Exclusive Military Hardware

2021. június 23. 20:18 - Harrdder

Rotor és légcsavarforgatók üzemnapja Szolnokon

A helikopterbázison minden repült, ami csak repülhetett

Hosszas kihagyás után látogathattunk el ismét hivatalosan Szolnokra, hogy betekinthessünk a bázis életébe. Habár a katonák próbálták a hivatalos csatornáikon kommunikálni ez elmúlt egy évben, hogy folyamatosan dolgoztak a járványhelyzet ellenére, de jól tudják, hogy hatalmas az érdeklődés a munkájuk iránt. Az új H145M helikopterekre gőzerővel folyik a kiképzés, de a többi típusuk is sokat van a levegőben. 

dsc_0408.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
2021. június 16. 22:14 - Harrdder

Gripen üzemnap

A primadonnák sikeréhez minden színházi dolgozóra szükség van

Még június elején kapott lehetőséget a bloggerek, a sajtósok, és a szpotterek csapata, hogy Kecskeméten ismét betekinthessenek a vadászrepülő ezred életébe. Örültem a meghívásnak, de eleve úgy mentem oda, hogy nem fogok sietni a posztolással. Jól tudtam, hogy egy ilyen rendezvényen mindenki szuper képeket fog készíteni. Jól ismerjük egymást, és azt is tudom, hogy hasonló az elkötelezettség, a lelkesedés. Amikor ott állunk egymástól karnyújtásnyi távolságra, és ugyanazt fotózzuk, akkor nagyjából ugyanazokat a képeket tartjuk majd  érdemesnek arra, hogy megjelentessük. 

Így vártam addig, míg lecseng a "ki fényképezte le a pilóta mosolyát orsózás közben" verseny, ezt követően próbáltam olyan életképeket visszaadni, amelyek máshol talán nem jelentek meg. Persze ez nem sikerülhet teljesen, de azért megpróbálom. Néha a képaláírások sem lesznek megszokottak. Én szóltam előre.  

dsc_1288.JPGNyitókép a tartaléknak előkészített Gripenről, amelynek vízszintes vezérsíkjai aszimmetrikusan voltak kitérítve. 

Tovább
Címkék: Kecskemét Gripen
Szólj hozzá!
2021. június 10. 21:45 - Harrdder

Taszári életjelek Apache harci helikopterekkel

Amerikai forgószárnyasok repültek ismét Somogyban

Hetek óta kósza hírek keringtek arról, hogy amerikai helikopterek fognak üzemelni a taszári repülőtérről. Hitetlenkedve hümmögtem, hiszen a létesítmény 2004-ben bezárt. Aztán bizonyosodott, hogy valóban újra gázturbinák sivítottak a somogyi bázison. dsc_0191_1.JPG 

Tovább
5 komment
2021. június 03. 19:37 - Harrdder

Harckocsinak látszó M113-asok vadásztak a Bakonyban

Harci összecsapás szimulálása a Defender 21 hadgyakorlaton

A legújabb, nem éppen rövid posztom főszereplője az M113-as páncélozott szállító harcjármű lesz. Talán nem tűnhet túl izgalmasnak, hiszen már több mint 60 éves a konstrukció. Azonban a Defender 21 hadgyakorlatra hazánkba érkezett néhány különleges változatú példány. Az M113 OSV (OPFOR Surrogate Vehicle) harcjárművek az Egyesült Államok hadseregében az ellenerőt játszó alakulatoknál lettek rendszeresítve. Az 1. Lövészezred 4. zászlóalja ezek közé tartozik, tőlük érkezett egy század Magyarországra, rövid nyaralásra. Azt a feladatot kapták, hogy a többi résztvevő alakulat harcképességét tesztelgessék.

dsc_0098.JPGKülönböző kivitelű M113-asokat szállítottak a Bakony Harckiképző Központba, ezeknek mind jellemzőjük, hogy fel vannak szerelve a valós körülményeket szimuláló rendszerekkel. A legérdekesebbek persze azok, amelyekre az első generációs Bradley harcjármű tornyát építették. A gépágyút eltávolították, helyette egy nagyobb átmérőjű, ágyúcsőnek látszó tárgyat applikáltak. Viszont ellátták olyan lézeres berendezéssel, amellyel a fegyverek használatát tudják szimulálni. Géppuska, gépágyú, vagy TOW irányított páncéltörő rakéta alkalmazását gyakorolhatják. Természetesen ehhez szükséges az, hogy a gyakorlaton résztvevő járművek el legyenek látva a megfelelő szenzorokkal, melyek érzékelik a találatot. Két eltérő rendszert használhatnak, az egyik a SAAB cég terméke a DISE, a másik az ismertebb MILES. 

Tovább
Címkék: M113 OPFOR BHK 0 Pont
3 komment
2021. május 11. 21:57 - Harrdder

A NATO gyorsreagálású légideszant gyakorlata

Az amerikai ejtőernyősök Pápáról indultak elfoglalni a repteret

A hosszú tél és a nem túl kellemes tavasz után végre itt a nyár, amit egyértelműen jelez, hogy elkezdődött az idei hadgyakorlat szezon. (Tudom, ez már kezd elcsépelt felkonf lenni.) A Defender 21 keretében több műveletre is sor kerül hazánkban, melyek közül az egyik a Swift Response 21. 

dsc_0971_2.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
2021. április 15. 14:56 - Harrdder

Óda egy helikopterhez

A Mi-8-as nyugdíjazásának alkalmából

Már régebben megírtam ezt az ódát Hozzád, de most újra előveszem, mivel a haza szolgálatában eltöltött több évtizedes szolgálatod után az első generációsnak számító példányaid végleg nyugdíjba vonultak. Az esemény miatt eszembe jutott, hogy ifjúi éveim alatt mennyi közös kalandban volt részünk, egész életemre kiható élményekkel tettél gazdagabbá. Volt köztük testileg és lelkileg megterhelő, de a csodás együttlétek során temérdek sikerélményben lehetett részem, termelődött az adrenalin, boldogság töltött el a feladatok végeztével. 

20210412_151053.jpg

Tovább
2 komment
2021. március 31. 17:11 - Harrdder

Magyar a világ legerősebb katonája!

Aki puszta kézzel megtart egy helikoptert!

Jól tudjuk, hogy mi magyarok mindenben is jobbak vagyunk mindenki másnál. Ezt bizonyítja ez a kép is, amelyen egy magyar különleges műveleti katona egyedül tart vissza egy Mi-17-est a kötélnél fogva! Legyünk büszkék arra, hogy ilyen erős emberek védik a hont! 

dsc_0201.JPG

Mindenesetre szavazásra bocsájtom a témát: 

 .

.

.

.

.

A kép a 2019-es budaörsi bemutatón készült. A különleges műveleti katonák gyorsköteles módszerrel csúsztak le a Mi-17-esből. Érdekes lett ez az elkapott pillanat. Április 1-én nem kell komolyan venni, remélem nem  sértődik meg senki a bárgyú viccen!  :-) 

 

Szólj hozzá!
2021. március 25. 16:55 - Harrdder

Magyar földre magyar hiúzt! II. rész

 A Lynx okos, lát, hall, érzékel sötétben is, és halálos hatékonysággal vadászik

Az előző részben már utaltam arra, hogy a hazai ipar 21. századi képességekkel rendelkező hiúzt gyárt majd. A folytatásból most kiderülhet, hogy valóban több lesz egy erősebb motorral rendelkező, és vastagabb páncélzatú harcjárműnél.    

A Lynx kialakítása és rendszerei

KF41-es tervezésekor törekedtek arra, hogy a lehető legnagyobb helyet biztosítsák a kezelők számára. Az ergonómiai szempontokat maximálisan figyelembe vették. A katonáknak nem kell természetellenes testhelyzetben dolgozni, a kényelem biztosítása, ugyanakkor a zajterhelés mérséklése szintén fontos szempont volt.
dsc_0017.JPG

Tovább
Címkék: Lynx KF41
9 komment
2021. március 11. 21:41 - Harrdder

Magyar földre magyar hiúzt! I. rész

Miért is kell nekünk a Lynx gyalogsági harcjármű?  

A tavaly bejelentett védelmi beszerzések közül talán a Lynx KF41-es harcjármű jövendőbeli rendszeresítése volt a legnagyobb szenzáció, mivel a gyártásra idehaza fog sor kerülni. Szeptemberben már megtekinthettünk egy bemutató példányt, és részletes tájékoztató anyagot kaptunk. Azóta eltelt pár hónap, volt időm áttanulmányozni a Rheinmetall cég által adott hivatalos kiadványt. Az információkat feldolgozva úgy gondoltam, hogy érdemes egy alapos ismertetőt írni. Előre szólok, tényleg hosszú poszt lesz, még annak ellenére is, hogy két részre lett osztva.  dsc_0133_3.JPG

Tovább
9 komment
2021. február 11. 20:55 - Harrdder

A Gidránok már Tatán vágtatnak!

Az új honvédségi harctámogató járművek hadrendbe álltak

Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka is. 

Mint ahogy azt már korábban bejelentették, ez egy hosszabb, és igencsak grandiózus program kezdete. A török tervezésű járműveket ugyanis néhány év múlva már idehaza, Kaposváron fogják gyártani. 20210211_104308.jpgAz Ejder Yalcin a Magyar Honvédségnél Gidrán néven került hadrendbe. Az első 10 után további 40-et kapunk még Törökországból, ezt követően a magyar gyártmányú példányokat rendszeresítik majd. Mint elmondták, ez egy harctámogató páncélozott harcjármű, vagyis nem arra szolgál, hogy intenzív harctevékenységet vívjanak vele. Nem a BTR-80-asokat váltják le, ugyanis járőr, felderítő, őrzés-védelmi feladatokra fogják használni. A hivatalos ismertetőben szerepel, hogy különleges műveleti célokra is alkalmazható. A múltkori posztomban arról találgattam, hogy esetleg tüzérségi vontató lesz. Nos ez nagy tévedés volt a részemről, erre nem fogják használni. 

A további példányok megérkezése után Tatán más alegységek is kapnak majd belőle, utána pedig a többi alakulatnál is használatba veszik. 

Tovább
22 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása