Exclusive Military Hardware

2016. augusztus 08. 20:46 - Harrdder

A borzasztó csörgőkígyó

A brazil exportsiker

p1010443.JPG 

 A kettővel ezelőtti posztban említett M8-as felderítő harcjárművekből Brazília is vásárolt, a levetett világháborús eszközök nekik nagyon megfeleltek, jól tudták azokat alkalmazni. A 60-as évekre azonban már kevés volt bevethető, mivel az alkatrészforrás kiapadt, az Egyesült Államokból nem kaptak újabb szállítmányt.  Úgy döntöttek emiatt, hogy saját erőből hoznak létre egy hasonló kategóriájú harcjárművet. A tervezésnél nagyban támaszkodtak az amerikai típusra, a brazil mérnökök is nagyon hasonló kivitelű és képességű járművet akartak létrehozni. Először csak a páncélest volt saját fejlesztésű, melyre az eredeti M8-as tornyát építették rá. Azonban a 37 mm-es ágyú tűzerejét már kevésnek tartották, így végül egy nagyobb űrméretűvel látták el. Természetesen a 90 mm-es löveg miatt már méretesebb toronyra volt szükség.

p1010397.JPG

 

  Az első EE-9 Cascavel (borzasztó csörgőkígyó) 1974-ben gördült ki a gyárból, és 30 évig le sem álltak a termeléssel. Brazíliában kb. 400-at rendszeresítettek belőlük, jól beváltak a dél-amerikai országban, meg voltak vele elégedve. Exportra is felajánlották, több országnak sikerült eladniuk a 70-es 80-as években, még a franciák elől is elnyertek pár üzletet. 

 p1010395.JPG

Irak szintén vásárolt több százat, ezek persze bevetésre kerültek az Irán elleni háborúban is. A harcokban a legtöbb roncsként végezte, de a bázisokon még sok maradt belőlük 2003 után, az állaguk viszont gyorsan leamortizálódott. Meglepő módon néhány példányt azonban felújítottak, és az újjászervezet hadseregben ma is használják ezeket, igaz kis számban.

p1010350.JPG

 

komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása