Exclusive Military Hardware

2022. május 18. 22:27 - Harrdder

120 mm-es Nemesis a Bakonyban!

Amerikai Stryker harcjárművek éleslövészete

Immáron sokadszorra van alkalmam írni a 2. Páncélos-Felderítő Ezred (2CR) magyarországi tartózkodásáról. 2015 óta minden évben érkezett hazánkba egy század, vagy zászlóalj az alakulattól, hogy a magyar katonákkal közösen gyakorlatozzanak. Idén is az országba települt egy alegység néhány hónappal ezelőtt. dsc_0136_4.JPG

Az ezredből a 4. zászlóalj Nemesis százada költözött ideiglenesen a Bakony Harckiképző Központba, több különböző helyszínen is megfordultak. A Romvárosban például a különleges műveletisekkel épületharcászatot gyakoroltak korábban. A mai napon a 0 Ponton és a Körös-hegynél hajtottak végre éleslövészetet. A 2 CR Stryker kerekes harcjárműveiből több különböző változatot is lencsevégre kaphattunk. dsc_0056.JPGAz M1130-as mozgó vezetési ponton több antenna is látható. A nyolckerekes harcjármű mögött egy M1075 PLS önrakodó teherautó próbált elbújni. dsc_0151_3.JPGAz M1130-as egy másik szögből.  dsc_0149.JPGA "parancsnoki" járművön is van távirányítású fegyverállvány. Az M2-es géppuskán egy massszív adapter három hosszú rúddal tartja helyén a csőszűkítőt. dsc_0064_3.JPGA 2 CR alakulat elsőként kapta meg a 30 mm-es gépágyúval felszerelt M1296-ost harcjárműveket pár éve. Mára szinte az összes M1126-ost, vagyis az alapváltozatnak számító géppuskás lövész-szállítót kivonták, a gépágyúsok váltották fel ezeket. Szintén nagy változás, hogy az M1128-as MGS-t, vagyis a páncélvadásznak nevezhető 105 mm-es harckocsiágyúval rendelkező változatokat is leadta az ezred. A Strykereket folyamatosan továbbfejlesztik és korszerűsítik. Tervben van többek közt aktív védelmi berendezés integrálása. 

Egy új változat rendszeresítése már megkezdődött. A Stryker A1 IM-SHORAD a Hellfire rakéták mellett Stinger indítókkal is rendelkezik. Ezeket a járműveket azonban nem a Stryker alakulatok kapják, hanem külön légvédelmi egységeknél rendszeresítik. A gyakorlatokon, vagy háborús helyzetekben kerülnek vezénylésre a harci zászlóaljakhoz, hogy ellássák a csapatlégvédelmi feladatokat. Ez azonban csak egy átmeneti megoldás, a jövőben még fejlettebb, lézerfegyverrel rendelkező légvédelmi járművet akarnak gyártani.  
dsc_0077_1.JPGAz M1296-os mellett két M1127-es felderítő jármű állt. A kameráikkal képesek az ellenséges célokat azonosítani, a lézeres céltávmérővel pedig megállapítani a helyüket a saját pozíciójukhoz képest.

A Strykerek már a hadrendbe állításuk idején rendelkeztek egy nagyon korszerű hadszíntéri harcvezetési rendszerrel. Ennek lényege az internethez hasonló adatmegosztó berendezés. A járművek egymásnak továbbítják a saját helyüket, és a felderített célokat, ez pedig minden egyes Strykerben lévő képernyőn megjelenik. Nincs magányos harcos, mert az a harctéren szinte a nullával egyenlő, itt valóban századerőben tevékenykedik mindenki, jól összehangoltan. A parancsnok folyamatosan figyelheti a saját járműveit, és az ellenséget, az összkép alapján együttesen tevékenykednek a körülményeknek megfelelően. Mint elmondták, ez akkor is jól jön, ha nincs rádiókapcsolat. Szöveges üzenetek továbbításával fenntartható a kommunikáció, biztosítható a harcvezetés. dsc_0086_1.JPGAz M1296-os gépágyúját nem a toronyból kezelik. Az irányzó a jármű testében ül, és a nappali, vagy a hőkamera képe alapján távirányítással végzi el a cézást.  dsc_0095_4.JPG

dsc_0098_3.JPGA kamerákat egy rács védi. dsc_0100_6.JPGA vezető munkáját a búvónyílás melletti három kamera segíti a sötétben, így szélesebb szögben láthatja a környező terepet. A jármű vezetése egy katona elmondása szerint már egy hét oktatás után elsajátítható, de azért kell legalább félév, mire valaki igazán jól képzett Stryker sofőr lesz. dsc_0106_1.JPGTöbb Stryker harcárműhöz már integrálták a Javelin irányított páncéltörő rakétát. A fegyert egy bilinccsel lehet rögzíteni az indítóra. A rakéta rendszerét csatlakoztatják a benti kezelőszervekhez, így védett módon indítható, a katonáknak nem kell kiszállnia. 

Az immáron világhírű rakétát sajnos nem láthattuk, nem terveztek lövészetet vele. De elmondták, hogy több különböző módon is lehet alkalmazni. A kezelő kiválaszthatja, hogy hagyományosan, szemből repüljön rá a célra, vagy felülről támadja meg. Minden esetben egy kisebb töltet kiveti az indítócsőből, majd távolabb indul be a menethajtómű. Fentről támadásnál közelebbi cél esetében azonnal emelkedik a rakéta. Amennyiben messzebb van a cél, akkor először vízszintesen repül, és csak egy adott távolságot megtéve ugrik fel, hogy rázuhanjon fentről. A tandem robbanófej a tetőpáncélt nagy valószínűséggel átüti akkor is, ha azon reaktív védőelemek vannak. Az ukrajnai háborúban az orosz harckocsik egy részének tetejét rácspáncélzattal szándékoztak védelmezni a Javelin rakéták ellen. dsc_0113_5.JPGA távirányítású állvány elsődleges fegyvere az M2-es nehézgéppuska. dsc_0123_4.JPGAz M1134-es Stryker kifejezetten a TOW irányított páncéltörő rakéta indítására lett hadrendbe állítva. dsc_0126_1.JPGA TOW rakéták nagyobb távolságig képesek harckocsik elleni tevékenységre. 

dsc_0430_1.JPG4 M1134-es, vagyis 8 tüzelésre kész TOW rakéta lehet egy század kötelékében. Az üres indítókat azonban kívülről kell betölteni. A lényeg viszont az, hogy megfelelő információk birtokában egy ilyen századnak nagy harcértéke van, ha meglepi az ellenséget. dsc_0119_4.JPG A JLTV páncélozott terepjáró mögött egy M984-es műszaki mentő jármű állt a gyakorlótéren. A terepjáró menethelyzetben sokkal magasabb, csak parkoláskor a futóművével leültethető. dsc_0217_2.JPGM1083-as FMTV teherautó páncélozott fülkével.dsc_0145_2.JPGA logisztika, az utánpótlás kulcsfontosságú minden katonai műveletnél. Az üzemanyagszállító járművek a Nemesis század állományában is megtalálhatóak. Minden harcfeladatot úgy terveznek meg, hogy legalább 3 napra elegendő üzemanyagot visznek magukkal. dsc_0165.JPG A század katonái a Körös-hegynél az M2-es géppuskákkal lőttek. dsc_0241_1.JPGA 0 Ponton két M1129-es önjáró aknavető dolgozott. A 120 mm-es gránátokat a tűzparancsot várva a katonák a vállukon tartották. dsc_0257_2.JPGA katonák jól összeszokott csapatként dolgoztak. dsc_034211.JPGEgy gránát épp kirepül a csövön. dsc_0247_3.JPGElhangzott a hangos vezényszó, felülről beejtették a gránátot, majd a katonák fülüket befogva lehajoltak. 

dsc_0319.JPGA felhasznált lőszerek konténereit külön helyen gyűtötték össze. 
dsc_0358_2.JPG

 

dsc_0361_1.JPGEgy kis pihenő két tűzcsapás között. dsc_0362_2.JPGHamarosan a Magyar Honvédség is rendelkezni fog aknavető hordozó járművekkel. A gumikerekes már szinte biztos, de talán lesz lánctalpas is...dsc_0369.JPGIdőnként a csöveket megtisztították. 

 

 

3 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása