Exclusive Military Hardware

2020. május 05. 18:21 - Harrdder

Légvédelmi egyveleg a sivatagból II.

A letámasztott Nyeva, és a botrányhős Roland rakéta

A légvédelemmel foglalkozó sorozat második részében a rakétarelikviákat veszem elő. Ezekből csak keveset láthattam, mivel a reaktív fegyvereket gyorsan elszállították, és megsemmisítették. Először néhány üres szállítókonténert találtam csak, amelyekben a szovjet rakétákat tárolták. A nagy fémtartályokat egy kapunál helyezték ki az útra, forgalomlassítás céljából. Ott viszont nem fotóztam, nem tettem próbára a fegyveres őrkatonák messze földön híres toleranciáját.   06580002.JPG

Viszont az Sz-125-ös Nyeva komplexum egyik gyakorlórakétáját már nyugodtan lencsevégre kaphattam, mégpedig elég furcsa helyzetben. A hanyag eleganciával megalkotott kompozíció főszereplőjét szándékosan tették közszemlére ilyen módon. Természetesen teljesen veszélytelen volt, sem hajtóanyagot, sem harci töltetet nem tartalmazott. A V-601-es reaktív fegyvernek látszó tárgy megtévesztésig hasonlít az éles rakétára, de ezt csak kiképzésre használták, a töltést gyakorolták vele a légvédelmisek. 

Amúgy régóta szerettem volna megtudni, hogy a nagyobb hatótávolságú szovjet légvédelmi rakéták, mint például az Sz-75, Sz-125, Sz-200, Sz-300 esetében mit jelent az az egy betű. A megoldás nagyon egyszerű, az Sz a Sztrana (Страна), vagyis ország szóból származik, ezzel jelzik, hogy az egész haza területét oltalmazó rendszer egyik fegyveréről van szó, nem pedig csapatlégvédelmi rakétáról. Hazánk is átvette ezt a terminológiát a 60-as évektől kezdve, nálunk a honi légvédelmi rakéta kifejezést használták.

Nem bírok magammal, csak feltör belőlem a népművelő szándék, és ahogy Fábry Sándor mondta, satíroznám az ismeretbeli fehér foltokat. A hírekben gyakran szerepel az orosz Sz-300-as rakétarendszer, méghozzá a helytelen S-300-as formában. Ez azért van, mert a kevésbé tájékozott sajtómunkás ha angol forrásból dolgozik, nem írja át, nem tudja azt, amit fentebb részleteztem. Amúgy oroszul így írják: С-300. De az a lényeg, hogy angolul, oroszul, és magyarul is Sz-nek ejtik. Na mi ez, ha nem egy szép konszenzus a népek között?    

Na de lássuk a hatásvadász alcímben említett másik fegyvert! Irak még a 80-as években Franciaországtól Roland 2 csapatlégvédelmi rakétarendszereket vásárolt. (Angol nyelvű szakirodalomban rövid hatótávolságúnak nevezik, de ebbe most tényleg nem menjünk bele.) A Rolandokat a németekkel együtt gyártották, amit jól szemléltet, hogy Iraknak nemcsak az AMX-30-as harckocsin alapuló lánctalpas járműre, hanem a MAN teherautóra telepített változatokból is szállítottak. Mindkettő rendelkezett saját radarral, így önállóan tevékenykedhettek. A Roland 2 a maga idejében igen hatékony fegyver volt, 1991-ben több szövetséges repülőgépet lelőttek.


p1010266.JPG

Ez a falfestmény büszkén hirdette, hogy itt Roland 2 rakétákkal felszerelt alakulat állomásozott BS (Before Saddam). p1010299.JPG

A homokba ásott üres indítócső mementóként emlékeztet az iraki légvédelmi tüzérekre.

 p10102991.jpg

A műanyag csövön a típusnév olvasható. 

Az ország elfoglalása után a Rolandok miatt komoly diplomáciai csörte alkault ki két szövetséges közt. Történt ugyanis, hogy a hadműveletekben részt vevő lengyel katonák találtak néhány Fabriqué en France rakétát. Alaposan szemrevételezték azokat, és olyan jelentést írtak, miszerint azok 2003-ban készültek. A dokumentum valahogy eljutott a sajtóhoz, nemzetközi visszhangja lett az ügynek, úgy tálalták, hogy a franciák megsértették az 1990 óta hatályban lévő fegyverembargót. Jacques Chirac elnök nagyon berágott, személyesen kérte számon Miller miniszterelnöktől az affért, hiszen az ENSZ szankciók megsértése súlyos vád volt. A pletykák szerint a diplomáciában nem bevett szófordulatokat is használt, majd számos érvet hozott fel igazának alátámasztásra. Ezek közül talán a legnyomósabbnak az tűnhetett, hogy a szóban forgó Roland 2 változat gyártása 1988-ban befejeződött. A modernebb Roland 3-as utolsó példányai is 1994-ben készültek el, de azokból Irak soha nem kapott. 

Varsóban vizsgálat indult, ennek során kiderült, hogy a fegyvereken lévő dátumot a lengyel katonák alaposan félreértelmezték, az ugyanis az utolsó időszakosan elvégzett karbantartás dokumentálását jelezte. A hibát beismerték, és nyilvánosan bocsánatot kértek, de csak nehezen tudták kiengesztelni a sértett nagyhatalom vezetőjét.

Egy 1990-es díszszemléről készült videóban még láthatóak voltak. 

1:36-tól bukkannak fel a kerekes változatok.  

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://killermetals.blog.hu/api/trackback/id/tr6315662324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KLB80 2020.05.07. 06:39:29

Nekem teccett ez is...

gigabursch 2020.05.07. 08:56:52

Jó cikk.

A Franciák mióta nagyhatalom?
Illetve mióta nem?
:-)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.05.07. 10:24:58

@gigabursch: Mondjuk mióta a németek háromszor átgázoltak rajtuk, azóta nem. Amúgy meg van atomuk, hordozó, saját repülőgép és gyártás.

Harrdder 2020.05.07. 16:58:51

@gigabursch: Köszönöm szépen!
Jó kérdés, hogy nevezhetjük nagyhatalomnak! Hááát, végül is .... Nominál GDP-t nézve a 7. helyen állnak az országok rangsorában. Hetedik! A két és félszer több lakossal rendelkező Oroszország a 11. helyen áll, ha a gazdaságot nézzük.

Jelenleg, ebben a pillanatban a 4 Le Triomphant osztályú atomtengeralattjárójukból 1-2 épp vízalatti merülésben járja a világ óceánjait. Ezek mindegyike 16 rakétát hordoz, kb. 110 kt hatóerejű robbanófejjel. Kb 200-300 ilyen töltetük van összesen.
A légierő és a flotta Rafale gépei is bevethetik az ASMP-A rakétát, ezekből 54 van. Akár 300 kt hatóerőre is be lehet állítani a töltetét.
Ha csak ezek alapján kell dönteni, akkor hova rangsorolnánk Franciaországot?

gigabursch 2020.05.08. 14:00:12

@Madnezz: @Harrdder:
Köszönöm válaszaitokat.

Az, hogy Franciaország erős katonailag is és gazdaságilag is, nyilván nem kérdés.
Ám nekem a kérdés, azaz, hogy mitől nagyhatalom a nagyhatalom?

Nem minden infó nélküli laikusként India vagy Kína sokkal inkább nagyhatalom, mint Franciaország. Számomra.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.05.08. 14:59:26

@gigabursch: A szuperhatalmi státusszal valóban nem rendelkezik Franciaország, de ez a meghatározás a Brit birodalomtól datálódik, előtte ilyen nem volt. Nagy Sándor hódításai halála miatt kérészéletűek voltak. A Római birodalom mellett közvetlenül ott voltak pártusok és a germánok. A Spanyol világbirodalom az angolokkal sem bírt el. A II. vh. előtt öt birodalom volt, utána már csak kettő.
Szerintem a franciákat felesleges önmagukban számítani, mert szövetségesek veszik őket körül. A németekkel együtt alkotják Európa tengelyét. Együtt számolva őket már jelentősek annyira, hogy birodalomnak tekinthessük. Főleg, ha az Osztrák-Magyar Monarchia is birodalom volt annak idején. :) Kína nyilván nagyhatalom, de csak lokális szinten jelentős katonailag, a franciák meg rendelkeznek területekkel Afrikában, Amerikában, a Csendes óceánon. Tehát attól függ, milyen kritériumokat határozunk meg.
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása