Harci Vasak

2018. április 04. 22:50 - Harrdder

Az új hazai gyártású kézi lőfegyverekről még egyszer

A CZ BREN 2 gépkarabély és a többiek

A múlt heti posztban már írtam a Magyar Honvédségnél rendszeresítésre kerülő új lőfegyverekről, de akkor nem igazán volt mód kitérni több fontos részletre. Valahogy a sajtóban sem durrant akkorát a hír, nem lett kivesézve a téma, pedig már több konkrétumot is elmondtak Szolnokon. Ezért érdemes visszatérni a kézifegyverek ügyére, hiszen olyan döntés született, amely több évtizedig meghatározó lesz. Azért is fontos ez a beszerezés, mivel a Magyar Honvédség minden jelenlegi és jövőbeni katonáját érinti.

 20180329_131032.jpg

5.56-os űrméretű BREN 2 EOTech optikával, lézeres célmegjelölővel és lámpával 

Na de kezdjük elölről! Azt már tudjuk, hogy BREN 2-es, Scorpion Evo 3-as, P-07-es, és P-09-es fegyvereket fognak gyártani idehaza licenc alapján. Szakkönyvbe illő típusismertetésre most ne számítson senki, általánosságokat, háttér-információkat írok inkább. A legtöbb honfitársunknak talán nem mondanak sokat a fenti típusjelek, így messzebbről kezdem, mivel érdemes pár mondatban a cseh lőfegyvergyártásra kitérni. A mostani Ceska Zbrojovka cég nagy hagyományokkal rendelkezik, jelentős nemzetközi sikereket értek el, hiszen a II. világháborús brit Bren a vz. 26-os könnyű géppuska/golyószóró alapján készült. A típusnévben szereplő első két betű a cseh gyár székhelyére, Brno városra vezethető vissza. Az izraeli Uzi szintén cseh eredetű, a vz. 23-as géppisztoly alapos tanulmányozása után alkották meg, még ha ez nem is látszik a megjelenésén. Már ezekből is levonható az a következtetés, hogy csehekről inkább másoltak, nem pedig ők vették át a külföldi megoldásokat. Erre még egy jó példát lehet felhozni, a szocialista táboron belül szintén saját utat jártak az egyéni lőfegyverek terén. A vz. 58-as gépkarabélyuk hiába hasonlít az AK-47-esre, a működési elve és belül a szerkezete attól jelentősen eltér. 

A Ceska Zbrojovka híresebb termékei közé tartozik még vz. 61-es Scorpion géppisztoly, valamint a CZ 75-ös pisztoly, és persze a továbbfejlesztett változataik. 

 dscn9761.JPG

 A különleges műveleti katonák és a területvédelmi tartalékosok is kipróbálhatták már a BREN 2-est

Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a már NATO tag Csehországban a régi vz. 58-as leváltására megint csak egy hazai fejlesztésű gépkarabély gyártására indítottak programot, melynek az 5.56-os CZ 805-ös BREN lett az eredménye. Számos különböző változatát is elkészítették, kisebb nagyobb módosításokkal.

A szakirodalomban nagyon kedvező ismertetőket találhatunk, igazi 21. századi fegyverről van szó, a tok alumíniumból készült, és sok a műanyag alkatrész. Kiváló ergonómia jellemzi, jól kézre esik minden, a tűzváltókar könnyen kezelhető mindkét oldalon. A felhúzókar gyorsan átszerelhető jobb vagy balkezes használatra, a behajtható válltámasz hossza pedig négy helyzetben állítható. A tok felső részén végig szereléksín van, amire az optikai irányzékok felszerelhetőek, de oldalt és alul is vannak sínek az egyéb tartozékoknak.

 20180329_131915.jpg

Az újabb BREN 2 változatot gyártják NATO 5.56-os űrméretben, de van olyan variánsa, amely a 7,62x39 mm-es 43M lőszerrel működik. A képen ez utóbbi látható. 

 20180329_131802.jpg

Láthattuk mindkettő űrméretben, ráadásul rövidebb és hosszabb csövű variánsokat is bemutattak.Az íveltebb tárról könnyen felismerhetőek a 7.62-esek. 

A csehek már begyűjtöttek néhány külföldi megrendelést a magyar döntés előtt is, öt országban rendszeresítették több-kevesebb darabszámban. A francia csendőrség terrorelhárító alakulata, a GIGN is vett egy kisebb tételt.

dscn9822.JPG

A négy fegyver ismertetőjén már az "Assembled in Hungary" felirat látható  

A BREN 2-est rendszeresítése után egy régen várt folyamat indulhat el, megkezdődhet a régi gépkarabélyok kivonása. Tudom, az AK még minidg nagyon népszerű, én is sok előnyét fel tudom sorolni. Jómagam szintén az AK-63D használatával szocializálódtam bele a felnőttkorba, és ezt nehéz nem figyelembe venni, de itt az ideje továbblépni. Az 5.56x45 mm kontra 7.62x39 mm vita talán soha nem fog véget érni.  

A döntés azon része is nagyon fontos, hogy idehaza kerül sor a gyártásra, amely több előnnyel  jár. Az ország védelmi képességét növeli, ha nem függünk a külföldi szállításoktól, és saját magunk bármikor annyit állíthatunk elő, amennyire szükség van. Létrehozhatjuk a saját logisztikai, javító bázist, és ami a jövő zenéje, a hazai igényeknek megfelelően esetleg kisebb módosítások is elképzelhetőek. Gondoljunk csak arra, hogy az AKM-63, az AK-63D, az AMD-65, és persze az AMP-69 is magyar mérnökök ötletei alapján készültek el a szovjet alapváltozatból. Ki tudja, akár hosszabb csővel távcsöves puskát, vagy sorozatokkal operáló, a rajok támogatására alkalmas golyószórót is gyárthatunk valamikor.

 20180329_132015.jpg

Majdnem minden itt van: Scorpion Evo 3, 5.56-os gépkarabély, P-09-es pisztoly, 7.62-es gépkarabély. 

dscn9846.JPG

A bemutatón egyébként nagyon dicsérték az összes típust. A gépkarabélyról egy különleges műveleti tiszt beszélt, miszerint meg volt vele elégedve a lövészetek során.

20180329_132001.jpg

 A P-09-as, és a rövidebb P-07-es pisztolyokról a tesztelést és nyúzópróbákat végző szakember azt mondta, hogy a pályafutása alatt soha nem találkozott olyan fegyverrel, amellyel egyetlen akadály sem fordult elő a lövések leadása során. A P-09-essel viszont ez megtörtént. Kiemelte azt is, hogy a pisztolyhoz egy nagyon jó tokot terveztek, melyből a használója gyorsan elő tudja venni, de egy védőkengyellel megakadályozza, hogy illetéktelen személy hozzáférjen, és kirántsa.

 20180329_103550.jpg

20180329_131932.jpg

A Scorpion Evo 3-as tűzváltókarján látható, hogy egyeslövésen és sorozaton kívül 3-as rögzített sorozatlövés leadásra is képes. Lányos zavaromban a BREN 2-esen ezt nem néztem meg. A szakirodalom szerint a BREN 2 változatokon nincs rögzített sorozat. Majd kiderül ez is hamarosan.  

 Az előző posztban már szerepelt ez a videó, de most ismét beillesztem. 

A bemutató után sok kérdés merült fel, de ezek megválaszolására még várnunk kell. Egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy melyik űrméretű gépkarabély lesz rendszeresítve a Honvédégnél, megtörténik-e a teljes átállás a NATO 5.56x45 mm-es lőszerre, vagy maradunk a réginél, esetleg vegyesen kerül sor a hadrendbe állításra. Szintén a levegőben lebeg a bejelentett 200000-es darabszám. A MH állományának létszámát kerekítve vegyük 30000-nek, mindenkinek kell gépkarabély, és hozzá talán ugyanennyi pisztolyt is rendelnek. A területvédelmi és műveleti tartalékosoknak is kell majd, és persze megfelelő M zárolt készletet is fel kell halmozni. 

Ugyanakkor most egy teória következik, amely kizárólag a szerző spekulációja, de talán mégis elképzelhető. Teljesen logikusnak tűnhet, hogy a katonákon kívül a fegyveres testületeknél is lecserélik a jelenleg rendszerben lévő fegyvereket. Hiszen ha a rendőrségnél rendszeresítik a pisztolyokat, gépkarabélyokat, géppisztolyokat, akkor máris 100000 feletti darabszámnál járunk, és ezen felül még ott van a NAV, valamint a Büntetés Végrehajtás személyi állománya.

A lényeget megismétlem: Nagy horderejű döntés született, amelyről előbb-utóbb még több információt tudhatunk meg. A sajtó munkatársai örömmel vesznek minden meghívást az ilyen tájékoztatókra!  Egyelőre itt befejezem az írást, remélem ismét sikerül értelmes kommentháborút kirobbantanom!

 

Frissítés: 

A pontos típusjel ügyében van egy kis zavar. A hivatalos ismertetőben a BREN 2 megnevezést használták. Így ez talán nem CZ 805, hanem inkább a CZ 806-os gépkarabély. Ha tévedtem, elnézést kérek. A posztból kitöröltem a típusjeleket, csak a BREN 2 maradt bent. Remélem hamarosan kiderül, mi is a pontos megnevezés. 

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr4713810724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2018.04.05. 09:50:17

Assembled. Vagyis ez csak összeszerelés lesz. A kaliberről hogy-hogy nem tudni? Eddig azt hiszem nem került szóba a lőszercsere, de ha valamikor, hát a fegyverek bemutatásánál mondhattak volna valamit. Ha már megvan a szerződés, illene tudni mit is fognak összerakni, nem?

Flankerr 2018.04.05. 10:42:31

@Kullancs1983: Kiindulásnak tökre megfelel az assembly pár évig.

Kullancs1983 2018.04.05. 15:59:18

@Flankerr: Egyrészt mindenfelé gyártásról beszélnek, másrészt épp a kézifegyver az, aminél (legalább részben) meg is lehetne valósítani. A semminél persze ez is több, de például a bejegyzés címében is gyártást ír, pedig aztán nem is.

2018.04.05. 16:36:25

Sokak szerint az új lengyel puska, az MSBS jobb konstrukció, mint a cseh CZ805. Még csehektől is olvastam ilyen véleményt az interneteken.

Jó lenne a bevált AK-63D-ket nem elkótyavetyélni, úgy mint a rengeteg AMD-65-öst, amit elküldtek az afgán rendőrségnek NATO felajánlásban, aztán azok jó nemkorrupt afgán rendőrök jó szokásuk szerint bagóért eladogatták az ellenségnek, így mára minden talibán és helyi ISIS leányvállalati mozgalmár magyar AMD-65-tel operál.
Le kellene zsírozni és raktárba tenni pár tízezer AK-63D-t. Mint a közelmúlt kelet-európai konfliktusai is mutatják (Bosznia, Horvátország, Koszovó, Albánia, Kelet-Ukrajna, Krím, Grúzia, Örményország, puccs Törökországban, egyre durvább migráció, terrorizmus), sose jön el a világbéke, örökélet és ingyensör korszaka. Egy helyi konfliktus esetén a frissen sorozott milicisták, felkelők inkább kapjanak egy strapabíró Kakasnyikovot.

Harrdder 2018.04.05. 17:29:27

@Kullancs1983: Gyártásról beszéltek a tájékoztatón. Ennek kezdeti lépése az összeszerelés.

Stenonis 2018.04.05. 17:38:04

A 200 ezres darabszámot enyhén túlzónak találom.
Ennyire nincs itthon szükség. Az export meg kérdéses.
És az is, hogy mi lesz a gyárral, ha legyártásra került a tervezett mennyiség.

Nem árt majd az összeszerelés minőségére is odafigyelni, hogy ne legyen olyan szar híre a világban, mint az AMD-65-nek.

g.d 2018.04.05. 17:52:29

A CZ 805 az "simán" BREN (2-es nélkül), a BREN 2-nek pedig CZ 806 a típusszáma és ez két külünböző fegyver (bár nyilván viszonylag szoros rokonságban állnak egymással).

Pepejoe 2018.04.05. 20:33:06

Pár dolog eszembe jutott:
Mi nem tudtunk volna összehozni egy ilyet? Miért van az, hogy mi mindig összeszerelünk, másolunk meg licenszelünk és droidmunkát végzünk stb., nem kellene egyszer fogcsikorgatva bár de talpraállítani egy ilyesmi vagy bármilyen gyárat és technikai eszközöket saját kútfőből tervezve gyártani? Uncsi ez, hogy pl. az Audi TT-t meg a Swiftet MAGYAR autónak hívjuk, holott ordít, hogy NEM az. Az a miénk, ami saját szellemi és anyagi tőke és gyártás.
Jó ez a darabszám még ha túlzó is kicsit de az sem ártana és tán fontosabb is lenne, ha legalább minden 2. ember idehaza akinek van két keze, értene is hozzá, mármint a bármilyen gépkarabélyhoz. Ez lenne a fontosabb. Ugyanis az nem úgy működik, hogy "majd megvéd minket az MH, az a dolguk" nem fog megvédeni, én legalábbis nem láttam még olyan konfliktust, ahol csak hivatásos meg szerződéses katonák szerepeltek. Bizony egy konfliktusba, pláne ha kicsit is elhúzódik két dolog miatt is belesodródnak civilek

a. egyszerűen elfogy a profi sereg (gondolom a háború ilyen), még az a kevés is ami felfelé kerekítve 30000 de szerintem maradjunk a 10000-nél (és azt a 10000-et is megnézném...) és jó lenne ha nem a legelejétől kéne kezdeni a kiképzést
b. csak simán besorozzák őket a legelején felduzzasztási célból. Indok ugyanaz.

Amúgy meg is lepődtem volna, hogy ha az a bizonyos műveleti tiszt nem hűházott volna a bemutatón és nem nevezte volna ki azt a stukit a világ legjobbjának. Azért összenézném egy Glockkal vagy bármivel a kategóriából.
Az meg, hogy a britek a II. vh.-ban cseh fegyvert használtak/gyártottak licenszbe...hát nem sok jelentősége van, nem egy különleges dolog.
Úgyhogy örülünk Vincent van meg minden, de azért kicsit keserű a szám íze.

Pepejoe 2018.04.05. 20:45:12

@Stenonis:
Nem volt szar az AMD egyáltalán és én úgy tudom, hogy külföldön is szerették, (manapság is látható bőven) csak nem arra használták amire való és nem azok kezébe kellett volna adni, akikre egy kóbor macskát sem lehet rábízni és poénból hajtogatták a fegyvert a vaságyon meg ugráltak rajta.
Az enyém is össze volt dőlve, összekevert alkatrészekből állt, simán elhagytam a tokfedelet ha nem figyeltem rá és lövéskor is lerepült nem egyszer. A szórása miatt azt hittem, hogy vak vagyok és fogyatékos.
Aztán a másik helyen az ugye szintén magyar de fóliás új állapotú 63-asnál kiderült, hogy vak sem vagyok és szemüveges létemre laktanyaversenyre küldtek, össze is szedtem 4 nap jutiszabit két részletben.

Batkaa 2018.04.05. 22:32:34

A 200 ezer az egyelőre nem idehaza jön, hanem a csehekhez megy.
Kihelyezett gyártásról van szó, összeszerelésből indítva.
Tehát egyelőre senki nem tudja, hogy hány darab kerül a MH-be és mikor?
Az mondjuk kézenfekvő, hogy Bren lesz, ha már egyszer itt van...

A Bren összetétel a Brno és Enfield nevekből áll össze, ahol az eredeti Brent tervezték és gyártották.

Az AK jó fegyver volt, de ma már az eredeti formájában nem korszerű (AK-63D sem), a modernizációs program pedig kudarc, ugyanígy a 43M jól sikerült lőszer, de végre a NATO-ban rendszeresített lőszerre kellene áttérni, ha már tagok vagyunk lassan 20 éve... ideje váltani.
Reméljük mihamarabb megtörténik a teljes ellátás az aktív komponensnél, a meglévő készleteket pedig használja el a területvédelmi erő.

Theologosz · http://www.magyartheologia.lapunk.hu 2018.04.05. 22:49:41

@Kullancs1983: Ez éven összeszerelés, 2019 jan 1-től gyártás. egyenlőre ennyit tudni.

Kullancs1983 2018.04.06. 09:27:54

@Harrdder: Hogy miről beszélnek az egy dolog. Hogy mi valósul meg belőle, meg egy másik. De megvilágosítottak. :)

@Theologosz: Vagyis legalább az alkatrészek egy része Magyarországon készül? A gyárat fejlesztik, vagy találtak hozzá beszállítót?

@Pepejoe: Vannak akik jobbnak tartják a CZ-t mint a Glockot. Videón kívül is.

szita szita péntek 2018.04.06. 09:44:48

Laikus vagyok - ezért kérdezek nálamnál hozzáértőbbek majd jól megokosítanak! :)

Miért és mennyiben jobbak ezek a típusok a már rendszeresítetteknél? Amennyire amatőrként látom lőszerük egyezik., méretük, tömegük, formájuk azért nagyon hasonló. Nem akarom elvitatni, hogy a legminimálisabb ergonómiai fejlesztésnek is van értelme - de az olyan jelentős lenne ami indokol egy komplett típuscserét? Mittomén egy behajtható válltámaszal kényelmesebb a ki és beszálllás egy járműbe - ám a harcértékre szerintem nincs komoly befolyása. (+ talán egy új válltámasz a régi vasra sem lehetetlen kihívás) Nyilván az elöregedő, elhasznált darabok cseréje mindenképp indokolt - messze nem vitatkozni akarok ezzel, inkább csak az érdekelne hogy hoz ez valósan érezhető előrelépést?

SadRedBucket 2018.04.06. 09:52:08

Szerintem a MHnak eleg lenne, ha barna böskeket rendszeresitenenek, azzal kisebb kart okoznak...

JanaJ 2018.04.06. 10:51:46

@szita szita péntek: Kicsit olyan ez, mint az autó, a Ladának is négy kereke van, de ma már nem az igazi. Az AK-t is lehet modernizálni, meg is tettük, olyan is lett. Egy lövész harcértékén szerintem nagyon sokat javítanak a különböző optikák, éjszakai harchoz szükséges irányzékok és a fegyver ergonomikussága. Pl hogy bal kezeseknek is kényelmes legyen, könnyen lehessen ki/be biztosítani, tárat cserélni, valamint minél könnyebb legyen maga a fegyver. A Ladába is lehet tempomatot tenni, kérdés megéri-e a dolog :-).

Pepejoe 2018.04.06. 11:21:03

@Kullancs1983:
Valaki szerint igen, valaki szerint meg nem de abban megegyezhetünk, hogy egy akármivel is kapcsolatos bemutatón hűházni elég hiteltelen. Ez a fickó azért van/volt ott.
Természetes, hogy az a legjobb, ami épp a kezében van. Ez biznic, nincs vele gond...

szita szita péntek 2018.04.06. 11:34:53

@JanaJ: Egyszerre érttem is meg nem is. A régi lada és egy modern autó között azért úgy gondolom komolyabb különbség van mint két gépkarabély között. Ha csak a tempomatot kellene rakni a ladába, hogy helytálljon, akkor nyilván olcsóbb megoldás lenne, mint venni egy új kocst csak mert abban van... Optikát, irányzékot én úgy gondolom (lehet rosszul), hogy fel lehet rakni a régebbi cuccra is - ez esetben ez megint csak kiegészítő elem beszerzését kívánja. Legyünk őszinték: amit a lőfegyverek terén el lehetett érni, azt már elérték nem most de jópár évtizede. Forradalmi megújulás egyszerűen nem jöhet, mert az elvi alapok ennyit tesznek lehetővé. Amit tenni lehet az a részegységek finomítgatása, precíz gyártásminőség, ergonómia javítása, kiegészítők egyre szélesebb tárháza. A ladás példánál maradva - úgy gondolom, az új is csak egy lada, csak szebb a kasztni, jobb fogású a kormány, és van ülésmagasság állítás.

Belátom, hogy az új jobb. (felteszem jobb) Sőt, a hadsereg természetéből adódóan azt is felfogom, hogy nem lehet vegyes a fegyverválaszték, ha cserélünk, akkor mindet cserélni kell a kiképzés, alkatrész ellátás meg ezer minden miatt. Ok. Alapvetően nincs bajom az egésszel.

Amit viszont nem tudok (és vélhetően megválaszolhatatlan is a kérdés), hogy mekkora előrelépést remélünk? Kicsit olyan érzésem van, hogy a valódi ok ez esetben a hazai fegyvergyártás felélesztése (amivel igazából megint csak nincs bajom) és kevésbbé az eszközök minőségének javítása.

Huhhh, hosszan irkáltam a semmiről és a végén eljutottam ide: Mivel én nem értek hozzá - vélhetően te pedig ifen egyszerűen csak el si fogadhatom az igazad. :)

Serény Vélemény 2018.04.06. 11:41:47

@szita szita péntek: Az AK nagyon jó fegyver, megfelelő anyagokból elkészítve jó minőségben nagyon-nagyon tartós, masszív, és strapabíró. De van egy, a konstrukciójából adódó problémája, amit nem tudtak megoldani az elmúlt 60 évben normálisan: nem lehet rá normális, hadi használat mellett is használható, működő, optikai, vagy más (holografikus, infravörös, lézer céljelölő) irányzékot, illetve kiegészítőt szerelni. (A tokfedél rögzítése a ludas, arra nem lehet pontos irányzékot tenni, így akármit csinálnak vele, a csapóirányzék és a célgömb közötti távolság viszonylag kicsi lesz, és erre a részre csak nagyon kompromisszumos módon lehet szabványosnak számító célzókészülék-tartó sínt szerelni. Vagy amit rá tudnak szerelni, az túl nehéz lesz, és túl nagy, lásd még az amd-modernizációkat.)

Kullancs1983 2018.04.06. 11:51:14

@Pepejoe: Abban meg, és nem is vitatkoztam vele. Viszont azt mondtad összenéznéd mással is, arra írtam, hogy vannak akik megtették, és a CZ-t tartják jobbnak.

@szita szita péntek: Az autók közt azért veszed észre a különbséget, mert értesz hozzájuk. Aki lóhoz van szokva annak kb. olyan egyformák, mint neked a két fegyver. De aki meg ahhoz ért, az észreveszi a különbséget köztük.

Pepejoe 2018.04.06. 12:31:33

@Kullancs1983:
Ezt mondom én is, csak másképp. Van aki megtette és nem a CZ-t tartotta jobbra, ez ilyen.
De ne ragaszkodjunk a Glockhoz, az csak egy elsőnek eszembe jutott példa volt.
Mondjuk az amerikai rendőröknek pont Glock van meg Beretta meg egyéb de CZ nincs. Katonáéknak meg SIG lesz azt hiszem. Az osztrákoknak is Glock van (pedig már tudjuk, hogy jobb a CZ), hogy ne menjünk a messze amerikába + esetleg túl nagy piac lenne.
Szerintem az osztrákok nem azok a fajták, akik megveszik a gyengébbet mert csak.
Ez itt divat.

Kullancs1983 2018.04.06. 14:08:02

@Pepejoe: Van aki meg igen. Lehetséges hogy itt és most ők voltak többen. Akkor?
Az osztrákoknak talán csak nem azért van Glock, mert ők gyártják? Az amerikaiaknak nincs CZ, de van Springfield, ami licencben gyártja. Szóval annyira nem rossz, ráadásul ez csak egy pisztoly, bőven elég egy közepesen jó, nem kell belőle a világ legjobbja. Fő tényező az ár, meg az esetleges helyi gyártás, így pedig ezt sikerült összehozni. Ha már szóba kerültek az autók, ez olyan mintha azon hisztiznél, hogy a magyar rendőr Skodával jár, az olasz meg Alfa Romeóval, miért nem azt vettek.

Pepejoe 2018.04.06. 15:03:04

@Kullancs1983: "Akkor?" Nincs akkor. Kb. ennyire objektív az, hogy mi a jobb, meg melyik a 2. helyezett. és ki mondja milyen aprobóból. De örülök hogy a lényegre talán ráéreztél, mit is akarok mondani.
Ez, hogy jó a középjó...furcsa érv az eddig leírtak fényében, van benne ellentmondás. Innenlátszik, hogy ez egy biznisz, érdek, stb., és tök mindegy, hogy a maszkos csávó mit mond, miszerint (most nem tudom idézni)
Az, hogy ezt sikerült összehozni...hát ez az. Persze a középjó is jobb a semminél.
Egyébként az olasz rendőrök messze nem csak alfával járnak, merthogy az a hazai és a magyarok de még csak a csehek sem csak skodrival.
Hiszti? Ne viccelj, magasról és vastagon lefosom mi a stuki, biztos nagyon jó és az élvonalban van, csak delhívtam valamire a figyelmet.

Pepejoe 2018.04.06. 15:08:55

apropóból
felhívtam
És
innen látszik...stb., bocsi.

Kullancs1983 2018.04.06. 15:45:44

@Pepejoe: Bizonytalan vagyok azért. Hogy a videóban kicsit eltúlozzák, azt nem vitattam. Azt mondtam, hogy a fegyver attól még bőven jó, amit meg te nem vitattál, csak ilyen hosszan és bonyolultan sikerült leírni?
Az ellentmondás mi lenne? Hátha mégsem az. :)

Pepejoe 2018.04.06. 16:33:57

@Kullancs1983: Ott éreztem az ellentmondást, hogy a betörőfejű ember és szerinted is, plusz összehasonlító szakik szerint is a CZ jobb a Glocknál amit hasraütésre hoztam fel. Most meg az van, hogy a CZ egy középjó fegyver és jó az ide. Tehát a Glock is max. középjó lehet, noha a valóság és a világ komolyabb fegy. szervezetei (rendelések) nem ezt mutatják. Az egy csúcsfegyó, egy csúcs gyár. Nem középjó. Hangsúlyozom, hogy ez egy példa, nem vagyok Glockbuzi.
Aztán: a Glockot azért veszik az osztrákok mert hiszen ott gyártják de mi nem azért vesszük ám a CZ t, nem, hanem mert az a jobb. Hmmmm.
Erre mondtam hogy biznisz, érdek és hiteltelen a fickó hűházása.

t

yerico1 2018.04.06. 20:59:24

@Kullancs1983: Lőttem már Glock-kal, CZ-75-tel, CZ Shadow-val is elég sokat. A Glock sütése szerintem ótvar. Hozzá képes a CZ-k sütése sokkal kellemesebb. A VZ-58 is egy teljesen kellemes gépkarabély, tök pontos, alig ránt. Ehhez képest a BREN 2 csak jobb lehet, mert kisebb a kalibere. A csehekről meg annyit, hogy a CZ-75-öt elég sokan lemásolták, gondoljunk csak a híres Jericho-kra, amiket a magyar rendőrök kaptak 1990 után.

yerico1 2018.04.06. 21:03:35

@Pepejoe: A Glock minden, csak nem csúcsfegyver. Közelében sincs. Az egy megbízható szerszám. Hülyék is tudják használni, egyszerű, stapabíró. Simán egy átlagos cucc, semmi extra. De talán nem véletlen, hogy nem az lett az új US Army pisztolya, hanem egy SIG, ami ugye megint európai gyár. A Sig egy csúcsgyár, ami csúcs cuccokat gyárt. Hasonlóan, mint egy H&K. De egy Glock, az nem az :)

Kullancs1983 2018.04.06. 22:22:35

@Pepejoe: Nincs ellentmondás, csak félreértés. A CZ szerintem sem csúcsfegyver, de jó. Viszont pisztolyból akár egy közepes is elég lenne. Például ha a csehek helyett a szerbekkel vagy bolgárokkal sikerül megegyezni, hát nem mindegy? Pisztoly terén legalábbis, bár van aki gépkarabélyt is onnan venne, az ellen már prüszkölnék. Ja, és egy adalék a Glockhoz, többen is panaszkodtak rá, hogy kényelmetlen, kellemetlen, mert kicsi hozzá a kezük. Pedig férfiak, manapság pedig egy szolgálati fegyvertől elvárás, hogy egy nő is kényelmesen használhassa. És még mielőtt, nem azért kell a kényelem, mert ha megerőlteti magát elkenődhet a sminkje, hanem azért, mert stresszhelyzetben épp elég kényelmetlen használni.

Pepejoe 2018.04.06. 22:33:02

@yerico1:
Na, ebben nem értünk egyet, mármint a Glock minőségével kapcsolatban. Szerintem az de úgy látom ez hitbeli kérdés. Most már rajtam maradt ez a Glock-dolog, pedig tényleg csak egy példa volt. Sebaj, legyen így.
A hülyék is tudják használni...nézd, véleményem szerint egy jó fegyó fő ismérve az, hogy "hülyék" is tudják használni, egyszerű és strapabíró és megbízható szerszám, csupa pozitívumot említettél a Glockkal kapcsolatban, ennek örülök. :) Továbbá nincs érdemi jelentősége de szép fegyvereket gyárt a Glock.
Továbbá azt is megfigyeltem, hogy léteznek az ilyen-olyan hightech cuccok de ha pl. egy országban vagy országok közt elhúzódik egy balhé, nem is olyan sokára mindig kikopnak ezek és valahogy mindig a gagyi, ezer éves és nyílt irányzékú, 1 dolcsis lenézett cuccok kerülnek elő innen-onnan és azzal nyerik vagy vesztik el a háborút. Előkerül a Para, a Beretta, az AK (AMD is, azt olvastam, hogy Angolában nagyon szerették mert kistermetűek és nők is könnyedén használták és aprították vele az ellent nagy sikerrel) és az RPG, csupa olyan cucc, amit a hülyék is...meg átlag és stb. De azzal fognak kupán durrantani és kilőni alólad az olcsó 10k. dolcsis BTR-edet és gondolom nem fog bántani már, hogy legalább egy SIG-el vagy egy Javelinnel tették volna a szemetek. Mert ahhoz legalább érteni kell és nem tudja használni bárki.
Oké, ott és akkor a SIG nyert, (az a csúcsgyár SIG, aminek terméke elejtéskor elsülhet, ezt még a PA63 se tudta :D ) elötte meg a Beretta és még mások, ahogy itt már megemlítették: és akkor? :)
Több rendőrség meg a S&W-t cserélte le Glock 17-re, a SIG nem nyert. De attól még van nekik az is, meg HK-juk is van, messze nem homogén az arzenál. Ez ennyit jelent. Mindenre tökéletes fegyó nincs. Ezért meleg kicsit kijelenteni, hogy mi a csúcsgyár és mi a legjobb a világon mert ez egy összetett dolog és ott van még a marketing, a lobbi és stb.
Annyi még eszembe jutott, hogy leghitelesebb emberek számomra azok lennének az ilyen témákkal kapcsolatban, akik ott voltak pár zűrös helyen, veteránok, használtak pár kézifegyvert, talán emberre is kellett lőni sokszor sokféleképpen és tudják, hogy minek milyen jelentősége van az adott körülmények közt mert az, hogy a LŐTÉREN 0.001 mp el több idő volt elővenni az X pisztolyt, 2 tigrisbukfenc jobbra-balra, hátrálva tárat cserélek, 10 centiről átlövöm az Ytongot!!!! mert az látványos (mégiscsak egy fal, jól néz ki egy újságírónak) nincs rajtam egy málhazsák az előrántás közben, az ellen pofánvágása közben nem törtem le a dioptert amivel be is szoptam a fegyverhasználat lényegi részét, nem 2 órát aludtam a 48 óra alatt, a fegyver 2x elázott a vízben és be is sóztam a homokban mert leejtettem, viszont a kényelmes LŐTÉREN X pisztoly a harmadik tárnál feltörte a kisujjam második párnáját tehát Y pisztoly a jobb...hát...
Csak ezek az emberek nem fognak ilyen témákig lejönni. Gondolom.

Kullancs1983 2018.04.06. 23:18:07

@Pepejoe: Na most viszont te mondasz ellent magadnak. Az egyszerű, minden hülye által kezelhető fegyvert preferálod, miközben kíváncsi lennél az igazi profik véleményére, akik viszont ha bárhol szétnézel, éppen nem ilyeneket használnak. És biztos el tudnák neked magyarázni miért jobb az amit ők használnak, vagyis akkor olyanokat kellene rendszeresíteni? Szerintem egyébként igen, mert ha leveszed róla azt a sok high-tech cuccot, alatta még mindig egy fegyver lesz, de ha rá sem tudod tenni, akkor azt sem használhatod ami van.

Pepejoe 2018.04.06. 23:30:27

@Kullancs1983:
Nem-nem, félreérted. A gondolattal játszottam el, a szituban ottlévők szemszögéből.
Amúgy a vérprofik nem csak hightecet használnak, hanem szögegyszerű cuccokat is és kinevetnek szerintem rengeteg túlhypolt cuccot.

yerico1 2018.04.06. 23:53:05

@Pepejoe: Először is nekem nagyon nem jött be a Glock, baromira műanyag, bár ez csak szubjektív. Ellenben aránylag könnyű, nagy a tárkapacitása, aránylag pontos, megbízható. És ronda. És iszonyat szar a sütése. Ami viszont létfontosságú egy fegyvernél, hogy pontosan tudj vele lőni. Igaz, szarrá lehet tuningolni, de akkor sem a szívem csücske. Ja, a fogása is kényelmetlen nekem. Ellenben egy amerikai rendőrnek ideális. Ott se képzik őket agyon, mint itthon, bár azért jelentősen nagyobb hangsúlyt fektetnek a lőkiképzésre. Ott most az a divat, hogy műanyag tokos, strikeres 9 mm-esekre állnak át. Ott van pont a S&W MP, ami egy sokkal pofásabb Glock koppintás, ez vagy a Glockok választhatók. De nem azért, mert a Glock a világ legjobb fegyvere. Egyszerűen csak az átlagos igényeket lefedi, és pont annyira egyszerű a kezelése, hogy egy kisvárosi seriffhelyettes is tudja kezelni. Mr. Smith, az átlagos amerikai meg bemegy a boltba, és megveszi, amit ajánlanak neki, vagy amit a tévében látott. Márpedig a Glockot a "műanyagfegyver" sztori óta felkapták - nem mutatja ki a radar, mer' műanyag (az ecélbetétekről meg szemérmesen hallgatunk) - , és ez volt az első ilyen pisztoly. Mondjuk azóta se nagyon fejlesztettek rajta semmit. A Glock lehet a pisztolyok Dacia-ja. Olcsó, működik, bár úgy tűnik, szét fog esni, de nem.
Amúgy a P320 sem annyira szeret elsülni leejtéskor, a katonai verzióban ezt eleve javították is. A leejtős-elsülős sztori a rendőrségi verziókban jött elő. Ha kellene, én is ezt választanám, és nem a Glockot. Bár én megmaradtam az M1911-nél, az jön be (hiába, J.M. Browning valamit nagyon tudott.).
Amúgy olyan fegyver, hogy Para nincs. Van Para Ordnance, ebből lett Para US - mellékesen baromi jó M1911-eseket gyártottak - , de Parabellum, mint típus nincs. Az lőszer, hiába állítják a rendőrök, hogy nekik Parabellumaik vannak, azok FÉG P9R-ek.
A lőteres részét meg inkább nem kommentálnám, úgy látom, nem jártál még olyan helyen. Pedig ott lehet az elméletet gyakorlatra váltani.

Kullancs1983 2018.04.06. 23:56:20

@Pepejoe: Nos ilyen szempontból egy régi történet jut eszembe, már meghalt akiről szó van, de annakidején 20+ évet töltött el különféle seregekben. Na, az ő kedvence az AK-74 volt, mert könnyű és pontos. Miközben Magyarországon a nagy többség még mindig a 7,62x39-et favorizálja.

yerico1 2018.04.06. 23:58:07

@Kullancs1983: Alapvetőe minden modern szolgálati pisztolyon cserélhető a markolatpanel, hogy kis és nagykezűek is kényelmesen rá tudjanak markolni.

Pepejoe 2018.04.07. 00:43:29

@yerico1:
Nekem ez jött le a promóvideón, ezt láthattuk.
Lőtéren figyelve sem éreztem-tapasztaltam mást. Hogy ki-mire váltja be...
A gyakorlatra váltás az nem ez nálam, hanem az, amikor úgy és arra használod a tudást amire való, legyen szó bármiről (ács, kovács, gépész, LÖVÉSZ),
Esetünkben az, amit fentebb leírtam, az éles helyzet, én így látom. A többi max. egy drága sport. Nyilván valakinek hivatás is.
Tudok olyat, akinek a lényegi pillanatban nem ment és most baleseteknél helyszínel. Pedig jó volt a lőtéren, azt a videót is leforgathatta volna.

Parabellum: azért örülök, hogy a lényeg átment, remélem érthető volt a mondandó. Nem vagyok fegyverbuzi, volt nálam épp eleget vas ha akartam ha nem és nem csak jóllakva-kialudva, meleg végtagokkal, főleg kézzel-ujjakkal a tavaszi pozsgásos lőtéren épp kiugorva a hétvégi ebéd után, dehát gondolom ez mindenkinek ismerős ugyebár.
Én az "alváz" és "sárhányó" fogalmára sértődhetnék meg naponta, amit 10-ből 9 ember szájából hallok, ez ilyen dolog de éppenséggel volt pisztoly neve, ha már itt tartunk. Bár valóban nem arra az öreg Lugerra gondoltam, az tényleg igaz.
Én másképp tudom ezt az elsülős dolgot de mindegy is, ugyanannyira voltál ott mint én, különféleképp lehet tudni ezt a történetet, megtörtént és ez a lényeg, el is ismerték, hogy az szar volt, tehát ennyi. Sokmindent sokféleképpen lehet beállítani és mosdatni vagy felnagyítani, ezt szerettem volna hangsúlyozni mindössze.
Ne vedd a lelkedre.

Pepejoe 2018.04.07. 00:52:39

@Kullancs1983:
Utánanéztem, tökre hinném, hogy kisebb lőszer ugyanabban a fegyóban eleve csökkenti a jobbra-felt és ez még csak az egyik komoly változtatás ezügyben. Ha jól látom.
A két lőszer összehasonlításában azért van pro és kontra bőven. Gondolom a helyzet, főleg a környezet dönt, épp mi a jobb. Paraszti ésszel azt mondanám, hogy gyakorlott lövész jobban ki tudja használni a 7.62-est és neki alkalmasabb, a többieknek jobb lehet az 5.45.

Kullancs1983 2018.04.07. 07:23:14

@Pepejoe: Éppen erről van szó, a többség a 7,62-est használta, mert az volt, és használhatta volna ő is, de inkább az 5,45-ös mellett döntött. És mint mondtam, ő éppen egy gyakorlott lövész volt.
De hogy ne legyen teljesen off, mit gondolsz akkor, a Brenekből mi lenne jobb? 7,62 vagy 5.56? :)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.07. 08:54:59

Csak jelzem, hogy a Pakisztáni hadsereg 500000 db-ot vásárolt a Brenból.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.07. 08:57:40

Miután a kézfegyver gyártása illetve cseréje talán jó úton halad elkéne kezdeni gondolkodni a járművek gyártásában és hadrendbe állitásán gondolkodni. Vajon milyen járművek kellenek nekünk?

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.07. 09:01:48

Lehetne akár tankot is gyártani valamilyen licensz alapján. Aztán előlehetne venni a Kommondor tipusu járművek gyártását is hiszen hazai fejlesztés. Aztán egyéb gyors más járműveket is.

Clint Fastfood 2018.04.07. 10:10:20

Egy konteo szerint Magyarországon polgárháború előkészítése zajlik éppen.

A katonaviselt fehér férfiak ma már 40+ éves fájós derekú családapák (jó esetben)
Az iskolás korú gyerekek igen nagy százaléka khm.. (nem kimondható) származású.
Lőtereket az iskolákba, vagyis a kiképzés most kezdődik.

És a legújabb hír: 200.000 kézifegyvert fogunk gyártani itt, Magyarországon..

Pepejoe 2018.04.07. 11:07:13

@Kullancs1983: Ja, értem.
Mindent egybevéve az 5.56 ra szavaznék de gondolom egy mostani modern fegyónál 3 mp. átszerelni valamit 7.62 nek. (?)
Ha jól sejtem még mindig rengeteg 43M van raktáron. :D A két kaliber elfér egymás mellett.
És a lejátszott Ammsz eket sem olvasztanám be vagy adnám el, elfér az valahol elrakva.

Kullancs1983 2018.04.07. 13:04:56

@Pepejoe: Igen, a Bren is épp ilyen, de tízezres tételben (úgy tudom a cső a fegyver legdrágább része) elég drága lehet.

@Clint Fastfood: És ki készíti elő, meg miért? Vagy jobb ha inkább nem is érdekel?

@kublerek: Tankot? Magyarországnál SOKKAL gazdagabb, és tényleges hadiiparral rendelkező országok se nagyon csinálnak olyat, és nem véletlenül. A Komondor egy valamire lenne jó, csak arra nem kell, ami kellene, arra nem jó. Járművek terén belátható időn belül kerekes páncélozott csapatszállítók összeszerelése lehet realitás, az kellene is, meg jó alap lenne egy esetleges továbblépéshez.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.07. 14:33:23

@Kullancs1983: Hááát szerintem pedig kell valamit kezdeni akár harckocsikat is lehet gyártani mert annélkül a gazdaság sem tud igazán előre lépni. Legalább részegységeket kell gyártani valamelyik nagy gyártónak

Kullancs1983 2018.04.07. 16:00:08

@kublerek: Miért kéne tank a gazdasági előrelépéshez? A jelenlegi harckocsikhoz már megvannak a részegységek, az új fejlesztésekhez meg valószinűleg a már bevált cégeket fogják alkalmazni. Főleg ha tényleg német-francia koprodukció lesz, nagyon nem a mi szintünk, ez van. Mint mondtam, nulláról indulva az összeszerelés-nagyjavítás-modernizálás-fejlesztés folyamatot látom megvalósíthatónak, aztán ebből idővel lehet is valami, már ha jól csinálják.

Harrdder 2018.04.07. 19:34:07

@g.d: Azt hiszem ez így van, igaza lehet. Ha tévedtem belátom. Én tettem a CZ 805 típusjelet hozzá, mert alapból az emlékem, eddigi ismereteimre támaszkodtam. Mentségemre azt hoznám fel, hogy ott csak BREN 2 típusjelet említettek, semmi mást. Annyi újdonságot és információt kaptunk egyszerre a nyakunkba a helyszínen, csak kapkodtuk a fejünket, a rendelkezésre álló idő kevés volt, és kérdezni nem igazán volt mód. Próbáltam megnézni a neten, wiki-re nem támaszkodhattam 100%-ban, a cseh cég honlapján viszont a BREN 2 megnevezésnél nincs típusjel! www.czub.cz/en/produkty/automaticke-zbrane/cz-bren-2-8.html
Mi több, a CZ 806 típusjel nem is szerepel a honlapjukon. De ahogy olvasgatom, ez utóbbi a valószínű mégis. Szóval utólag a 805-öst kiveszem, marad a BREN 2. Próbálok minél hamarabb még több infót összeszedni, amint van hivatalos, úgyis megírom. Viszont meg lehet nézni, hogy a hivatalos hírportálokon, hírekben, vagy épp máshol mennyit írtak erről a fegyverprogramról.

Pepejoe 2018.04.07. 20:57:03

@Kullancs1983:
Persze, nem kell mindhez egy 7.62-es cső is tarcsiba meg gondolom tár is, de mondjuk 10-1 arányban elképzelhetőnek tartom. Esetleg arra gondolok, hogy ugye ezzel a stukival "mesterlövész" (azért az idézőjel, mert szerintem egy rendes mesterlövész fegyó nem hogy nem automata de még félautomata sem) funkciókat is el lehet látni, ahhoz jobb lehet egy nagyobb kaliber, távolság-ölőerő viszonylatban.
Ha tényleg olyan jó és pontos ez a fegyó, egy komolyabb lőszer csak rásegíthet, nem? Nem mintha a 43M-nél nem lenne korszerűbb lőszer manapság erre a célra de messzebbre csak jobb még az is mint egy 5.56. Az SZVD is 7.62-t tol igaz, hosszabb lőszerrel és ugyan nem mesterlövész fegyver de jó eszköz. Oké, rohadt régi.

Kullancs1983 2018.04.07. 23:01:14

@Pepejoe: Nem vagyok ballisztikai szakértő, de állítólag nagyobb távolságra éppen az 5,56-os a pontosabb, persze ez a lőszertől is függ. Golyószóró, esetleg távcsöves (de nem mesterlövész) puska lehet belőle, de azt se mi fogjuk kifejleszteni, hanem a csehek. Mesterlövészpuskát meg vegyenek valami rendeset, nem olcsó mulatság, de amilyen kevés kell belőle, simán ki lehetne gazdálkodni.

Batkaa 2018.04.08. 00:42:47

@Kullancs1983:
@Pepejoe:
DMR - Designated Marksman Rifle, vagyis raj mesterlövész fegyver, amilyen a Dragunov is volt... ehhez a CZ 7,62x51mm-es NATO lőszert lövő változata lenne megfelelő.
Mivel a géppuskákat is cserélni kellene lassan, a lőszer is adott hozzá.
Az 5,56-os és a 7,62x39-es köztes lőszer kevésbé alkalmas nagyobb távolságra, amit a katonai feladat követel. Az 5,56-ost is használják erre a célra, de rendőrségi szerepkörben, ahol rövidebb lőtávolságok vannak, amire megfelelő.

A 7,62x39 vagyis a 43M lőszerre nem kellene már nagy számban fegyvert csövezni, a meglévő készleteket pedig használja föl a területvédelmi erő, majd ezután megkapják ők is az új fegyvert.

Pepejoe 2018.04.08. 07:04:48

@Kullancs1983:
Az igaz is, hogy egy kisebb kaliberű lövedék gyorsabb és nyilván kisebb az esése a pályán de mondjuk 1 km-ről mennyit érhet el az ugyancsak kisebb súlyával?

lenörd hofstadter 2018.04.08. 09:25:12

Szinte az összes fegyver ezzel az ívelt tárral készül. A P90-es felső tárja valamiért nem vált be? Laikusként nekem az jobban tetszik.

Kullancs1983 2018.04.08. 11:32:09

@Batkaa: Tudom, de nem volt kedvem ennyit írni. :) Viszont a lőszercsere mennyire biztos? Pedzegették hogy marad a 7,62x39, de ha lecserélik akkor utána a géppuskákat sem ártana, olyasmiről meg egyelőre szó sincs...

@Pepejoe: Akkora távolságra nem lövöldöznek ilyesmivel, és nem véletlenül. A pisztolylőszerenél sem azt nézik, hogy hogy teljesítenek 200 méterről, nem igaz?

@lenörd hofstadter: Amennyire én tudom, túl érzékeny volt a koszra és a fizikai behatásokra. Ez egy rendőrségi fegyvernél nem akkora gond, de egy katonainál igen.

Greg36 2018.04.13. 14:49:15

@kublerek: Ez az 500e elég valószínűtlen számnak tűnik. Mi a forrás? Mert a komplett francia hadsereg kb. 120-150e HK416-ost akar beszerezni több év alatt, hogy az összes FAMAS-t cserélje. (A norvégok is 80e db-bal oldlják meg a saját cserét).
Ehhez képest a hazai 200.000 is elég túlbecsültnek tűnik...

Kullancs1983 2018.04.13. 15:55:37

@Greg36: A pakisztániak a G3 és a Type56 váltótipusát keresik, arra meg talán nem is elég az 500000 darab, de úgy tudom licencben gyártanák, ha sikerül megegyezni.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 16:05:17

@Kullancs1983: Hogy milyen formában kerül megvalósitásra nem tudom de a You Tube-n láttam az egyik videó elején ahol a Brent bemutatták. De szerintem ilyen nagyarányú rendelés esetén pedig biztosan fönt van a honlapjukon is.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 16:06:44

@Greg36: Mint azt irtam egyel előtti megjegyzésemben a You Tube-n láttam

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.13. 16:15:04

És most egy kis adalék ehhez a témához. Mikor megjelentek pár éve a korszerüsített fegyverek már akkor megjegyeztem magamnak azt, hogy jó lenne ha a magyarok is beszállnának ebbe a projektbe. Egy másik megjegyzésem is lenne hogy az Excalibur cég meg a Sakal tipusu páncélozott harcjárművet gyárt. Szerintem nekünk szintén be kéne abba szállni. Az a tipus nagyon jó és a Puma testvérének is lehet tekinteni. Aztán a Boxerhez hasonló járművet szintén kéne már gyártani. És talán közepes harckocsot is talán a Török FNSS től a Pindad lenne még jó licenszben gyártani.

Greg36 2018.04.13. 22:11:19

@kublerek: @Kullancs1983: Az eredeti kiírás szerint csak a G3 leváltására írtak ki tendert. Az 500e db. pedig az esetleges licenszgyártás mennyisége, nem a rendszeresített mennyiségé - az esetleges Közel-Keleti kuncsaftokat is onnan látnák el. (Ami azt illeti, mit gyárt majd a CZ, ha mindent kiszervez?). De ugyanakkor tárgyalnak a pakisztániak a Berettával is licenszgyártásról.
www.thefirearmblog.com/blog/2017/04/13/winner-pakistani-trials-locally-produced/
De hogy ebből mennyire lesz valós pakisztáni megrendelés, arra adalék, hogy sem a defence.pk-n nem találtam nyomát, sem a CZ gyári oldalán (ahol a perui és a magyar gyártást kiemelték): www.czub.cz/en/blog/2018/04/06/ceska-zbrojovka-a-s-zahaji-vyrobu-v-madarsku/
www.czub.cz/en/blog/2016/09/01/v-peru-budou-montovat-pistole-ceske-zbrojovky/

Kullancs1983 2018.04.13. 22:28:02

@Greg36: A pakisztáni hadsereg mérete szerintem simán indokolttá tesz félmillió gépkarabélyt csak saját használatra. De én úgy tudom, még nem egyeztek meg, simán tárgyalhatnak másokkal is, aztán valami majd lesz. Csehül nem tudok, de a gugli szerint Peruban csak összeszerelnek, és pisztolyokat. De jó látni, hogy ők is gyártást írnak hozzánk. :)

@kublerek: Hol kezdjem? Ez nem megrendelés, licencet vennének. A Sakal nem új jármű, hanem BMP-modernizácó, amihez kéne BMP, de nekünk nincs. A Puma alatt remélem nem a németek Pumáját érted, mert annak csak úgy testvére mint Danny DeVito Arnold Schwarzeneggernek. Az FNSS egy cég, a Pindad meg egy másik, és a közepes harckocsi mint olyan nem véletlenül ment ki a divatból. Ja, és amit a múltkor is mondtam, az ilyesmihez olyan ipari háttér kellene, ami nekünk nincs. Szóval a youtube helyett próbálj máshonnan is tájékozódni, mert nagyon látszik mennyire nem értesz hozzá, mondom ezt úgy, hogy én se vagyok több lelketlen amatőrnél. Na.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.14. 08:03:09

@Kullancs1983: Kösz a kioktatást mondom ezt úgy hogy nem értek veled egyet. A Sakal nem BMP modernizáció. Még csak nem is hasonlit hozzá. A tartalom meg pláne nem. A Jugoszlávoknak van hasonló BMP-jük. Egyébként én meg arról irtam én mit tudnék elképzelni a magyar seregben. Nem többet!!

Kullancs1983 2018.04.14. 10:22:52

@kublerek: Hát, ahogy én olvastam nagyon is az. A jugoszláv M-80-nak elég kevés köze van a BMP-hez, de leírhanád miben hasonlít szerinted, hátha. Ami pedig az elképzeléseidet illeti, hát én is elképzelhetek hatalmas betonkockát szuperágyúkkal, meg többszáz modernizált MiG-21-est, mert vannak ilyen zseniális ötletek, de attól még baromság lesz. A tárgyi tévedések meg tévedések maradnak, akkor is ha el tudod képzelni. Ez van.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.14. 13:55:21

@Kullancs1983: Nos akkor egy kicsit bővebben. Az ismert BMP 1-2 módosított változata az M80. Mindössze a magassága változott 20 cm-rel és maradt ugyanaz a technika és futómű is igaz öt futógörgővel. De mivel ők már kevert anyagot alkalmaztak oldalfalon igy könnyebb lett mint az orosz volt anno. Persze az üza tankot is máshová rakták meg a motor is MB. ugyanúgy alkalmaztak 20 mm gépágyut mint ami az oroszoknál is volt. Ennyi elég lessz?? Vagy még irjak róla? Egyébként egy picit sértőnek tartom a baromság kifejezés és jó lenne visszavonnod

Kullancs1983 2018.04.14. 15:16:08

@kublerek: A baromságot a betonkockára meg a több száz MiG-re mondtam, rád a tárgyi tévedéses rész vonatkozott. Mint most. Az M-80 saját fejlesztés volt, szerintem kevered a román MLI-84-essel. Jugoszláviában sosem állt hadrendben a BMP-1, és az M-80 előbb megjelent mint a BMP-2. A páncélzat nem csak más anyagból volt, de vékonyabb is, és az oroszoknál nem volt 20mm-es gépágyú. De írhatsz még róla, mert érdekel. :D

grendel 6.5 2018.04.16. 19:25:01

Tisztelt Urak/Hölgyek !

Üdv mindenkinek !

Új vagyok a blogon, de tapasztalataim alapján, gondolom , hogy hozzájárulhatok valamennyi fegyver pontosabb megismeréséhez és használhatósága elmagyarázásához.

grendel 6.5 2018.04.16. 19:36:42

Volt szerencsém kipróbálni a sima BREN 805 és a BREN 2 (806) modelleket is. Egyike az árkategóriájában kapható legjobb gépkarabélyoknak. Hangsúlyzom az árkategóriát, mivel amennyi pénz annyi muzsika. Nem lehet összehasonlítani a másfélszer vagy kétszer is drágább fegyverekkel (H&K, SIG, STEYR). Pedig meg kell említenem, hogy jó optikai, célzó, hangtompító és más kiegészítőkkel símán ki tud állni a nagynevű gyártókkal. Az ami nekem nagyon tetszett az egyszerű kezelés, külső szennyezésekre nem érzékeny, rendkívül pontos és minimális a visszarúgása még sorozatlövésnél is.

grendel 6.5 2018.04.16. 19:45:59

Látom, hogy nagyon sokan vitáztok a 200,000 db fegyver legyártásáról. Ez egy összesített darabszám, mely a gépkarabélyok, géppisztolyok és pisztolyok egészére vonatkozik, a rendőrség fegyvercseréjét is beleértve.

grendel 6.5 2018.04.16. 19:57:43

Véleményem szerint ideje lecserélni a honvédség és a rendőrség fegyverzetét is mert elavult. A régi fegyvereket át kell válogatni, szelektálni és lekonzerválni, majd raktározni a területvédelmiseknek (tartalékosok) akik ilyen fegyverekkel és fegyverekre is lennének kiképezve. Míg a hivatásosok az új fegyverekkel lennének felszerelve és kiképezve.

Harrdder 2018.04.16. 20:33:37

@grendel 6.5: Üdv itt! Mindenkit szívesen látok itt, a szakértőket meg különösen! A fegyverről én is hasonlókat hallottam. A Kaliber videóját be akartam linkelni, mert ott sok mindent bemutattak, jól látható a fegyver szerkezete is. Szívesen veszek bármilyen kiegészítést, vagy javítást, ha hiba kerül az írásokba.

grendel 6.5 2018.04.16. 22:04:12

A Bren-ről leírtakat nem szaksajtóból tudom, hanem személyesen teszteltem. A cseh gyártó, mint minden más komoly fegyvergyártó, külső formaváltoztatásokkal eljuttatja fejlesztés alatt lévő prototípusait háborús övezetekbe "tesztelés" céljából. A nemet HK nem praktizálta ezt a módot és láss csodát, csütörtököt mondott a "híres" HK G36-os (ami a világ egyik legjobb karabélyának számított) avganisztánban és irakban is (nem bírja a meleg és homok keverékét)..... És most sok milliárd pénzért le kell cserélnie a nemet hadseregnek. Viszont a BREN keményen helytállt ott is. Nem hiába választották be a francia, a norvég és a német hadsereg karabélycsere programokba is.

grendel 6.5 2018.04.16. 22:25:34

Viszont egy tényezőt senki sem vett figyelembe, az pedig a kaliber (űrméret) csere !
Minden komolyabb fegyverszakértő a világon és a NATO vezető hadseregeiben is sürgetik egy a jelenlegi 5,56 és 7,62 kaliberek közötti új kiválasztását, mely ötvözi a kettő legjobb tulajdonságait. A legjobbnak a Grendel 6.5x39mm bizonyult. Egyetlen ország tesztelte le rendessen és már bevezetés előtt áll a hadseregébe , ez Szerbia. Hihetlen milyen eredményeket értek el az új lőszerrel.

Kullancs1983 2018.04.17. 09:45:56

@grendel 6.5: Khm, tudnál erről pár részletet mondani, hogy hol és kik tesztelték élesben a Brent a rendszeresítés előtt? A G36 elég érdekes történet, sokfelé használják, meglehetősen egzotikus környezetben, mégis csak a németeknél jött elő a hiba. Ja, meg erről a szerb Grendel-rendszeresítésről is jó lenne valami, utánanéztem, de amit én találtam... Inkább hagyjuk.

grendel 6.5 2018.04.18. 09:12:17

@Kullancs1983: A Bren-t a cseh kéksisakosok tesztelték Ruandában és Szomáliába. A G36-ost tényleg nagyon sok hadsereg használja, de az Iraki és Afganisztáni háborúig nem volt rá példa, hogy huzamosabb ideig poros/homokos környezetben , extrém melegben használják, ami komoly gondokat okoz. Először az amerikai komandósok kezdtek el panaszkodni hogy pontatlanná vállt a fegyver és hogy többszöri sorozatlövés leadésa után akadozik. Ekkor kezdte el a HK rapid gyorsasággal lecserélni HK416-okra, hogy ne terjedjen a hír. Most már a német hadügyminiszter is elismerte, hogy gond van a G36-al és hogy le kell cserélni.

grendel 6.5 2018.04.18. 09:52:54

@Kullancs1983: Gondolom , hogy hallottatok már mindnyájan a Grendel 6.5 x 39mm-es lőszerről. Egy kitűnő cikk olvasható az alábbi linken :
www.shootingpress.hu/magyar-honvedseg-gepkarabely-fejlesztesi-lehetosegei/

Ami a Szerb hadseregben való rendszeresítését illeti, nyílt napokat szerveztek a fegyverek bemutatásáról, lövészettel egybekötve. Véleményem szerint óriásit alkottak. Kihasználták a meglévő AK M70-est és úgy alakították át hogy sima csőcserével 7,62x39mm-ről 6.5x39mm lesz. Hosszabb cső és komolyabb célzóberendezés felrakásával pedig raj-mesterlövész (marksman) puskát kaptak. Jelenleg folyik az új golyószóró tesztelése is. Ezt az egészet azért csinálják, mert a végső cél, hogy csak egy űrméret legyen a teljes fegyverzetre (természetessen kivétel a nagy hatótávolságú mesterlövész puska és a nehéz golyószóró), ami nagyot egyszerűsít a logisztika terén. Ugyanakkor ki tudják használni a rengeteg raktáron lévő 7.62-es lőszert.

Kullancs1983 2018.04.18. 10:05:30

@grendel 6.5: Spanyolország is rendszeresítette, náluk meg Ceután és Melillán kívül sem ritka a por és a meleg. Ehhez képest a mai napig nem hallottam hogy panaszkodnának rá. Az amerikai kommandósok közül kik használták, mert erről se hallottam még?

grendel 6.5 2018.04.18. 16:06:33

@Kullancs1983: Ezer bocsánat, a brit SAS egységek (brit kommandósok) használták Irakban és tapasztalték a hibákat. Az alábbi linken pontossan el van magyarázva : www.dw.com/en/heckler-koch-g36-the-rifle-held-in-all-the-wrong-places/a-18402772

Kullancs1983 2018.04.18. 22:51:03

@grendel 6.5: Biztos jó link? Mert ebben még annyit sem írnak mit amit eddig hallottam.

grendel 6.5 2018.04.18. 23:23:07

@Kullancs1983: Mit hallottál ? Nem értem pontossan. A link pedig jó, pontossan elmagyarázza a gondokat a G36-al. Személyessen is lőttem vele és jó fegyvernek tartom, nem voltak vele semilyen gondok. De azért óriási különbség kilőni három tárat, vagy állandóan használni.

Kullancs1983 2018.04.19. 10:12:30

@grendel 6.5: Mindenféle pletykákat, például hogy az Afganisztánban szolgáló német katonák nem tapasztaltak semmilyen problémát, de és csak a politika akart egy zsíros megrendelést a HK-nak, hogy kihúzzák őket a csávából. Vagy hogy mégis létezik a probléma, de nem a fegyverrel volt gond, hanem a lőszerrel. De olyat is, hogy mégis a fegyverrel. A fenti cikk is csak annyit ír, hogy sokan használják, de csak nemrég került elő ez a hiba, és hogy a SAS használta Irakban, olyat nem, hogy bajuk lett volna vele.

Harrdder 2018.04.20. 09:26:03

@Kullancs1983:
Amikor először hallottam a G36-os problémájáról, meg voltam döbbenve, hiszen kiváló minőségűnek írta le addig mindenki. Ha jól emlékszem, azt hozták fel, hogy a forró éghajlaton a műanyag tokban cső rögzítésének stabilitásával történt valami. (nem olvastam el az oldalt végig)

@grendel 6.5:
Köszönöm az érdekes kommenteket. Ki tudna térni, hogy a BREN 2-esnél jobbnak említett fegyverek miben jobbak? Miért drágábbak? A név miatt, vagy a felhasznált anyagok minősége jobb, és azt kell megfizetni?

Az új lőszer fejlesztése érdekesnek hangzik. Mik azok jó mutatók, amelyeket ötvöz? A 7,6x39 mm nagyobb átütőképessége, és a 5,56x45 nagyobb kezdősebessége, pontossága?

Ha a csehek szerveznének egy újabb bemutatót, vagy a HM, arra jó lenne elmenni. Hiszen a posztban is írtam, ez egy nagy horderejű döntés.

És még valami, amiről senki sem beszélt az AK-63-asok kapcsán. Előbb utóbb le kell cserélni a meglévő állományt. Ha keveset is lőnek egyes alakulatoknál, de kikopik az élettartamuk. Az orosz technika sem halhatatlan, amortizálódnak a gyakorlatokon, lövészeteken.

Kullancs1983 2018.04.20. 22:49:31

@Harrdder: Igen, de a hatását sokan vitatták. És hogy a spanyolok hogy nem vettek észre semmi ilyet?

grendel 6.5 2018.04.22. 18:23:21

@Harrdder: Azt pontossan nem tudom, hogy mikor szerveznek BREN-bemutatót. Arra pedig, hogy miért drágábbak a "joob fegyverek" nehéz válaszolni. Szerintem nagyon sok jó fegyver van, viszont rengeteg a rosszul vagy nem eléggé képzett katona akinek a kezében van. Láttam már jól képzett komandóst aki egy szimpla AK-val messze felülmúlta egy full extrán felszerelt, közepessen képzett katona eredményeit. Az tény, hogy a nagy nevű gyártók komoly és drága anyagokat használnak, viszont rengeteget költenek reklámokra, bemutatókra, szakértők "megkenésére"...stb....ez minden egy magasabb árat von maga után.

grendel 6.5 2018.04.22. 18:52:07

@Harrdder: Ami a Grendel-t illeti, a lőszert már tökéletesre fejlesztették és a legjobb vadászfegyverekben használják is. Ami a katonai használatot illeti több ország is készített próbaszériás fegyvereket , de a szerbeken kívül nem tudok senkiről aki ilyen komoly szinten ráállt volna a rendszeresítésére. Azt amit el tudok mondani, az a szerbiában látott és tapasztalt a bemutatókon. Tavaly május 9-én volt egy bemutató ahol még a durván átalakított AK-val szerepeltek mely még nem volt teljessen átfejlesztve a 6.5mm, viszont a 300,600 és 800 m-es lövészetet hihetetlen pontosággal teljesítették. Azzal a változtatással, hogy a 800 m-es lövéseket hosszabb csőből adták le. Az átütőereje jóval nagyobb mint a többi (5.56 és 7.62) lőszeré. Szerbiában, azért is álltak még rá erre a lőszerre , mert ott van európa legnagyobb Grendel-t gyártó gyára is. Decemberben pedig bemutatták a szintén Kalasnyikov-ra alapuló új fejlesztésüket, mely jóval komolyabb lett mint a májusban látott.

Harrdder 2018.04.27. 09:28:55

@grendel 6.5:
Ez a Grendel lőszer brutálisan néz ki, elvileg nagyobbnak tűnik a hüvely mérete a lövedékhez. De a számok alapján a térfogata szinte teljesen megegyezik a 7,62x39-essel.
Valahogy ez a lőszer elkerülte a haditechnika iránt érdeklődők figyelmét szerintem. A szerb fegyver az M17-es?
Ha ilyen jók a mutatók, én akkor is kételkedem az átállásra. Ez nagyon nagy horderejű döntést igényel, és több évtizedig is eltarthat, lecserélni minden fegyvert, ellőni az összes felhalmozott készletet. Ugyanakkor én is sokszor elgondolkodom, hogy fél évszázados dolgokat használnak az egész világon, biztos tovább fognak lépni előbb utóbb.

grendel 6.5 2018.04.27. 16:26:03

@Harrdder: Igen, az M 17-es a szerb hadsereg új, rendszeresítés előtt áló gépkarabélya. Három csőhosszal és két űrméretben fogják gyártani. Az érdekessége az, hogy kb. 400 eurós befektetéssel a meglévő M 70-es kalsnyikov típusu fegyverből, egy hihetelenül pontos, egyszerű felépítésű, strapabíró, minden kütyüvel felszerelhető fegyvert alkottak. A késlekedés oka, a szerb hadsereg engedélyeztető labor ezernyi bevizsgálása. A "Crvena Zastava" fegyvergyár panasszal is élt, mert a külföldről behozott fegyverek azonnal hadrenbe vehetőek, míg az általuk gyártott és bevizsgált fegyverek, még a hadseregi labor rengeteg tesztjén is át kell, hogy essenek. Na de már a vége felé jár a dolog. Ami az átállást illeti, az biztos hogy hosszú időt vesz igénybe. Szerbia már tavaly teljessen leállította a 7.62x39mm-es lőszer gyártását, és az óriási készleteitől (melyek mindenképp elöregednének) féláron szabadul.

grendel 6.5 2018.04.27. 16:40:07

Visszatérve egy előbbi kérdesre, magyarország is megtehette volna ugyanezt az AK-63-al. Az új, raktáron lévő, lekonzervált példányokból (amiből reeeeengeeeteeeg van), megoldhatta volna az új karabélyt. A tehnológia ismerete megvan, alkatrész miliónyi, szakképzett melósok.... Ami pedig a legfontosabb, nincs külön kiképzés az új fegyverre, hanem a tartalékosok is ismerik a régi-új fegyvert. Azt amit az Arzenál csinált az AK 63MA-val (nagyon sok pénzért), csak egy kicsit kellet volna továbbfejleszteni (jóval kevesebb pénzért) és megoldott lett volna a gépkarabély kérdés az elkövetkező 30 évre..... lehet, hogy túlságossan megbízom a Magyar Honvédségben, de erről nem tehetek , szeretem a hazám

Kullancs1983 2018.04.29. 07:35:04

www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/13/PDF/2018/4.pdf

A 398. oldal alapján hivatalos az 5,56-os NATO-lőszerre való átállás.

grendel 6.5 2018.04.30. 19:43:42

@Kullancs1983: Ezt nem tudtam. Csak abból a szemszögből mondtam a fentieket, hogy miként lehetett volna megoldani olcsón de minőségileg a gépkarabélycserét.

Mudzilla 2018.11.25. 00:17:44

Ki, melyikkel lőtt? Ki, milyet használt és mire? Milyen kaliberrel? Várom a tapasztalatokat!
Harci Vasak