Exclusive Military Hardware

2020. szeptember 24. 21:13 - Harrdder

Először száguldozott Magyarországon a Hiúz gyalogsági harcjármű!

Brave Warrior 2020 hadgyakorlaton volt látható a magyar hadiipar által gyártandó Lynx KF41 harcjármű.

A hazai védelmi beszerzési program talán egyik legnagyobb szenzációjának számított az a bejelentés, miszerint nemcsak rendszeresítjük, hanem idehaza gyártani is fogjuk a Lynx KF41-est. A gyalogsági harcjárművet eddig csak az ismertetőkben láthattuk, de szeptember 24-én a szakma, és a sajtó képviselőinek is bemutatták. 

Az eseményre Brave Warrior 2020 többnemzetiségű hadgyakorlat egyik mozzanata után került sor, amit szintén megtekinthettünk. Nagyon sűrű programot szerveztek a látogatóknak, a látványos bemutatókon kiváló lehetőséget kaptunk a fotózásra, amiért nagy köszönet jár mindenkinek, aki ezt elősegítette.  Előre is elnézést kérek azért, hogy eléggé vegyesen posztolom de a Lynx harcjármű bemutatása, valamint a földi és légi komponenseket egyaránt felvonultató hadgyakorlat nagy hatással voltak rám. Így is csak egy kis részletét tudom bemutatni azt, amit mi láthattunk, a "0" ponti lőtéren.    

dsc_0363_1.JPG

Elsőként a Rheinmetall cég bemutató járművéhez vezettek minket. 

dsc_0359.JPG

A gyalogsági harcjárművek kategóriájában nehéznek számító KF41-esről most nem írok részletes ismertetőt, ugyanis már dolgozok egy hosszabb poszton, az eddig ismert információk alapján. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy az 50 tonnás harcjármű védettsége, mozgékonysága, és tűzereje kiváló, a jelenlegi legtöbb típusénál jobbnak számít. A fő fegyverzete egy 35 mm-es gépágyú, amelyhez korszerű tűzvezető berendezés tartozik. 

 

Frissítés:

A fegyverre vonatkozó információt egy olyan forrásból vettem, amiről kiderült, nem igazolható egyelőre. A magyar KF41-est a megrendelő által kért gépágyúval gyártják majd. Jelenleg inkább a 30 mm-es a valószínűbb, ez szerepel a Rheinmetall közleményében. 

dsc_0351_1.JPG

A harcjármű parancsnoka saját SEOSS típúsú, körbeforgatható elektrooptikai rendszerével figyelheti a harcterültet. A 21. századi követelményeknek megfelelő berendezésekkel is részletesen foglalkozni fogok a későbbiekben.  A Lynx magyar gyártása, és rendszeresítése megérdemli a hosszabb bemutatást. 

dsc_0386.jpg

A magyar Hiúz program emblémája, és a hivatalos típusjelzés jól megfértek egymás mellett. 

dsc_0334.JPG

A járműre könnyű volt felmászni. A páncéltest elején két rejtett, de kiemelhető fogantyú segítette a reggeli tornamutatványt. 

A gyors ismerkedést követően kezdetét is vette a hadgyakorlat bemutató része. Habár amerikai, szlovák, és román katonák is érkeztek a Brave Warrior 2020-ra, ezen a napon  csak a hazai alakulatokat láthattuk. Két magyar lövészszakasz, egy harckocsi szakasszal megerősítve védelmi tevékenységet hajtott végre, úgynevezett halogató harccal. Ennek során a támadókat feltartóztatták, a tüzérségi tűzzel az általuk kedvező irányba terelték az ellenséget, majd visszaverték az előrenyomulást. Mindez persze éleslövészettel volt egybekötve, vagyis igazi harci körülményeket szimuláltak a gyakorlaton. Láttuk a torkolattüzeket, hallottuk az ágyúk, gépágyúk dörejét, a becsapódások során a robbanásokat. 

dsc_0513.JPG

A "0" ponti lőtéren az események tőlünk több száz méterre zajlottak, a képeken talán érződik, mekkora területen manővereznek a harci járművek.

dsc_077833.JPGA céltárgyak közt régi harckocsik, és teherautók roncsai is voltak.  Az egyik lángolva áldozta fel magát a kiképzés érdekében.

dsc_0998.JPG

A T-72-es harckocsik a 125 mm-es ágyúkal tartóztatták fel az előrenyomulókat, majd visszavonultak az előre kiépített védelmi állásokba. 

dsc_0866.JPG

Álcázó füst fejlesztése. A T-72-es közelében egy céltárgynak kihelyezett, korábban leselejtezett BRDM-2-es látható. 
dsc_1053.JPG

Megérkeztek a lövészek BTR-80, és BTR-80A páncélozott szállító harcjárművei, hogy megerősítsék a védelmi állást, amelyet a harckocsik elfoglaltak. 

dsc_1046_1.JPG

A lövészek elhagyták a harcjárművet, és a kézifegyverekkel bekapcsolódtak a védelmi harcba. 

 A földön harcolók támogatására két Mi-24P érkezett, amelyek szintén aktívan kivették a részüket a célok leküzdéséből. 

dsc_0570.JPG

dsc_0574.JPG

A 30 mm-es ikercsövű gépágyúval két rácsapást végeztek.

dsc_0614.JPG

A géppár együtt dolgozott a lőtéren, kis magasságból felugorva lőtték a célokat. 

dsc_0943.JPG

Hosszabb sorozatokat adtak le, amint azt a kiszóródó hüvelyek bizonyítják. 

dsc_0287.JPG

A hadgyakorlat után a digitális katona program részeként bemutatták az új fegyvereket, így a Carl Gustaf M4 hátrasiklás nélküli löveget, és a BREN 2 gépkarabélyt is.

dsc_0275_1.JPG

Csak annyit kérdeztünk, hogy az egyik katona felvenné-e a Carl Gustafot a vállára egy fotó kedvéért, de ennél többet kaptunk. Rögtönzött töltési demonstrációt tartottak számunkra. Köszönet érte! Nem lehetett nem észrevenni, hogy megizzadtak miattunk az álcafesték alatt. 

dsc_0230_1.JPG

A tervek szerint a PKM géppuskát az 5.56x45 mm-es M249 golyószóró és az 7.62X51 mm-es M240-es géppuska váltja majd fel a lövészeknél is.

 Végül pedig eljött az, amire nagyon vártunk, a Lynx harcjármű dinamikus bemutatót tartott. 

dsc_0097.JPG

A sík felületek igazán futurisztikus külsőt adnak a Hiúznak. 

dsc_0074_1.JPG

A lánctalpas Hiúz az 50 tonnás tömege ellenére bámulatra méltóan száguldozott, és szemmel láthatóan jól gyorsult. 
dsc_0307_1.JPG

Egy érdekesen elkapott pillanat, amikor csak a torony volt látható. 

dsc_0031.JPG

Nagy porfelhőt kavart maga körül. A gépágyú csőszájfékében is egy érdekes elektronikai rendszer eleme van, erről szintén értekezek hamarosan. 

dsc_0314_1.JPG

Ezt a képet autóból löttem, így elmondhatom, hogy fotósszafarin fényképeztem Hiúzt! :-) 

dsc_0207_1.JPG

A lenyitott rámpánál egy leendő felhasználó, vagyis magyar lövészkatona látható. 

dsc_0218.JPG

Amerikai katona vizsgálja közelről a lánctalpat. Talán az M2A3-assal hasonlítja össze.

A hivatalos program elég hosszúra nyúlt, de mi ezt egyáltalán nem bántuk. A lőteret elhagyva hazafele még láttunk néhány érdekes dolgot, és ezt sikerült is megörökíteni. 

dsc_0320.JPG

Az úton pont jött néhány MRZR-4 terepjáró, a szolnoki különlegesekkel. Arcokat kitakartam. 

dsc_0368.JPG

A lőtér fölé közvetlen légi támogatás gyakorlására két magyar Gripen repült be. A szárny alatt gyakorló CATM-65K Maverick rakétát függesztettek.

dsc_0348.JPG

Nagy meglepetésre vendégszereplőket is észrevettünk a légtérben. Az olaszországi Avianoból két F-16C repült át, szintén közvetlen légi támogatást imitáltak.  dsc_0429.JPG

A hosszú utat szinte teljes függesztménnyel tették meg, majd többször rácsaptak a lőtérre, de nem hoztak semmit, amit itt akartak volna hagyni. Párakicspódás a szárnyakon, napfénycsillanás a kabintetőn, ez a hajmáskéri Air Show. Olaszország nincs is olyan messze.   dsc_0473_1.JPG

 

2 komment
Exclusive Military Hardware
süti beállítások módosítása