Exclusive Military Hardware

2019. május 22. 22:59 - Harrdder

Lövészszakasz támadásban

Nyúlharcászat testközelben

A magyar szárazföldi alakulatokról keveset publikálok, de végre jó lehetőségem adódott, hogy némileg pótoljam ezt a mulasztást. Rajtam kívül több tízezernyi embernek adódott lehetősége múlt hétvégén megtekinteni a dinamikus bemutatókat a Honvédelem Napján. A legtöbb beszámoló elsősorban a repülőgépekre, és a jövőben rendszeresítésre kerülő eszközökre fókuszált. Azonban a tűzszerészek, katonai rendészek, és a gépesített lövészek szintén megvillantották a képességeiket a nagyérdeműnek. Megragadnám tehát az alkalmat, hogy a lövészek harcászati bemutatójáról is közzé tegyek néhány fotót. Nevezhetjük őket nyulaknak, bokorugrónak, gyalogságnak, de a lényeg az, hogy nagyon fontos fegyvernemről van szó, minden hadsereg fő erejét ők alkotják. Nekik kell a sárban, hóban, porban végrehajtani a védelmi, vagy épp támadó harcfeladatokat. 

dsc_0148222.jpg

A bemutatóra a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandárból érkeztek a BTR-80-as harcjárművek, és a katonák. A szimulált harcfeladatra egy szakasz négy harcjárműve indult el, melyek közül egy a parancsnoki nyuszibusz.

 dsc_0094_1.JPG

3 jármű oszlopban mozgott előre, a toronyverekkel több irányba céloztak, 360°-os figyelést végeztek. A képen nem látható negyedik BTR-80-as terepkutatóként előrébb, és oldalt haladt.

  dsc_0105.JPG

Az ellenség lesben álló harcjárműve, és egy lövészraj megtámadta az előremozgó szakaszt. Természetesen ilyen sík terepen ez előnytelen helyzet lenne számukra, és szemből sem a legjobb ötlet az ilyen harctevékenység. A bemutató során viszont a nézőknek megrendezett változatnál a képességbemutatón volt a hangsúly. 

dsc_0096_1.JPG

 Az ellenség katonái más egyenruhát viseltek

dsc_0113_1.JPG

A terepkutató BTR-80-asból kiszálltak a katonák, a többi nyolckerekes pedig szétnyitódott, és előrébb nyomultak. A bemutatón csak a 14,5 mm-es nehézgéppuskával rendelkező BTR-80-asok vettek részt, a gépágyús BTR-80A harcjárművek nem, pedig azoknak nagyobb a tűzerejük. Talán a hangerőt akarták alacsonyabb szinten tartani a nézők miatt.  

dsc_0124.JPG

A szakasz három harci rajból áll, mindegyikben két géppuskás van. 

dsc_0127.JPG

A KPVT mellett egy 7,62 mm-es PKT géppuska is van a BTR-80-as tornyában. 

dsc_0142.JPG

A többi BTR is beérkezett, egy vonalba rendeződtek, a kiszállt katonák harchoz vágták magukat.  

dsc_0143_2.JPG

Az egyik géppuskás épp hevedert cserél.

dsc_0145.JPG

Újabb BTR-80-asból szálltak ki a lövészek. 

dsc_0148_1.JPG

 A fekvő tüzelési helyzetből a rajparancsnok utasítására folyamatosan szökelltek előre. 

dsc_0157.JPG

A rövidtávú futás után újra a "harchoz" testhelyzet felvétele javallott a tankönyvek szerint.

 dsc_0164.JPG

A támadás során folyamatosan lőttek a PKM géppuskákkal, a gépkarabélyokkal, és a toronyfegyverekkel. A torkolattüzek, a lövések döreje, és az üvöltve kiadott parancsok ízelítőt adtak a nézőknek, milyen egy harcászati gyakorlat. Az AK-63-asokból egyaránt használták a fatusás F, és a behajtható válltámaszos D változatokat. Ezeket nemsokára lecserélik az új BREN 2-es gépkarabélyra.  

dsc_0166_2.JPG

A géppuskás tartalék rakasza a málhamellényhez volt rögzítve. A nézőktől ugyan távolabb voltak a katonák, de néhány hüvely azért a kordonon túlra repült. 

dsc_0170_1.JPG

 A katonák mozgása során nagy figyelemre van szükség. Egy vonalban kell maradniuk, hogy szemmel tarthassák egymást. Itt vaklőszereket használtak, de élessel tüzelve ha valaki a másik elé kerül, abból nagy baj lehet.  A harcjármű vezetőjének és a katonáknak egyaránt figyelniük kell, nehogy a kerekek alá kerüljön valaki. A szakaszban egyébként hölgyek is voltak. 

dsc_0172.JPG

Egyre közelebb kerültek az ellenséghez. 

dsc_0175_1.JPG

dsc_0176.JPGEgy katona megsebesült, a társai megkezdték az ellátását.  

dsc_0177.JPG

Az ellenséges rajt megsemmisítették, elérték az állásaikat. A katonákat átvizsgálták.  

dsc_0178.JPG

A sebesült ellátása folytatódott, később a harcjárműbe vitték.  

dsc_0182.JPG

A támadásnak vége. A katonák beszálltak, majd távoztak. 

A bemutató persze csak egy ízelítő volt a lövészharcászatból, mindezt a nézők kedvéért rendezték meg így. A valóságban teljesen másként alakulhat egy szakasz tevékenysége. Ráadásul nem magukban, hanem század, zászlóalj-kötelékben harcolnak. Az aknavetők, páncéltörő rakéták, tüzérség, és harckocsik támogatása is szükséges a sikerhez. A repülőgépek, harci helikopterek támogatása szintén elengedhetetlen.     

Címkék: lövész BTR-80
38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr514848554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Győző Zakariás 2019.05.23. 14:13:59

Tisztán öngyilkos manőver. Láthatóan a kitalálónak nincsenek tapasztalatai valódi éles helyzetben.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.05.23. 14:15:39

nem arról volt szó hogy minden kézi fegyvert lecserélnek? Mit hadonásznak még 30 éves AK-val???

szvsz 2019.05.23. 14:24:53

@Győző Zakariás: "a kitalálónak nincsenek tapasztalatai valódi éles helyzetben."
Szerencsére neked vannak. Meg a látványos bemutatókban is. Bár a jelek szerint a fotelhuszárkodás megy jobban.
Mo. a 10 millió elitkommandós (fegyvermester, harcművész, focista, stb.) hazája.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.05.23. 14:32:55

@szvsz: politikust kihagytad bakker, de egyébként szerintem is kreténkednek, és nem fotelben huszarkodtam. USMC gsgt retired.

szvsz 2019.05.23. 14:34:02

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "Mit hadonásznak még 30 éves AK-val??? "
Mert nem nagyon van fiatalabb 'AK' nekik, azt!
Ha nem csak a képeket nézted volna: "Ezeket nemsokára lecserélik az új BREN 2-es gépkarabélyra". Ám az új BRÁNerek összeszerelése csak most indul. És ez csak összeszerelés, tehát annyit tudnak összeszerelni, amennyi a cseh gyártó kapacitásába belefér. Ő meg pont azért adta el a licenszt -no meg gondolom, jó pénzért-, mert nincs az igényeket kielégítő kapacitása.
Aztán majd még szét is kell osztani és ki is kell képezni rá a bakákat. Utána majd azzal fognak 'hadonászni'.

szvsz 2019.05.23. 14:38:09

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "politikust kihagytad bakker," Meg autószerelőt, extrémsportolót, kereskedőt, orvost. Itt mindenki más munkájához ért jobban, a sajátjához meg szinte sehogy és még annyira sem csinálja.

Na, iszok egy KV-t és egy cigit, mert vár a meló >:-/

kvp 2019.05.23. 14:59:06

Akarmennyire is jol felkeszultek, sajnos egyetlen intelligens gepagyuval szerelt jarmuvel szemben is elvereznenk. (pl. Samsung SGR-A1) Egy dolog bemutato celjabol nyilt terepen mozogni, de ha nem fedezekben vannak, akkor amint lotavolsagba kerulnek egy jobb szenzorokkal szerelt ellenseggel (legyan az emberi vagy gepi), akkor az adott ellenseg fog elobb celba talalni. Ertelemszeruen mukodnie kell az uvoltozesnek is, de csak arra az esetre ha veletlenul teljes kommunikacios zavaras mellett kellene harcolni, mivel minden mas esetben egy headset-es push to talk rendszer tobbet er es meg a parancsnok helyet sem arulja el a hangja.

Varosi harchoz persze orasi szukseg van a gyalogsagra, de eles helyzetben nyilt terepre kikuldeni oket a mai haditechnika koraban mar eleg nagy felelotlenseg lenne, a bemutato pedig errol szolt. Magam reszerol szivesebben lattam volna oket egy civil lakossaggal nehezitett szuk varosi helyzetben, egyenruha nelkuli (elso ranezesre civilnek tuno) fegyveresekkel szemben.

ps: Lehet erdemes lenne tanulmanyozas celjara beszerezni parat a fent is emlitett koreai rendszerbol, meg amibol meg sikerul es par paintball meccsen felmerni, hogy a katonak mit tudnak kezdeni az automatizalt egysegekkel szemben es kitalalni,hogy mit lehetne tenni, hogy tenyleg tudjanak is mit kezdeni veluk.

Győző Zakariás 2019.05.23. 15:09:51

@szvsz: Hát éppenséggel 37 év nem iróasztal "huszárkodás" szovjet és amerikai katonai iskolai végzettség. Tehát akik ilyen dolgokat mutattatnak be azok iskolázatlanok és tapasztalatlanok, ráadásul egy éles helyzetben halálba küldenék az egész bagázst. Ha meg kritizálsz, akkor bizonyítsd, hogy amit mutatnak az életszerű.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.05.23. 15:21:21

@szvsz: kb két hónapja néztem meg egy videót az indexen arról ahogy átadták az új fegyvereket a katonai rendészeknek és a különleges alakulatoknak. SZVSZ le vagy maradva.

szvsz 2019.05.23. 15:46:06

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Átadtak pár darabot, amivel a pocakos hadnagyonnagyok menőzhettek az úsjágíróknak. Meg talán a katonai rendészek már kaptak a pisztolyokból és a géppisztolyokból de ebben sem vagyok biztos. De hogy az sima beszerzés volt vagy már "hazai" darabok, arról nem szólt a fáma. De még ha hazai is, gondolom nem 100-as szériákban adják át.
Az is zsindex cikk volt -tán pont a múlt héten tán-, hogy a gyártás (vagy csak a nagyüzemi összeszerelés és a gyártás csak jövőre fog?) épp beindult. Lusta vagyok megkeresni a cikket.
A PZH-val és a 2A7-es Leoval is menőztek 7végén pedig 2022 előtt tán még egy fogaskerék sem lesz belőle.

Harrdder 2019.05.23. 17:12:28

@Győző Zakariás: @Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
Üdv, szívesen venném, ha tényleg megírnák pár sorban, hogyan terveznének meg egy szakaszszintű bemutatót ezen a kis területen, és ilyen sima felületen, ahol a legjobb fedezék magassága 9 mm. Azt is figyelembe kell venni, hogy a közönség lásson is valamit, és értsen belőle valamit. Nem kötözködés, tényleg kíváncsi vagyok.

Stenonis 2019.05.23. 17:13:19

@szvsz:
Nem akarlak megbántani, de ennek a bemutatónak a harcászati értéke nulla volt.

Jelen esetben teljesen fölösleges volt egy szimulációt bemutatni. A közönségnek elég lett volna ha páran lőnek vaktölténnyel és kész.

Ugye azt te is belátod, hogy sík terepen, fedezék nélkül öngyilkosságot követett el a 3 raj, amikor a nyuszibuszból kiszállt felvette a harcot a lesből támadó ellenséggel.

Ha ezt Afganisztánban csinálnák meg, akkor nagyon sok zsákban hazahozott hősi halottunk lenne.

nemecsekerno_007 2019.05.23. 17:29:44

@Stenonis: Ja én biztos olyan bemutatót szerveznék ahol a nézők közé lőnek gumilövedékkel és könnygázt is bevetnek csak, higy érezzék a törődést.

lutria 2019.05.23. 17:38:51

Szokás szerint mint egy II.vh film,az ellenség "alulképzett"(németek)hullik mint légy,a jófiúk(szövetségesek) győznek,közöttük pár sérült,még kevesebb halott...
Mibe került volna az ellenségnek is szervezni pár harcjárművet,esetleg némi légi támogatást vagy legalább néhány vállról indítható légelhárító rakétát hogy a MI-24-ek ne repkedjenek olyan gondtalanul?

Kreitl István 2019.05.23. 17:39:56

Magyarországon van párezer katona, meg pár millió érdeklődő, akik eltartják őket. én is voltam, én is láttam, és igen, pont ez volt az a bemutató, ami miatt érdemes volt másfél órát utazni, hogy a kiskorú fiaim is halljanak AK-t, meg Gripent, meg egyéb kacatokat. aztán az, hogy nem volt elég életszerű ? életszerűt hadgyakorlaton kell csinálni, ez toborzó volt, kedvcsináló gyerekeknek. 1 füstgránát pont elég ahhoz, hogy jelezzék ilyenjük is van, de ha annyit szórnak amennyit ténylegesen kellene, nem lát semmit a közönség. életszerű... jóhogy nem éleslőszert vártok el életszerűnek :D egyébként ha már a bemutató, a tribün közepe táján ültem, és a kutyás bemutatóból semmit nem lehetett látni, mert eltakarta őket a szélén álló 3 sor ember. legközelebb ha ilyen szerveznek, érdemes lenne 15 m-l bejjebb menni, és nemcsak a kutyát vezetők fejét láttuk volna... meg egyáltalán, kicsit több kivetítő hasznos lett volna...

Stenonis 2019.05.23. 17:41:10

@nemecsekerno_007:
Alapvetően a Honvédség tartott bemutatót és nem a Rendőrség.

Szóval minimum a 82 mm-es aknavetőkkel kellett volna tűzcsapást mérni a nézőkre, utána a MI-24-esek géppuskával és nem irányított rakétákkal semmisítik meg a menekülőket.

Győző Zakariás 2019.05.23. 17:42:07

@Harrdder: A terület egy ilyen feladat bemutatására alkalmatlan. Ha valóban egy leshelyből támadó ellenség ellen kéne fellépni, akkor a szakasz nem támadhat arcból. Meg kellene kerülni és szárnyból vagy hátulról támadni. De ez szcenárió azt bizonyítja, hogy a támadasra parancsot adó ostoba vagy tudtlan. Szumma szummárum mivel a helyszín alkalmatlan, ilyen bemutató tartani nem célszerű, mert félrevezető. Az csak hab a tortán, hogy az ellenséges leshelyet nem is lehet itt olyan módon felállítani, ahogy itt beállították, mert a saját erőket meg sem tudnák támadni. Engem a "0" pontnál korábban alkalmazott bemutatók butyuta bemutatőira emlékeztet. Tehát sajnálom nincs rá megoldás.

Kullancs1983 2019.05.23. 19:30:57

Jézuserejenehagyjel! Ennyire nehéz értelmezni azt, hogy bemutató? :D

@kvp: Te a Samsung üzletkötője vagy? Remélem csak a cuccotokat reklámozod, és nem gondoltad ezt komolyan.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.23. 21:48:56

30 éves fegyverek elavultak ?

És képzeld ezek a piszolyokból olyan elavult nato lőszert képesek lövöldözni amit még 1902 igen ezerkilencszázkettőben terveztek! 9mm parabellum néven ! Elképesztő !

Kullancs1983 2019.05.23. 22:05:25

@Pascal: Nem elavult, hanem öreg. Na meg ha 9mm-es lőszert lehet vele lövöldözni, akkor igen erősen szét van már kopva a csöve, mert eredetileg 7,62-es. És nem pisztoly, hanem gépkarabély. De a többi stimmel. :D

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.23. 22:14:08

ó egyrészt iróniának szántam másrészt a szabvány 9x19 nato pisztolylőszerre gondoltam (és azt is írtam), ami valóban 117 azaz száztizenhét éves.

A 7,62 x 39 amit az AK-ból lőnek az "csak" 72 éves.

nem úgy avulnak ezek mint egy iphone :D

(érdekesség az AMD-65 nek géppisztoly a neve és seggberúgást kaptunk volna érte anno ha lekarabélyozzuk.) Ma nem tudom hogy van az AK63.al

Kullancs1983 2019.05.23. 22:51:01

@Pascal: A dízel meg több mint 120 éves, úgyhogy gondolom neked is tökéletesen megfelel a Golf 1, és eszedbe sem jutna modernebb autót venni, igaz? Arról nem beszélve, hogy ha pl. inkább a klasszikus motorokat szereted, mert az aztán nem avul, akkor olyat vennél, ami már 30 éve rója az utakat, vagy esetleg fiatalabbat? Feltéve hogy motoros vagy, és nem gyűjtő.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.23. 23:06:06

Hű most látom azt akartam írni, hogy a ~30 éves fegyverek nem úgy avulnak ám mint a mobiltelefonok vagy az autók.

Ejjj, nem tudom egy ilyen fasza bemutatón milyen életszerűséget vártok ...

Azt láttam a tévében, hogy a navy fókák egyenruhában beülnek a 0 fokos tengervízbe, és ott összekapaszkodva órákat énekelnek. Ezt gyakorolják !!

Ez mennyire életszerű !!

Biztos az a logika mögötte, hogy amikor a varsói szerződés erői heves hadtápkéssel-krumplipucolásba kezdenek (ami harctevékenységet mi gyakoroltunk, megszakítás nélkül) akkor ezek elit erők majd vizesruhában-énekléssel futamítanak meg bennünket.

Az ilyen BTRes támadást pedig úgy kell helyesen végrehajtani, járművek nélkül, hogy az egyes lövész-páncélosokat ötfős csoportok jelképezik, és amikor oszlopba fejlődnek, akkor a legutolsó csoportból egy fő hátrafelé menetel és a fejét jobbra-balre forgatva biztosítja hátulról a menetoszlopot, jelképezve a lövész-páncélos tornyát ! Berregni lehet de röhögni tilos.

Elképesztő, senki se látott még itt hadsereget.

Kullancs1983 2019.05.23. 23:35:41

@Pascal: Látom még mindig nem érted az öregedés és az avulás közti különbséget. Az AK nem azért avult el, mert 30 éves, azért csak öreg. Azért avult el, mert 72 éves.

Hiryu2,01 2019.05.23. 23:49:10

Nakérem.
A cél ittt a szórakoztatás, és a haderő képzettségének, képességeinek bizonyítása, pontosabban ismertetése volt az érdeklődő túlnyomórészt civilek felé, igazolva, hogy az adóforint jó helyre megy. . Sikerült? hátizé.. Mot nem találom a videom egy Marder 3-asokkl érkező szakasz nyílt napi bemutatója, de helyette itt egy hivatalos BW video egy nyxílt napjukról. Jóval kisebb hely etc... DE....
www.youtube.com/watch?v=0eD6tVCxBPw

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.23. 23:49:33

De hát ezt magyarázom neked, egyébkét kiérdemelted a nicked. Hetven+ éves kézifegyver senem öreg, senem elavult. Tessék elmenni lőni egy párat. Autó lehet az, laptop, pécé, mobiltelefon ... höhö

(és döntse már el akkor mennyi éves az AK)

Egyébként még lehetett volna "atomvillanás balról" gyakorlat is; meg ütikutya, sietünk, hogy várhassunk, majd várunk, hogy rohanhassunk gyakorlat, fókázás .. na jó befejezem, talán kezditek kapisgálni mi az ami VALÓBAN életszerű a seregben.

fasza kis show, vaklőszer hegyek, ködgránát, igazi helikopter, meg csajok egyenruhában, minden ami tényleg csak a mesében van ... és ennyi fanyalgást ami itt fenn olvasható; hihetetlen.

Kullancs1983 2019.05.24. 00:47:32

@Pascal: Az előbb még meg se tudtad különböztetni a két fogalmat, most meg azt magyaráztad? Ejha! Az AK 72 éves, mint tudjuk, amit használnak meg a franc se tudja, de erősen nagykorú már. És ez két külön dolog, hogy mikor terveztek valamit, meg hogy mikor gyártották, és mennyit használták azóta. Próbáld meg feldolgozni ezeket a különbségeket, és akkor innen folytatjuk.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.24. 00:59:14

Egy Mauser 96-os ma is megállja a helyét például Glockokkal szemben; 25 m-es (központi gyújtsú pisztoly) verseny-kategóriában, mintha egy Bugatti 35-ös ma be tudna állni a Forma-1 mezőnybe, úgy hogy sansza is van az első helyre.

Ami jó volt 1896-ban az ma is jó, mert nincs olyan evolúció a kézifegyvereknél mint pl. a mobiltelefonoknál.

Sőt Han Solonak is ilyenje volt szóval ami jó volt 1896-ban az jó lesz néhány 10 ezer év múlva is. Nem is szólva arról, hogy a birodalmi rohamosztagosok FJ-42őt hordanak.

Nem avul, nem öregszik, legfeljebb elromlik érted :D ?

Serény Vélemény 2019.05.24. 08:14:54

Nem tudom, mit kell ezen szenvedni! Én is ott voltam, nagyon élvezetes bemutatók voltak, a gyerekek nagyon élvezték, a fiatalok nagyon élvezték, a szülők nagyon élvezték, akkor meg mi a probléma? Nyilván kedvet akartak csinálni a katonásdihoz, mert mostanában nincs kötelező sorkatonai szolgálat, így csak az megy katonának, akinek kedve van hozzá, viszont jó lenne, ha a beszerzés alatt álló eszközöknek lenne kezelője, mert anélkül eléggé bajosan működtethetők! Szerintem a kedvcsinálást teljesen jól megoldotta a rendezvény.

Kullancs1983 2019.05.24. 12:13:51

@Pascal: Ahhoz képest hogy magyaráztad, még mindig nem érted a különbséget. A magyar rendőrség PA-63 pisztolyai megfelelnek szerinted? A fentiek fényében a válasz nyilván igen. Akkor is, ha már ezer évesek, ezért például nem lehet teletölteni a tárakat, mert nem biztos hogy működnek, meg előfordulhat hogy kiesnek a fegyverből? Tudod, öreg, használt, problémás... Akkor is, ha lényegében úgy működik mint egy modern. (Han Solo pisztolya meg lehetne vicces is, de az eddigiek alapján félek hogy komolyan gondoltad.)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.24. 13:05:17

Nahát kullancs te tényleg tudod az ember vérét szívni cseppenként... Nemhogy Han Solo-t de még a birodalmi rohamosztagosokat is komolyan gondoltam, csak FG42 a rendes neve J helyett

Mondjuk 1987 van.

Kézbe veszel egy megfelelően karbantertott PA63-t, meg kell nézzed a sorozatszámát ahhoz, hogy észleld egyáltalán, hogy 1965-ben vagy 1985-ben gyártották.

Egy autónál... ránézésre meg tudod mondani, hogy 2 éves vagy 22 nem :D ?

Aztán.

A PA-63 egy könnyű, rúgós, csak jobbkezes, kényelmetlen, nem túl jó minőségben gyártott Wather PP klón, alu kerettel, 9x18 Makarov lőszerhez.

Tényleg nem számít csúcstechnológiának. Nem azért mert a megjelenésekor élenjáró csúcstechnológia volt és onnan elavult mára. Hanem eleve közepesen jó fegyvernek számított az 1960-as mezőnyben. És pont ugyanolyannak számít ma is. Nem avul.

Ilyet mutass autóban.

érdekesség, az amerikaiak kifejezetten szeretik ő itt pl. egy eléggé ismert fegyvermagazin újságíró:
www.youtube.com/watch?v=60pwSKHxSsk

Nem mondom hogy egyáltalán nem létezik öregedés / avulás a kézifegyvereknél. De hol van ennek a mértéke egy autóhoz, egy mobiltelóhoz, egy PC-hez, stb.

Ennek fényében, ami hiszti itt fenn ment, hogy 30 éves fegyverekkel képesek bemutatót tartani, háááát...

Kullancs1983 2019.05.24. 13:32:14

@Pascal: Még mindig nem az avulásról volt szó, hanem hogy öreg. Nem a konstrukció, hanem a darab maga. Ezt nem vagy képes felfogni még mindig, és fantáziálsz itt megfelelő karbantartásról, meg ilyenekről.
És persze avulás is van, 70+ év alatt egy kevés. Vagyis szerinted nincs, de azért van, vagy nem is tudod akkor? És mivel ez egy bemutató, ahol a modern technika bemutatása volt az egyik attrakció, és éppencsakhogy megrendelt haditechnikát vittek kiállítani, hogy a közönség megcsodálhassa, ott esetleg feltűnik, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott új kézifegyverek helyett még az AK van, esetleg egyeseknek az is bevillan, hogy mikor gyárthatták őket. Erre te annyit tudsz mondani, hogy a 9mm-es lőszer 112 éves. Na nem mintha azon nem változtattak volna azóta, de ez persze semmi ahhoz képest, hogy egy messzi-messzi galaxisban már sugarakat vetnek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.05.24. 13:48:39

Na.

Jóval kisebb a különbség egy 1977-ben gyártott AK63 és egy 2001-ben gyártott AK63 között, mint egy ugyanezen évjárat Vokswagenjei között. Ha autóhoz hasonlítod ahhoz képest itt nincs se öregedés se avulás. Ha nem hiszed nézz utána bármely lőtéren.

Ha valaki hiányolta a Bren2-ket a bemutatóról majd visszajön legközelebb. A Bocskai lövészdandárnál még nincs rendszeresítve. De, majd lesz.

Kullancs1983 2019.05.24. 15:37:40

@Pascal: Szívből kívánom, hogy sose legyen dolgod jobbal mint amit elég jónak tartasz a katonáknak és rendőröknek is. :)

Harrdder 2019.05.24. 18:15:35

@Pascal: @Kullancs1983: Tetszik a vita, mindkét fél jó érveket hoz fel. Beleszólnék, annyit hozzátennék, hogy a lövészalakulatoknál az AMD-65-ösök voltak rednszerben a 90-es évek legelejéig. Ekkor, úgy 1992 után kapták meg az AK-63-asokat. Nem friss gyártásúak voltak, de addig raktári körülmények közt voltak tárolva. Vagyis csak utána kezdték használni. Biztos azóta nem voltak ezek lecserélve? Hiszen még a magyar lövészek is elég sokat lőnek, és az AK-63-as élettartama kb. 25 ezer lövés, ha jól tudom. Ha csak 1000-et lőttek mondjuk 1994 óta egy fegyverrel, akkor mára érték el ezt az értéket. Ha többet, akkor hamarabb.
De gondlom állapot felmérés van a fegyvereknél, ha a cső elkopott, azokat úgyis kivonják. HA valaki jobban tudja, írja meg nyugodtan. A raktárakban biztos volt még készlet, amivel pótolhatták az első példányokat, hiszen két lövészdandárról van csak szó. A lényeg, hogy a fegyverek gyakorlati élettartama, amióta ténylegesen használják, biztos nincs 30 év.

Kullancs1983 2019.05.24. 19:29:25

@Harrdder: Gondolom körülbelüli érték akart lenni, meg nem is azon van a hangsúly szerintem, hogy 15 vagy 30 hanem hogy a régi, és bizony elavult konstrukció (akkor is, ha egyesek szerint nem az) és nem az új, nagy csinnadrattával beharangozott modern, magyar gyártmányú CZ.
Ettől függetlenül, a rendszerben álló fegyverek állapota is kérdés, hallottam már olyat, hogy bizony kifogytak az egykori készletek.

zeddez 2019.08.31. 14:48:24

@Győző Zakariás: egy valodi harci helyzetbol semmit nem lattak volna a nezok, mert fedezekbol pukkangatnak egymasra

ropy 2020.01.05. 16:32:29

Pizarro - okból lizingelhetnénk talán pár hónapra ;o)) #?
Véletlen gyakorlatozhatnának errefelé... mostanában
De persze csak egy kÓsza ötlet.
biztos senkinek NEM meglepetés hogy mik történnek..
finn bmp?
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása