Exclusive Military Hardware

2020. október 15. 20:02 - Harrdder

Az M113-as harcjármű puttonyos változata

Az M577-es önjáró parancsnoki vezetési pont

 

Az amerikai lövészalakulatról szóló posztomban szerepelt egy kép, amelyen M577-es parancsnoki vezetési járművek voltak láthatóak. Később eszembe jutott, hogy nem először fotóztam ezt a típust. Több éve, még sivatagi környezetben találkoztam vele, igaz eléggé leharcolt állapotban voltak azok, amelyeket lencsevégre kaptam.

p1010564.JPG

Irán még az Egyesült Államoktól vásárolt a kockafelépítményű lánctalpasokból. Irak ezekből zsákmányolt néhányat. 

Az utóbbi időben többször is láttam Magyarországon M557-est, így írok róla pár sort. A nagy számban gyártott M113-as páncélozott szállító harcjárműnek sok speciális változatát hozták létre a 60-as években, többek közt szükség volt egy önjáró páncélozott parancsnoki vezetési pontra is. Az M577-es az eredeti lánctalpashoz képest eléggé megváltozott, a deszanttér belmagasságát majdnem 2 méterrel megnövelték, így több hely lett a bent dolgozó katonák számára. A jármű nagyobb üzemanyagtartályába többet tankolhatnak, és egy kisegítő aggregátorral is ellátták. Ezzel akkor is biztosíthatják az elektromos áramot, ha a jármű motorját nem működik, így álló helyzetben képes energiával ellátni a rádiókat, és számítógépeket. 

 p1010399.JPG

A mérete ellenére úszóképes. 

Az M577-esnek ugyanis nem kell szorosan együtt mozognia az alakulat többi harcjárművével, erre utal az is, hogy egy sátrat rendszeresítettek hozzá.

dsc_0337_1.JPG

Így látszik, hogy mennyivel magasabb az M577-es belső tere az M113-asénál. 

A felállított sátrart összekapcsolják a járművel, így nagyobb munkahelyet hozhatnak létre a törzs állományának. A komplexumot tovább lehet bővíteni egy, vagy több M577-essel, így zászlóalj, vagy magasabb szintű parancsnoki vezetési pontot alakíthatanak ki. Ilyenkor az aggregátort kiszerelik, és távolabbról látja el árammal a fogyasztókat. Ha a lánctalpasokat telepítik, akkor a nagyobb antennákat is felszerelik. Az M577-esek egy részét a nagyobb belmagasság miatt egésszségügyi kihordóként is rendszeresítették. 

dsc_0533.JPG

 Az M577-esnek később kihozták a korszerűsített változatát, ami az M1068-as típusjelet kapta. Külsőre nincs különbség a kettő között. Így nem lehet megmondani, hogy ezek küzöl melyik az újabb, és melyik a régebbi. 

 A mi Lynx KF-41-es gyalogsági harcjárműveinknek is lesz majd több változata. A családelv ebben a kategóriában szintén érvényesülni fog. A magyar hiúzról már íródik a részletes cikk, sok-sok érdekességgel! 

Címkék: M113 M577
komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása