Exclusive Military Hardware

2020. december 03. 19:02 - Harrdder

Magyar Leopard harckocsik éleslövészete

120 mm-es ágyúk dörögtek a szomódi lőtéren!

A Leopard 2A4HU ünnepélyes átadási ceremóniáján júliusban még csak 4 példányt láthattunk, azóta viszont folyamatosan érkeztek Németországból az újabb trélerek a lánctalpasokkal. December első napjaiban pedig az utolsót is átvehették Tatán. A katonák kiképzése ezzel párhuzamosan zajlott, amihez jelentős segítséget kaptunk a szomszédból. Ausztriában toronyszimulátorban oktátták a parancsnokokat, irányzókat. A virtuális világnak, a számítógépeknek köszönhetően a tűzvezető rendszer használata már azelőtt megtanulható volt, hogy mindegyik harckocsi megérkezett volna. Így a személyzet felkészülten ülhetett be az új lánctalpasokba. Ezzel időt, és persze pénzt is megspóroltak. Néhány hónap alatt olyannyira megtanulták a techika kezelését, hogy végrehajthatták az első éleslövészetet. November végén, majd december elején nappal és éjjel egyaránt dörögtek a harckocsiágyúk.

A kiképzés utolsó napjára kaptunk meghívót a Tata melletti szomódi lőtérre, ahol nemcsak az eddig megérkezett harckocsikat tekinthettük meg, de saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy a 120 mm-es ágyúkkal igazán félelmetes a Leopard. (A látogatásunk idején természetesen mindenki betartotta a maszkviselés szabályait.) 
20201203_093100.jpg

Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, de az eső nem szegte a kedvünket. És mint ahogy a katonáknál ismert mondás is tartja, ha az eső nem zuhog, a kiképzés tulok. 

20201203_093331.jpg

A korábbi napok eseményeiről elmondták, hogy a magyar harckocsizók nagyon jó arányban küzdötték le a célokat. Azt is hozzátették, hogy a Leopard 2A4-esnél a tűzvezető rendszerének köszönhetően nagyobb az első találat valószínűsége, mint a korábbi típusoknál. Ez az eltérő filozófia eredménye. A németeknél azt tartották a harckocsik tervezésénél az egyik fontos szempontnak, hogy a célt képesek legyenek az első lövéssel kiiktatni a harcból. Nem kell túl sokat érvelni, hogy ez miért lényeges. Akit meglepnek, és egyből eltalálják, az már nem fog visszalőni.  

20201203_103541.jpg

A 120 mm-es ágyúhoz nem osztott, hanem egyesített lőszerek vannak rendszeresítve. Ezek tömege kb. 30 kg. A harckocsiba való bemálházás jó erőnlétet igényel, de könnyebben megoldható, mint a T-72-es esetében.   

dsc_0648_1.JPG

Németországból egy Büffel harckocsivontató is érkezett. Az 52 tonnás Leopard 2A4HU-hoz szükséges a megfelelő műszaki biztosítás. KMW felirat, magyar álcafestés.  dsc_1372.JPG

Idézném egy definíció részletét: "A harckocsi a szárazföldi harc egyik döntő eszköze, támadásban és védelemben egyaránt jól alkalmazható." Ez alapján könnyen levonható az a logikus következtetés, hogy amelyik hadseregnek nincs harckocsija, az nem rendelkezik minden eszközzel, ami szükséges a sikeres harchoz. 

dsc_0686.JPG

A töltő miatt a személyzet létszáma egy fővel növekedett, ugyanakkor az elmondás alapján az emberi erővel végzett munka nem lassabb, mint a T-72-es automatája. A töltő szükség esetén más feladatot is el tud látni.  

dsc_1375.JPG

A kiképzésben, és az üzemeltetésben felhasználják az osztrák és lengyel hadsereg tapasztalatait, hiszen az A4-es változat náluk is hadrendben van. 

dsc_0652.JPG

Nem szoktam utómunkát végezni a képeken, így most sem teszem. Lehetne játszani a kontúrokkal, világosítani. De ha alacsony a felhőalap, esik az eső, és ilyenek a fényviszonyok, akkor felesleges más hangulatot kelteni. 

dsc_0665.JPG

Engedtessék meg nekem itt egy gondolat, amelyet talán másnak kellett volna eddig kommunikálni az állampolgárok felé. 1990-ig kb. 1100 harckocsival rendelkezett az ország. Ezt sikerült úgy 20-ra degradálni 2019-re. Most a 12+44-es, vagyis 56-os darabdszámmal sokan irdatlan fegyverkezést vélelmeznek. Megismétlem a számokat: 1100-ból 20 lett, majd 2023-ban 56 lesz. Ez nem fegyverkezés, nem agresszív politika, hanem egy képesség racionális helyreállítása.

20201203_102452.jpg

A párhuzamosított géppuska típusára júliusban még nem kaptunk választ. Szomódon viszont megmutatták, hogy a 7.62X51 mm-es lőszert tüzelő belga tervezésű FN MAG-ot szerelik be a harckocsijainkba. Ismét szeretnék kedveskedni a volt tanáraimnak, akik a francia nyelv szépségeit akarták velem megszerettetni. MAG - Mitrailleuse d'Appuie Général, vagyis általános rendeltetésű támogató géppuska. Amúgy a belgák átütő sikert értek el ezzel a típussal, nagyon sok országba exportálták a MAG-ot, és a licenc alapján szintén számos helyen gyártották, az amerikai M240-est egyenesági leszármazottjának könyvelhetjük el. Jelenleg az egyik legjobban elterjedt közepes géppuska a világon. 

dsc_0694.JPG

Szép, szép a Leopard, de ne felejtsük el: ez egy szörnyeteg is tud lenni. 

dsc_0726.JPG

A statikus bemutató után a katonák szoros felügyeletével a tüzelőállásokban lévő harckocsikohoz mentünk, és biztonságos távolságból figyeltünk. Piros zászló jelezte, hogy éles lőszerrel várakoznak a tüzelés megkezdésére.  dsc_0743.JPG

A felbukkanó célokra lőtéri lőszereket használtak, amelyek olcsóbbak, mint az igazi harci változatok. A kiképzés során ugyanis elegendő a célokat eltalálni, a fegyver használatát ezzel is tökéletesen meg tudják tanulni, a céltárgyak teljes megsemmisítésére nincs szükség. Űrméret alatti, és repeszromboló típusoknak megfelelő gránátokat lőttek ki. A két harckocsi párban tevékenykedett, 9-9 lőszert kaptak a feladatra. 

dsc_0928.JPG

A tűzmegnyitás után előre mozogtak, és rövid megállásokból tüzeltek a kihelyezett céltárgyakra. 

dsc_0805.JPG

Pech#1: A balodali harckocsit fotóztam, de a jobboldali tüzelt, és csak a torkolattűz fényének visszaverődése lett látható. 

dsc_0883.JPG

Pech#2: Ismét a baloldali harckocsit fotóztam, de a jobboldali a lövedékével trollkodva jelezte, hogy megint nem volt szerencsém. 

dsc_0938.JPG

Hátrafele haladva is folytatták a lövészetet az ágyúval, és a párhuzamosított géppuskával. A MAG-58 lövedékeinek ballisztikus pályáját a képen jól lehet követni, a képzeletbeli vonal áthalad a céltárgyon. 

dsc_1189.JPG

A megindulási terepszakaszra visszaérve fejeződött be az éleslövészet. 

dsc_1239.JPG

Zöld zászló jelzi, hogy már nincs több lőszer a harckocsiban. 

dsc_1278.JPG

dsc_1290.JPG

A személyzet futva siet a sátorba, a lövészet értékelésére. 

dsc_1339.JPG

Sárban, esőben, szélben. Mi csak pár órát voltunk kint a lőtéren a szabad ég alatt, a katonák viszont egész nap.  

dsc_1350.JPG

Torony a tornyon. 

dsc_1275.JPG

A régebbi és az új technikát érdekesen állították ki. Két Leoparddal szemben két T-72-es látható, a Büffel pedig a VT-72-es harckocsi vontatóval néz farkasszemet. 

dsc_0632.JPG

Tisztelegjünk azért a T-72-eseknek is, amelyek segítségével sikerült megőrizni, átmenteni a fegyvernemi kultúrát. Nehéz időket élt túl a magyar harckocsizó közösség, hiszen a teljes felszámolás is szóba került idehaza. A hibernáció után újjáledés jött, ma pedig már a legkorszerűbb technika rendszeresítésére készülnek.   

dsc_0670.JPG

A harckocsizóink még a T-72-esen kezdtek, a szovjet tervezésű lánctalpasokon tanulták meg az alapokat, majd mélyítették el szakmai tudásukat. Ezt soha sem fogják elfelejteni. 

Mi pedig azt nem felejtjük el, hogy a mai napon a katonák lehetőséget adtak egy maroknyi lelkes civilnek a látogatásra. Tudjuk, hogy járványhelyzet van, sok erőforrást leköt a védekezés, még többet az új technika rendszeresítése, a kiképzés. A fotóinkkal  viszont némi információt tudunk eljuttatni az olvasókhoz arról, milyen munkát végeznek a katonák. A Magyar Honvédségnek szüksége van az új jelentkezőkre, hiszen gyorsan elrepül az a pár év, és megkezdődik a 44 darab Leopard 2A7-es rendszeresítése is. A századból egy valóban feltöltött zászlóalj lesz. Talán ezen poszt olvasása után lesz néhány csillogó szemű fiatal, akikben megerősödik az elhatározás, hogy harckocsizók legyenek.  

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr8316317170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása