Exclusive Military Hardware

2020. március 01. 20:49 - Harrdder

Itt a március, visszatért a Black Hawk Budapestre

Hétvégi kiképző repülés

 

dsc_0208_2.JPG

A Marina Part melletti helikopter leszállóhelyen mostanában nagy a forgalom, március első napján ismét egy HH-60M tette tiszteletét, a hétvégi időpont, és a felhős égbolt ellenére. A sebesültszállító helikopter szerencsére megint csak gyakorlórepülést végzett, de újra bizonyította azon képességét, hogy képes a kisméretű, akadályokkal nehezített területen leszállni. 

Bár már leírtam az előző posztban, megismétlem, hogy a gép a pár hétig hazánkban tartózkodó amerikai alakulathoz tartozik. A személyzete azt gyakorolta ma is, amit hétfőn, vagyis ha egy katonájuk sürgős orvosi ellátásra szorul, akkor a lehető leggyorsabban a fővárosi Honvédkórházba szállítják. 

Talán sokan most megkérdőjelezik, hogy miért kell egy újabb posztot írni erről az eseményről. Szerény véleményem szerint egy apró, gyéren lakott, Budapest nevű település fölé érkező katonai helikoptert mégis észrevehetnek az állampolgárok, és felmerülhet bennük a kérdés, hogy az zajos szitakötő mégis miért van ott. 

dsc_0187_1.JPG

A környék lakói számára lassan már megszokott látvány. Az erkélyeket ki lehetne adni szpottereknek. 

A környéket a rendőrök és a katonai rendészek ideiglenesen lezárták. Szükség van az elővigyázatosságra, hiszen ha egy bámészkodó túl közel merészkedik, mondjuk fotózkodás céljából, abból tragédia is lehet. 

dsc_0199.JPG

Az utasszállítók is ezen terület felett közelítik meg a Liszt Ferenc repteret, de a magassági elkülönítés miatt ez nem okoz gondot. 

 dsc_0185.JPG

A leszállóhelyen most füsttel jelölték meg a kijelölt területet. Reméltem, hogy majd látványos örvényeket kavar a forgószárny, de a leszálláskor már nyoma sem volt a piros részecskéknek a levegőben. 

dsc_0204_2.JPG

A Dust Off, vagyis porkavaró becenevet demonstrálja éppen. 

dsc_0206_1.JPG

A hajtómű burkolatán jól látszik a 3. Lövész Hadosztály jelvénye. Az eredetileg kék-fehér csíkos, de egy katonai helikopterre csak alacsony láthatóságú kivitelben lehet felfesteni.  

dsc_0207.JPG

A 20679-es számú HH-60M gép már hétfőn is leszállt itt. 

dsc_0222.JPG

A fedélzeti technikus (vagy felcser) kiszállt, hogy a fogadóbizottsággal váltson pár szót. Az evezésre felszólító felirat ellenére nem szállt kajakba. 

dsc_0213.JPG

 Hogy érdekesebb az orra? Így? 

dsc_0235.JPG

Vagy így?

A két "szem" egyébként nem más, mint az AN/AAR-57-es rakétaveszélyre figyelmeztető rendszer két szenzora, ezek feladata a közeledő rakéták hajtóműve által kibicsátott ultraibolya sugárzás észlelése. A szenzorok teljes lefedettséggel figyelik a légteret, ezért vannak ilyen érdekes szögben elhelyezve. A hátsó féllégteret a farokrotoron elhelyezett szenzorok figyelik. 

 

dsc_0236.JPG

Alig pár percig volt csak rotorlapátcsattogástól hangos az öböl, a Black Hawk felszállt, és távozott. Másik HH-60M most nem jött. A fényviszonyok nem voltak kedvezőek, de legalább most másik szögből tudtam fotózni. 

Címkék: HH-60M Black Hawk
4 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása