Exclusive Military Hardware

2019. június 03. 22:53 - Harrdder

Black Hawk helikopterek a pláza mögött

Szélvihart kavaró leszállások

Itt a nyár, így menetrendszerűen elkezdődtek a közös NATO hadgyakorlatok hazánkban. Több ország katonái, így amerikai alakulatok is részt vesznek a kiképzési célú eseményeken. A US Army helikopterei közül néhány szintén magyar bázisokra települt át ideiglenesen, köztük olyanok is, amelyek egészségügyi biztosítást végeznek. A kiképzés során felkészültek arra is, hogy sérült katonákat juttassanak gyorsan az erre a célra kijelölt kórházakba. Emiatt a mai napon Budapesten hajtottak végre leszállást a Duna Pláza mögött kijelölt leszálló területen. 

dsc_0114.JPG

HM sajtóosztálya szerencsére előre közleményt adott ki az eseményről, hogy a lakosságot tájékoztassák, mindössze gyakorlatról van szó. A hír viszont elért a katonai fotósokhoz is, szpotterekhez, így több ismerős gyűlt össze délután a megadott helyen. 

dsc_0010.JPG

Az UH-60-as gépek közül az első megközelítette a leszállóhelyet. A kép baloldalán látszik a második helikopter, és egy madár is ott kotnyeleskedik még. 

dsc_0020.JPG

Csak úgy érdekes a városban a leszállás, ha a fedélzetről is videózzák! A Duna feletti átrepülés, a környező lakóparkok biztosan jól néztek ki felülről. A gépek látványa odacsalta a járókelőket, szép kis tömeg gyűlt össze. A bejövetelt nagyon pontosan kellett végrehajtani. A Népsziget melletti öböl, és az épületek közvetlen közelében volt a leszállóhely. 

dsc_0028.JPG

Hatalmas szélvihart kavart a 004-es Black Hawk. A közönség egy része ekkor hátrébb húzódott. Sajnos a fotós kollégák nem hatalmaztak fel, hogy közzétegyem az arcukon látható örömöt, amit a túl közeli élmény nyújtott nekik! :-) 

dsc_0029.JPG

Na ezért kapták a mentőhelikopterek a Dust Off nevet.  

dsc_0032.JPG

Az oszlopokkal határolt leszálló terület nem volt túl nagy, de akár kicsinek is nevezhetném. Kb 15x15 m-es négyszögre kellett letenni a helikoptereket. Nagy odafigyelést igényelt ilyen területen a leszállás, és még a nézelődő emberekre is ügyelni kellett.   

dsc_0050.JPG

Saját fotósuk szállt ki, hogy fényképezze a le és felszállásokat. (Az ott tényleg egy pláza? Visszajönnétek értem kicsit  később?) 

dsc_0054.JPG

 Az első Black Hawk elrepült. A 0-26004-es számú helikopter eredetileg 87-26004-es volt, vagyis 1987-ben rendelték meg. Később átépítették, emiatt módosították a számozását, eltűnt az eredeti évszámra utalás. Azt nem tudom, mit jelent a 0, ha az ezredfordulóhoz kapcsolódna, akkor duplán szerepelne a zéró a régi jelzés előtt. dsc_0061.JPG

Jöhet a következő bejövetel. 

 dsc_0074.JPG

 A 936-os számú gép másik irányból közelítette meg a placcot, így már nem kaptunk annyi homokot az arcunkba. 

 dsc_0092.JPG

Az alakulat jelvénye szerint a helikopterek a Németországban állomásozó 12th CAB (Combat Aviation Brigade) állományába tartoznak. A combat szó alapján akár harci helikopter dandárnak is lehetne fordítani az alakulat nevét. Ugyanakkor az angol repülős nyelvben az attack helicopter kifejezést használják, ha valódi harci helikopterekről van szó, pl. az AH-64-esek, és az AH-1-esek esetében.  A 12th CAB-nél valóban repülnek Apache forgószárnyasok, de UH-60A+/L, és CH-47F típusokat szintén rendszeresítettek náluk. Talán a vegyes, vagy légiroham helikopter dandár név jobb fordítás lenne, de ha valakinek van jobb ötlete, írja meg!  

dsc_0104_1.JPG

Az oldalszám alapján hamar kideríthető, hogy az eredeti száma 84-23936 volt, a gyári szám pedig 70761. Vagyis még 1984-ben rendelték meg, és a 004-eshez hasonlóan UH-60A változatként építették meg. Később mindkettőt modernizálták az UH-60A+ szintre, vagyis az UH-60L-nél alkalmazott megoldásokat kapták meg: Erősebb hajtóművet, és reduktort építettek be, valamint korszerűsítették a fedélzeti berendezéseit is.  A modernizálás lehetővé tette, hogy még sokáig repülhessenek. 

dsc_0094_2.JPG

 Akar még jönni valaki? 

dsc_0095_1.JPG

A fedélzeti technikusok (crew chief) sisakjához egy arcvédő is csatlakoztatható. Az ülés kialakításán látszik, hogy energiaelnyelő a szerkezete. Durvább leszállásoknál csökkenti a benne ülőkre ható erők hatását. 

 dsc_0084_1.JPG

A gép balodalán a FLIR, vagyis az infrakamera háza látható. A mentőhelikopterek ezekkel éjszaka nagyobb biztonságban repülhetnek.   

dsc_0120.JPG

Felszáll a 936-os is. 

dsc_0144.JPG

Tettek még néhány kört, majd elrepültek a következő leszállóhelyre. Később még visszatértek az első helyszínre.  

Hazaérkezve zuhany, és hajmosás következett, még a fülemből is sok homokot kellett eltávolítani. A HM sajtóosztályának még egyszer köszönjük a tájékoztatást. Ha magyar helikopter végezne hasonló gyakorlatot, arról is ugyanilyen lelkesedéssel számolnánk be!   

1 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása