Exclusive Military Hardware

2020. december 23. 17:13 - Harrdder

Gidrán, a felfegyverezhető magyar harci ló

Kamerákkal vezérelt fegyverrendszer, és akusztikus lövésdetektor a karácsonyi csomagban!

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos évzáró rendezvényén újabb bejelentést tettek december 21-én: A Magyar Honvédség számára megérkezett az első 10 darab robbanásvédett, vagyis MRAP kategóriába tartozó harcjármű, 40 darab további példány beszerzéséről szintén aláírták már a szerződést, azok leszállítására később kerül sor. A török gyártmányú Eyder Yalcin járművek idehaza Gidrán típusnévvel állnak hadrendbe. Ez azonban csak a kezdete egy túlzás nélkül grandiózusnak nevezhető programnak, melynek során a Magyar Honvédségnél legalább 300 darabot rendszeresítenek az összkerék-meghajtású harcjárművekből.

A Védelmi Beszerzési Ügynökségtől kértem néhány fotót, hogy magyar tulajdonú Gidránnal illusztrálhassam a posztomat. Az egyik fénykép újdonságnak számít, azt hiszem máshol még nem jelent meg. Vegyük csak jobban szemügyre az első szériában érkezett harcjárművek egyikét, érdekes dolgokat láthatunk! A Gidrán csomagba ezek szerint több meglepetést is belepakoltak.201130_bp-arb_1gidran_010_zgl.jpgFotó: Zord Gábor László

Tovább
12 komment
2020. december 16. 20:53 - Harrdder

De mire lesz használható a KC-390-es?

Még többet, még nehezebbet, még messzebbre szállíthat!

Az An-26-osokról írott posztomat azzal fejeztem be, hogy az utolsó példány kivonása nagy űrt hagyott maga után. Azóta ugyanis nincs harcászati rámpás szállító repülőgépünk. Időközben viszont megérkezett a régóta várt hír, aláírták a szerződést a váltótípusról. A Magyar Honvédség 2 darab KC-390-es közepes szállítógépet vásárol, az elsőre 2023-ban kerülhet fel az ék alakú felségjel.  

Saját fotók híján nem akartam posztot írni a brazil Embraer cég gépéről, de a beszerzés jelentősége miatt mégis megosztom pár gondolatomat. Az általam legfontosabbnak ítélt szempontokat kiragadva próbálom bemutatni, hogy mire is lehet majd használni a két sugárhajtóművel rendelkező KC-390-est. Néhány extrém helyzetet is felvázolok, ami sokaknak talán túlzásnak tűnhet. Ugyanakkor a 2020-as év realitásait, és a jövő ismeretlen tényezőit nem lehet figyelmen kívül hagyni. embraer_kc-390_pt-znj_desfile_civico_2018_cropped.jpg

Fotók: Embraer és Brazil Légierő

Tovább
11 komment
2020. december 03. 19:02 - Harrdder

Magyar Leopard harckocsik éleslövészete

120 mm-es ágyúk dörögtek a szomódi lőtéren!

A Leopard 2A4HU ünnepélyes átadási ceremóniáján júliusban még csak 4 példányt láthattunk, azóta viszont folyamatosan érkeztek Németországból az újabb trélerek a lánctalpasokkal. December első napjaiban pedig az utolsót is átvehették Tatán. A katonák kiképzése ezzel párhuzamosan zajlott, amihez jelentős segítséget kaptunk a szomszédból. Ausztriában toronyszimulátorban oktátták a parancsnokokat, irányzókat. A virtuális világnak, a számítógépeknek köszönhetően a tűzvezető rendszer használata már azelőtt megtanulható volt, hogy mindegyik harckocsi megérkezett volna. Így a személyzet felkészülten ülhetett be az új lánctalpasokba. Ezzel időt, és persze pénzt is megspóroltak. Néhány hónap alatt olyannyira megtanulták a techika kezelését, hogy végrehajthatták az első éleslövészetet. November végén, majd december elején nappal és éjjel egyaránt dörögtek a harckocsiágyúk.

A kiképzés utolsó napjára kaptunk meghívót a Tata melletti szomódi lőtérre, ahol nemcsak az eddig megérkezett harckocsikat tekinthettük meg, de saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy a 120 mm-es ágyúkkal igazán félelmetes a Leopard. (A látogatásunk idején természetesen mindenki betartotta a maszkviselés szabályait.) 
20201203_093100.jpg

Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, de az eső nem szegte a kedvünket. És mint ahogy a katonáknál ismert mondás is tartja, ha az eső nem zuhog, a kiképzés tulok. 

Tovább
1 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása