Exclusive Military Hardware

2021. június 23. 20:18 - Harrdder

Rotor és légcsavarforgatók üzemnapja Szolnokon

A helikopterbázison minden repült, ami csak repülhetett

Hosszas kihagyás után látogathattunk el ismét hivatalosan Szolnokra, hogy betekinthessünk a bázis életébe. Habár a katonák próbálták a hivatalos csatornáikon kommunikálni ez elmúlt egy évben, hogy folyamatosan dolgoztak a járványhelyzet ellenére, de jól tudják, hogy hatalmas az érdeklődés a munkájuk iránt. Az új H145M helikopterekre gőzerővel folyik a kiképzés, de a többi típusuk is sokat van a levegőben. 

dsc_0408.JPG

Tovább
2 komment
2021. június 16. 22:14 - Harrdder

Gripen üzemnap

A primadonnák sikeréhez minden színházi dolgozóra szükség van

Még június elején kapott lehetőséget a bloggerek, a sajtósok, és a szpotterek csapata, hogy Kecskeméten ismét betekinthessenek a vadászrepülő ezred életébe. Örültem a meghívásnak, de eleve úgy mentem oda, hogy nem fogok sietni a posztolással. Jól tudtam, hogy egy ilyen rendezvényen mindenki szuper képeket fog készíteni. Jól ismerjük egymást, és azt is tudom, hogy hasonló az elkötelezettség, a lelkesedés. Amikor ott állunk egymástól karnyújtásnyi távolságra, és ugyanazt fotózzuk, akkor nagyjából ugyanazokat a képeket tartjuk majd  érdemesnek arra, hogy megjelentessük. 

Így vártam addig, míg lecseng a "ki fényképezte le a pilóta mosolyát orsózás közben" verseny, ezt követően próbáltam olyan életképeket visszaadni, amelyek máshol talán nem jelentek meg. Persze ez nem sikerülhet teljesen, de azért megpróbálom. Néha a képaláírások sem lesznek megszokottak. Én szóltam előre.  

dsc_1288.JPGNyitókép a tartaléknak előkészített Gripenről, amelynek vízszintes vezérsíkjai aszimmetrikusan voltak kitérítve. 

Tovább
Címkék: Kecskemét Gripen
2021. június 10. 21:45 - Harrdder

Taszári életjelek Apache harci helikopterekkel

Amerikai forgószárnyasok repültek ismét Somogyban

Hetek óta kósza hírek keringtek arról, hogy amerikai helikopterek fognak üzemelni a taszári repülőtérről. Hitetlenkedve hümmögtem, hiszen a létesítmény 2004-ben bezárt. Aztán bizonyosodott, hogy valóban újra gázturbinák sivítottak a somogyi bázison. dsc_0191_1.JPG 

Tovább
5 komment
2021. június 03. 19:37 - Harrdder

Harckocsinak látszó M113-asok vadásztak a Bakonyban

Harci összecsapás szimulálása a Defender 21 hadgyakorlaton

A legújabb, nem éppen rövid posztom főszereplője az M113-as páncélozott szállító harcjármű lesz. Talán nem tűnhet túl izgalmasnak, hiszen már több mint 60 éves a konstrukció. Azonban a Defender 21 hadgyakorlatra hazánkba érkezett néhány különleges változatú példány. Az M113 OSV (OPFOR Surrogate Vehicle) harcjárművek az Egyesült Államok hadseregében az ellenerőt játszó alakulatoknál lettek rendszeresítve. Az 1. Lövészezred 4. zászlóalja ezek közé tartozik, tőlük érkezett egy század Magyarországra, rövid nyaralásra. Azt a feladatot kapták, hogy a többi résztvevő alakulat harcképességét tesztelgessék.

dsc_0098.JPGKülönböző kivitelű M113-asokat szállítottak a Bakony Harckiképző Központba, ezeknek mind jellemzőjük, hogy fel vannak szerelve a valós körülményeket szimuláló rendszerekkel. A legérdekesebbek persze azok, amelyekre az első generációs Bradley harcjármű tornyát építették. A gépágyút eltávolították, helyette egy nagyobb átmérőjű, ágyúcsőnek látszó tárgyat applikáltak. Viszont ellátták olyan lézeres berendezéssel, amellyel a fegyverek használatát tudják szimulálni. Géppuska, gépágyú, vagy TOW irányított páncéltörő rakéta alkalmazását gyakorolhatják. Természetesen ehhez szükséges az, hogy a gyakorlaton résztvevő járművek el legyenek látva a megfelelő szenzorokkal, melyek érzékelik a találatot. Két eltérő rendszert használhatnak, az egyik a SAAB cég terméke a DISE, a másik az ismertebb MILES. 

Tovább
Címkék: M113 OPFOR BHK 0 Pont
3 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása