Exclusive Military Hardware

2021. február 11. 20:55 - Harrdder

A Gidránok már Tatán vágtatnak!

Az új honvédségi harctámogató járművek hadrendbe álltak

Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka is. 

Mint ahogy azt már korábban bejelentették, ez egy hosszabb, és igencsak grandiózus program kezdete. A török tervezésű járműveket ugyanis néhány év múlva már idehaza, Kaposváron fogják gyártani. 20210211_104308.jpgAz Ejder Yalcin a Magyar Honvédségnél Gidrán néven került hadrendbe. Az első 10 után további 40-et kapunk még Törökországból, ezt követően a magyar gyártmányú példányokat rendszeresítik majd. Mint elmondták, ez egy harctámogató páncélozott harcjármű, vagyis nem arra szolgál, hogy intenzív harctevékenységet vívjanak vele. Nem a BTR-80-asokat váltják le, ugyanis járőr, felderítő, őrzés-védelmi feladatokra fogják használni. A hivatalos ismertetőben szerepel, hogy különleges műveleti célokra is alkalmazható. A múltkori posztomban arról találgattam, hogy esetleg tüzérségi vontató lesz. Nos ez nagy tévedés volt a részemről, erre nem fogják használni. 

A további példányok megérkezése után Tatán más alegységek is kapnak majd belőle, utána pedig a többi alakulatnál is használatba veszik. 

20210211_110924.jpgA Gidrán egy Magyarországon kitenyészett lófajta. A harcjárműveken emiatt több helyen is látható egy szép lófej. 

dsc_0072.JPGNemcsak a jó terepjáróképesség miatt magas a hasmagassága. Az aknák, robbanótöltetek elleni védelmet is szolgálja ez a megoldás. 

dsc_0027.JPGA hivatalos ismertető szerint a családelv alapján több különböző változatban készülhet a későbbiekben. Így légvédelmi és irányított páncéltörő rakéták indítóit telepíthetik a Gidránra. Ezek mellett önjáró vezetési pont, egészségügyi kihordó, aknamentesítő-műszaki, rádióelektronikai zavaró, és határőrizeti megfigyelő változatokat gyárthatnak majd. 

20210211_100527.jpgA fagypont allatti hőmérséklet a jeges széllel nagyon rossz párosítás, az időjárás keményen próbára tette a katonákat, és a résztvevőket. A csapatzászlót tartó katonának nem volt egyszerű megküzdenie az elemekkel. Nem irigyeltem. 

dsc_0239.JPGA török gyártótól kapott Gidrán makettet a honvédelmi miniszter vette át, majd átadta az alakulat egyik tisztjének.  

dsc_0288.JPGA közel egyórás ceremónia után a csapatzászló és a kísérete elvonult. Ezek után ismét alaposan szemügyre vettük a Gidránokat. 

dsc_0044_3.JPGÉrdemes volt az apró részleteket jobban szemügyre venni. Az ajtókón lévő lőréseken keresztül belülről lehetséges a kézifegyverek használata. 

dsc_0047_1.JPGA Gidrán vezetését több nappali és infrakamera segíti, ezek mindegyik oldalon megtalálhatóak. 

dsc_0060_3.JPGVan itt minden, labda, bicska, kistalicska, sandokánospóló! A nagy zöld "doboz" egy aggregátort rejt, az oldalán szerszámok vannak. A tetőn lövésdetektor mikrofonjai láthatóak, előttük a ködgránátvetők. A ledes fényszóró mellett éjjellátó kamera van, mellette a pótkerék leszerelését segítő szerkezet. A felni közepén pedig egy nappali kamera bújik meg. 

dsc_0193_1.JPGAz Aselsan cég SARP nevű távirányítású fegyvertornyára egy 12,7 mm-es M2-es nehézgéppuskát szereltek. A célfelderítést valamint a célzást nappali és hőkamerával lehet elvégezni. A lézeres távolságmérő szintén fontos része a rendszernek. 

Piros kék villogó is van mindegyik Gidránon, ami biztonságosabbá teszi a közlekedést a közutakon. A 16 tonnás járművet jobb időben észrevenni, és óvatosan kell megközelíteni, ha meglátjuk. A piros villogó mellett szintén ott egy éjjellátó kamera.   dsc_0065_2.JPGA lőszerrakaszon, valamint a torony többi részén angol és magyar nyelvű feliratok vannak. 

dsc_0296.JPGMindkét oldalon van kamera. 

A fegyvertornyot a jármű belsejéből, védetten lehet működtetni. A kamerák képei egy képernyőn jelennek meg.  

dsc_0429_1.JPGA tatai dandártól több katonát már tavaly kiküldtek Törökországba, őket képezték ki a jármű vezetésére, üzemeltetésére. Jakab és Molnár főtörzsőrmester urak is a csapat tagjai voltak. Ők adják majd át a tudásukat bajtársaiknak. Velünk is megosztották a tapasztalataikat, a vezethetőségre tettünk fel néhány kérdést. 

dsc_0409.JPGA Gidrán vezetéséhez C kategóriás jogosítvány szükséges. Az első csoportba ezen felül olyanokat választottak ki, akiknek már volt valamilyen páncélos tapasztalata. A járművet viszonylag könnyű vezetni, de azért nagy figyelmet igényel. A 16 tonnás tömeg miatt a sebességre ügyelni kell, a féktávolság egy ilyen járgánnyal nagyobb, mint egy személyautóval. A kilátás egész jónak mondható. A rövid tengelytávolságnak köszönhetően a fordulósugár viszonylag kicsi. Habár nagy a hasmagaasság, a súlypont nincs túl magasan, így kevésbé hajlamos a borulásra. 

20210211_140521.jpgA gyári ismertetőben szereplő informatív ábra a terepjáróképességről.  A rossz minőségért elnézést kérek! 
dsc_0347_2.JPGJól néz ki a Gidrán felvarró, bár hamarosan elkészül egy újabb változat, amelyen a dandár címere is rajta lesz. Az ilyen egyedi jelvények nagyon fontosak a fegyvernemeknél, alakulatoknál. A morálra kitűnően hatnak, az összetartozást erősítik, elismerik a teljesítményt. Az egyenruházat egyéb elemei, barettsapkák, vagy egy bőrdzseki azt is szimbolizálja, hogy viselője valamilyen speciális kiképzést kapott, ami komoly erőfeszítést igényelt. 

A rohamlövész felvarrót is büszkén lehet viselni, nem sok katona érdemelte ki eddig. 

Az elvonulás. A Combatant Blog hosszabb videóját is ajánlom megtekintésre. 

dsc_0085.JPG A Gidránok mellett 2 Leopard 2A4HU is volt az alakulótéren. 

dsc_0153_1.JPGEgy különlegességet is észre lehetett venni, eddig még nem láttunk a tetőre szerelve géppuskát. 

dsc_0138_1.JPGAz FN MAG talán most látható először nyilvánosan a tetőre szerelve?  

dsc_0386.JPGÉletkép az ünnepség után: Harckocsizó egyenruhában, bőrdzsekiben, fekete barettsapkában viszi a géppuskát a kezelője a fegyverszobába. A háttérben a zöld színű "vasak" egy jól kiépített kondiparkhoz tartoznak. 

dsc_0416.JPGMár két géppuskával. 

dsc_0194_3.JPGA BREN 2 gépkarabélyra kombináltan szereltek fel két célzókészüléket. 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr7416424018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huleaks 2021.02.12. 10:09:38

Jó kis olvasmány volt. Kérdés: a felnin lévő fém tányér mi célt szolgál? Védi a felnit, a csavarokat?

Köszi!

fadrusz 2021.02.12. 10:49:31

@huleaks: más hasonló megoldások alapján úgy tippelném, hogy központi abroncstöltő rendszer szerelvényei lehetnek mögötte.

Sharky77 2021.02.12. 12:56:52

A BREN2-n nincs éjszakai célzókészülék, egy Aimpoint CompM3 van rajta és egy Aimpoint 3xmag "felcsapható" éptika.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2021.02.13. 00:49:01

Va történet, videó arról hogyan állja meg a helyét éles helyzetben?

Örömhernyó 2021.02.13. 03:26:15

@Hungarian Geographic: modern harctéren, ahol minden bokorban egy ATGM-mel felszerelt katona vagy terrorista lapul, ezek a vasak pár percig maradhatnak csak életben.
Kivéve, ha van támogatásuk, drónok, helikopterek, tankok stb. De ebben az esetben meg nagyjából egy régi Hummer is pont annyira képes ugyanerre a mutatványra.

gigabursch 2021.02.13. 07:20:49

Nagyon magasnak vélném a súlypontját.
Mik az ikdsldőkési paraméterei?

Más:
Szövegtördelés. A képalá szerencsés, ha dőlt vagy vastag és mindig ugyanott van pozícióban.

gigabursch 2021.02.13. 07:21:55

@gigabursch:
ikdsldőkési=> terepdőlési

plokmi 2021.02.13. 07:23:43

"Nemcsak a jó terepjáróképesség miatt magas a hasmagassága. Az aknák, robbanótöltetek elleni védelmet is szolgálja ez a megoldás. "
Az alváz magassága csak kis mértékben teszi ellenállóvá a robbanásokkal szemben. A "V" alakú alváz, az ami a robbanás energiáját el tudja vezetni.

Dzsano 2021.02.13. 07:43:12

Én, mint amatőr, csak köszönteni tudom a - mérsékelt - fegyverkezést, Nehogy már letolt gatyával várjuk a terroristákat, melyek megjelenése sajnos várható, és ellenük pont megfelel egy gyors könnyűfegyverezetű csapatszállító. Főleg, ha majd mi fogjuk gyártani a járműveket. és mellé a Linx lővészpáncélosokat.

Harrdder 2021.02.13. 08:09:33

@gigabursch: A gyári ismertetőben 30%-os oldalstabilitást adnak meg. Utólag mellékelelek is egy képet erről.
Mint írtam, a vezetésre kiképzett katonák elmondták, hogy nem hajlamos a borulásra. A véleményem szerint ez nem MRAP, hanem inkább az MATV kategória inkább. Nehéz lavírozni, hogy egy részletes típusismertetőt írjak-e, vagy csak a legérdekesebbeket említsem meg. Inkáb próbálok olvasmányosan posztolni, és olyan szempontok alapján, amit esetleg mások nem írnak meg.
@plokmi: Ez így van, de csak a hasmagasságot fényképezhettem.

Harrdder 2021.02.13. 08:57:11

@Alex Z: Sokat gondokodtam, nem akarok gondolatrendőrösdit játszani. De ez egy haditechnikai blog, a napi politikától próbálom távol tartani magam. Az én blogom, ezért úgy, döntöttem, törlöm a kommentet. Érdemi hozzászólásra bármikor nyitott vagyok, például ha figyelmeztetnek arra, amikor tévedtem. Ez nem az volt! Tessék átmenni az ilyen jellegű blogokra, ott örömmel várják.

gigabursch 2021.02.13. 10:35:29

@Harrdder:
Ok, köszönöm a szakmai választ.

A másik meg majd alakul... :-) senki sem születik tördelőnek... :-)
Érdemes a posztot megnézni kiadás után telóról is, ott jól látszik, hogy mi probléma.

gigabursch 2021.02.13. 10:43:26

Még egy apróság.
A gidrán kifejezetten hadászati célra kitenyésztett magyar félvér körbe tartozó jófajta, amely a nagy menetelésekben és a harctéren is kiváló hátasló.
Viszont kifejezetten nem könnyű természetű.
Viszont gidrános hadtesttek szemben állni sosem volt jó... az ellenségnek.

Bár a wiki cikk nem haszontalan, de nem is elégséges, indulásnak jó.
hu.m.wikipedia.org/wiki/Gidr%C3%A1n
A névváltasztást jónak, ötletének tartom. A logó is tetszik.

gigabursch 2021.02.13. 10:45:22

@gigabursch:
Ahh...
Android okostelefon intelligens szójavítás...
Lófajta; hadtesttel; ötletnek.

Harrdder 2021.02.13. 13:14:19

@eq2: Nem gondoltam volna, hogy magyarázkodnom kell a saját blogomon. Nem tudom, hogy az első mondatán megsértődjek, vagy röhögjek inkább. Ezzel elmondtam talán mindent! A Magyar Honvédség technikai fejlesztésre szorul, ezért minden beszerzés szükséges. Ezt a most már közel harcminc éves tapasztalatom mondatja velem. Örülök minden új szerzeménynek most, és ujjongtam 1993-ban a MiG-29-esek mennydörgését hallgatva Kecskeméten. Akkoriban hetente történtek idegen katonai gépekkel légtérsértések idehaza. A 29-esek érkezése után megszűntek. Örültem 1996-ban a T-72-esek érkezésének, és 2006-ban a Gripeneknek is. Lehet visszakeresni, éppen ki volt akkor hatalmon. Ha a 80-as években egy újságíró a Skála Metro megnyitásáról tudósított, az komcsi volt? Ostoba kétbites gondolkodás.
Amúgy ez még mindig egy haditechnikai blog. Így a napi politikai kommenteket továbbra is törlöm. És most mérgemben megyek futni ki a minuszokba. Az is kellemesebb, mint szekértéborokban gondolkodókkal vitatkozni.

Hegyi Sas 2021.02.13. 14:04:59

@Harrdder: Nagyon köszönjük ezt a bejegyzést is. Szuper lett. Kiemelten örülök, hogy politikai tábortól függetlenül is törlöd az olyan kommenteket - én sem azért jövök, hanem szakmai információért. A helyszínen jól láthatóak voltak a magyar részről rátett átkonfigurált eszközök? Pár kamera azzal a fehér/világos szürke színnel olyan idegenül festenek rajta - miért nem cserélik a kamera házat is színre? A Gidrán sziluett pedig kifejezetten jó lett szerintem. :D

Örömhernyó 2021.02.13. 14:26:53

@Dzsano: A terroristákat pont a jármű származási országa, a Törökország támogatja pl. Szíriában. Eleve török gyártású egyenruhákban nyomultak a szír szunnita terroristák Aszad ellen, Törökországban adtak el olajat, ott kezelték a sérültjeiket, onnan kapták a fegyvert, kiképzést. Ha már terroristázunk...

gigabursch 2021.02.13. 19:51:06

@Alex Z:
Hurrá, öröm, bodottá...

@Harrdder:
Ne magyarázkodj!
Tartsd a tematikadat.
Aki kíváncsi: elolvassa.
A fenti fanyalgót még felejtsd el. Elôrébb senkit nem visz, hátráltatásra még nincs szükség.
Tengeri flottát szerencsére nem kell fejlesztenünk.

jozsef_8 2021.02.14. 07:55:17

Camlapon az van, hogy: "vág-tat-nak". Szóljatok már a selejtes blog.hu-nak, hogy miért basszák szét a blogjaitokat!

nemecsekerno_007 2021.02.14. 10:04:02

Jó cuccok ezek is, jó a név választás és a logó. Végre normális felszerelése lesz a katonáknak.

Valldemossa 2021.02.14. 11:51:02

@jozsef_8: "Camlapon..." Megszólalt az értelem. :D
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása