Exclusive Military Hardware

2020. december 03. 19:02 - Harrdder

Magyar Leopard harckocsik éleslövészete

120 mm-es ágyúk dörögtek a szomódi lőtéren!

A Leopard 2A4HU ünnepélyes átadási ceremóniáján júliusban még csak 4 példányt láthattunk, azóta viszont folyamatosan érkeztek Németországból az újabb trélerek a lánctalpasokkal. December első napjaiban pedig az utolsót is átvehették Tatán. A katonák kiképzése ezzel párhuzamosan zajlott, amihez jelentős segítséget kaptunk a szomszédból. Ausztriában toronyszimulátorban oktátták a parancsnokokat, irányzókat. A virtuális világnak, a számítógépeknek köszönhetően a tűzvezető rendszer használata már azelőtt megtanulható volt, hogy mindegyik harckocsi megérkezett volna. Így a személyzet felkészülten ülhetett be az új lánctalpasokba. Ezzel időt, és persze pénzt is megspóroltak. Néhány hónap alatt olyannyira megtanulták a techika kezelését, hogy végrehajthatták az első éleslövészetet. November végén, majd december elején nappal és éjjel egyaránt dörögtek a harckocsiágyúk.

A kiképzés utolsó napjára kaptunk meghívót a Tata melletti szomódi lőtérre, ahol nemcsak az eddig megérkezett harckocsikat tekinthettük meg, de saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy a 120 mm-es ágyúkkal igazán félelmetes a Leopard. (A látogatásunk idején természetesen mindenki betartotta a maszkviselés szabályait.) 
20201203_093100.jpg

Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, de az eső nem szegte a kedvünket. És mint ahogy a katonáknál ismert mondás is tartja, ha az eső nem zuhog, a kiképzés tulok. 

Tovább
1 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása