tartalékosok ezzel ugyan nem lettek különleges műveletisek, de mégis jól hasznosíthatják a megszerezett tudást a jövőbeni szolgálatuk során.   

 

 

2 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása