Exclusive Military Hardware

2017. december 15. 17:42 - Harrdder

Ruszlán trojka Taszáron

Három An-124-es egyszerre magyar reptéren

A címben szereplő állítás talán sokaknak meglepően hangozhat, pedig megtörtént. Az utóbbi hetekben gyakran látható An-124-es idehaza, a Magyar Honvédség Mi-24-eseit viszik nagyjavításra a világ egyik legnagyobb szállító repülőgépével, 2003-ban viszont más okból érkeztek. Hazánk Irak elfoglalása után felajánlotta, hogy katonai alakulatot küld az arab országba, a szállító zászlóaljnak a koalíciós partnerek számára kellett logisztikai feladatokat végrehajtania.

A felszerelés, a harci technikai eszközök egy részének Kuvaitba szállítására az orosz Volga-Dnyepr vállalattal írtak alá szerződést, 5 An-124-es kapacitást kötöttek le. Így gyorsan és egyszerűbben juttathatták el Kuvaitba a BTR-80-asokat, egyéb járműveket, valamint a konténereket, hogy majd onnét vonuljanak át az iraki al-Hillába.   

scan121_1.jpg

A berakodásra az akkor még működő taszári bázison került sor, az An-124-esek ott szálltak le. Azon a júliusi napon az ötből egymás után három Ruszlán landolt, és gurult a kijelölt helyekre, majd kezdetét vehette a berakodás. Három ekkora nagyvas lenyűgöző látvány volt Taszáron, ahogy felhajtott orruk alatt begördültek a kerekes járművek, és a konténerek is helyükre kerültek. 

scan111.jpg

Sajnos a gépeket csak messzebbről sikerült lekapnom, és évekkel később a papírképekről történt digitalizálás nem legjobb minőséget produkálta, de azt hiszem, mégis igazi kuriózumnak számítanak. Immáron a magyar hadtörténelem részét képezi ez a három fotó is. A neten találni jobb felvételeket, de olyanra eddig nem bukkantam, amelyen mindegyik rajta van.

scan181.jpg

Két Ruszlán a betonon, a harmadik épp a levegőbe emelkedik

komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása