Exclusive Military Hardware

2024. február 23. 13:36 - Harrdder

4 új Gripent kap a Magyar Honvédség!

Bejelentették a vádászgép flottánk növelését

2023 február 23-án, 11:57-kor adta ki a SAAB cég a hivatalos közleményt, miszerint a cég aláírta a szerződést a Svéd Védelmi Anyaggazdálkodási Hivatallal. Ennek értelmében négy JAS-39C Gripen vadászrepülőgépet rendelnek meg Magyarország részére. dsc_0756.JPG Így hazánk már 18 Gripen C/D többcélú harcászati repülőgépet fog hadrendben tartani. 

Tovább
Címkék: JAS-39 Gripen
komment
2023. november 01. 22:04 - Harrdder

Majdnem ingyen vadászgépek, államadósság fejében

30 éve érkeztek meg a Magyar Honvédség MiG-29-esei Kecskemétre

Immáron három évtizede annak, hogy a duplasvancú nagyvasak megérkeztek Magyarországra. Mindig az első gépek leszállásakor készült felvételek köszönnek vissza a beszámolókban, hiszen a sajtó is jelen volt Kecskeméten azon a napon. Az emlékezés apropóján viszont most olyan régi papírképeket halászok elő az archívumomból, amelyek nem a nagy csinnadrattás, politikussal, sajtóval túlterhelt eseményen készültek.  29304_1.jpeg

Tovább
Címkék: Kecskemét MiG-29
komment
2023. augusztus 22. 22:54 - Harrdder

Helikopteres főpróba Budapesten

Bemutatkozott az új Caracal

Az augusztus 20-ára tervezett légiparádé előtt egy helyszíni gyakorlást is végrehajtottak két nappal korábban. Habár csak a szólórepülésre kijelölt helikopterek vettek ezen részt, de ez is látványos és érdekes volt. dsc_0790.JPGLeginkább azért mert a H225M, a H145M, a Mi-17-es és a Mi-24-es szinte végig a bemutató közelében várakozott.  

Tovább
komment
2023. augusztus 04. 20:40 - Harrdder

Gripen kiképzési repülés harci feladatokat szimulálva

Éjszakai repülés teliholdnál

A kecskeméti vadászrepülők nappali, és éjszakai kiképzési repüléseket hajtottak végre augusztus 2-án és 3-án. Már megszokott módon kerül be a hírekbe az ilyen közlemény. A repüzem azonban soha nem rutinfeladat, sem a hajózóknak, sem a műszakiaknak. De a reptér egyetlen dolgozójának, és persze a bázisra meghívott fotósoknak sem. Már a zónában álló Gripenek is tekintélyt parancsoló látványt nyújtanak, de hajtóműindítást követően tudatosul a szemlélőkben az, hogy milyen képesség rejlik a gépcsodákban. Ami viszont igazán lenyűgöző, ahogy az üzemeltetők és a pilóták csapatmunkáját követően fülrepesztő dübörgéssel a levegőbe emelkednek a Gripenek. dsc_0286_3.JPG

Tovább
komment
2023. július 06. 22:36 - Harrdder

Pilótamentés géppuskasorozatokkal

Harci kutató-mentő gyakorlat különleges helikopterekkel

Az Egyesült Államok Légiereje az elmúlt évtizedekben több alkalommal mentette már ki háborús cselekmények során lelőtt gépeinek pilótáit ellenséges területről. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy az ilyen a bevetésekre speciálisan kialakított helikoptereket rendszeresítettek, és a személyzetüket is alaposan felkészítették. Ilyen különleges forgószárnyasok, és emberek munkáját nézhettük meg, mivel az olaszországi Avianoban állomásozó 56. kutató-mentő századtól 3 HH-60G Pave Hawk helikopter érkezett hazánkba, a Jolly Vihar hadgykorlatra. A gépek Pápára települtek át ideiglenesen, és a Magyar Honvédség gyakorlóterein hajtottak végre olyan feladatokat, melyek valós körülményeket szimuláltak. dsc_0383_1.JPG

Tovább
komment
2022. december 06. 20:52 - Harrdder

Magyar Gripenek védelmezték a Baltikumot

Befejeződött a légierőnk négy hónapos expedíciós küldetése

„A balti misszióba immár harmadjára, elszántan érkezett meg a magyar kontingens: a küldetés elején megígértem, a parancsnokaimnak, magamnak is, hogy legjobb tudásunk szerint hajtjuk végre a feladatot. Ma Önök előtt büszkén mondhatom, hogy megcsináltuk.” 

Ezen határozott és katonás szavakkal értékelte Ványik Attila alezredes kontingensparancsnok azt a négy hónapot, amelynek során a magyar katonák 4 Gripen vadászgéppel a NATO-nak felajánlott szolgálatukat ellátták. A vezető nemzeti szerepkört szintén betöltötték, így a légtérrendészeti feladat során koordinálták többek közt a cseh, lengyel repülők feladatait is. dsc_0156.JPGA készültségi szolgálatra 2 AIM-120-assal és két AIM-9-essel készítették elő a Gripeneket. 

Tovább
2 komment
2022. október 17. 22:33 - Harrdder

Itt volt az első harci Hiúz Budapesten

KF41-es gyalogsági harcjármű a Hősök terén

Alig több mint két évvel a döntés után megérkezett hazánkba az első KF41-es gyalogsági harcjármű. Eddig csak kísérleti példányokat láthattunk, most viszont már egy olyant, amely valóban igazi harci vas. Egy nappal a hivatalos átadó után már a Magyar Honvédség tulajdonaként nyilvánosan is bemutatták Budapesten, a Hősök terén.dsc_0031_3.JPG

Tovább
komment
2022. augusztus 25. 14:43 - Harrdder

A Magyar Honvédség PzH 2000 önjáró lövegének eddig nem ismert képességei

Tetőt védő pótpáncélzat, hőkamera és légkondi az új 155 mm-es tüzérségi eszközön

Eddig nem ismert képességekkel rendelkeznek majd a magyar PzH 2000 önjáró lövegek! Az egyik vadonatúj példányt sok más haditechnikai eszközzel egyetemben kiállították a Városligetben az ünnepi hétvégén. A következő képeket alaposabban megtekintve érdekes dolgokat lehet felfedezni. Következzen egy kis összehasonlító verselemzés a németeknél rendszeresített PzH 2000-essel. 20220820_121727.jpgAz önjáró löveg jobb oldalán egy nagyobb doboz található, amelyben nappali és éjszakai kamera van. Mögötte pedig a légkondícionáló berendezés külső egyége lett felszerelve. 

Tovább
komment
2022. augusztus 17. 23:29 - Harrdder

Ejtőernyővel ugorhattam An-2-esből

 Beszámoló a III. Hüse Károly Ejtőernyős Emlékversenyről

Az aktív és veterán katonai ejtőernyősök számára egyaránt jelentős eseményre került sor július 28-án. Immáron harmadszor rendezték meg a Hüse Károly emlékversenyt Szolnokon.  20220728_071118.jpgA rendezvény névadója a 70-es években a Magyar Néphadsereg tisztjeként a hazai katonai és civil ejtőernyőzés talán legfontosabb alakja volt, világversenyeken is kimagasló eredményeket ért el. 6200 feletti ugrásszáma volt, akkoriban mindössze négy ember rendelkezett többel ezen a bolygón. Furkó Kálmánnal együtt a katonák közelharcoktatásának kidolgozásában is részt vett a felderítő zászlóaljnál. A pályafutása sajnos túl hamar ért véget, hivatása, és imádott sportja gyakorlása közben vesztette életét. 

Tovább
komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása